Akneupplysningen

finnar i pannan akneupplysningen

Finnar i pannan

Finnar i pannan dyker inte bara upp på ett ställe där de syns väldigt väl, de kan även göra fruktansvärt ont och spänna. Anledningen är att huden runt pannan inte är lika flexibel som i övriga ansiktet.

Smärtan är även en orsak till att många överväger att klämma en finne i pannan, för att lätta på trycket. Vilket sällan är en bra idé.

Här hittar du råd och information kring orsak och hur du på bästa sätt kan förhindra, behandla och efterbehandla om du får finnar i pannan.

 • Snabbvalsmeny:

 • Orsak till finnar i pannan

 • Böldliknande finnar i pannan

 • Förhindra finnar i pannan

 • Behandla finnar i pannan

 • Efterbehandla finnar i pannan

Orsak till att man får finnar i pannan

Finnar i pannan uppträder oftast under tonåren där främst hormonnivåer ställer till det. Men pannan är även ett av de områden som det är vanligt att ha fet hy och är en del av den så kallade T-zonen.

T-zonen är ett av de ställen där produktionen av talg är som störst på grund av större porer där fett och smuts fastnar och samlas. Det blir därför en boplats för aknebakterien vars fettsyror täpper även till talgkörtlarnas porer, ibland riktigt ordentligt.

Därför finns det många vuxna som med fetare hy (på grund av stora porer) också dras med finnar i pannan - långt upp i åldrarna. 

Att få finnar i pannan har ingenting med att man inte tvättar sig tillräckligt. Fet hy eller blandad hy i pannan klarar bara av en viss rengöring innan den istället torkar ut vilket kan leda till större besvär och uppkomst av finnar.

finnar t-zonen

T-zonen (rosa markeringen) är ett område med större porer som ger fetare hy, där också pannan ingår. På grund av det löper man därför större risk att få utbrott av finnar i det området - oavsett om man är tonåring eller vuxen.

Böldliknande finnar i pannan

En finne som sitter i pannan kan leda till en skarp smärta, något som kan få de flesta att vilja klämma den. Men resultatet kan då bli att finnen blir ännu mer inflammerad och djupgående. 

På grund av att huden i pannan inte är lika flexibel, med tanke på det underliggande skallbenet, så kan en inflammation ge upphov till böldliknande finnar.  Det kan bildas en så kallad cystisk finne som inte beror på att en por är tilltäppt utan är en inflammation i läderhuden. Dessa bölder gör ännu ondare, blir ofta fyllda med var och kan dessutom skada hudlagren och i slutändan leda till ärr.

Det går inte att behandla en cystisk finne på traditionellt sätt utan antingen får den läka av sig själv eller så får man söka läkarhjälp för att tömma och behandla den.

Ärr efter finnar i pannan kan också vara svårare att slipa eller laserbehandla än andra ärr från akne. Så kläm aldrig en finne i pannan!

Förhindra finnar i pannan

Det första steget i kampen mot finnar i pannan är att förhindra dess uppkomst så mycket som möjligt. Det gör man bäst genom kontinuerlig rengöring med tvätt som hämmar eller dödar bakterierna i huden. 

Normalt så ska man bara rengöra huden maximalt två gånger på en dag, morgon och kväll. För torr hud gör nämligen att huden riskerar att bli av med sitt naturliga och nödvändiga skydd. Ännu en effekt är att huden kan börja överproducera eget fett (talg) som en motreaktion.

Och eftersom fet hy och stora porer kan behöva djuprengöras så kan det vara en god idé att använda en ansiktsmask som verkar genom att lösa upp talg

Ytterligare saker du kan tänka på för att förhindra finnar i pannan är:

 • Pilla eller ta inte onödigt mycket på pannan, särskilt inte mot slutet av dagen då dina fingrar och händer kan vara smutsiga och skyddet från rengöringen är som minst. Se även till att hålla dina händer rena, så bra som möjligt.
 • Har du på dig keps, mössa eller hårband till vardags eller i jobbet så kan smuts från dessa sprida sig till pannans större porer. Tvätta eller byt ofta eventuell huvudbonad om du nu måste ha det.
dermalogica produkter mot finnar daglig rengöring

Daglig rengöring mot finnar i pannan

Dermalogica - MediBac Clearing Skin Wash är en gel som inte innehåller tvål och irriterar därför inte huden. Det verksamma ämnet är salicylsyra (BHA) som hämmar talg och bakterietillväxt. Gelen passar alla hudtyper.

ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmask mot finnar i pannan

Dermalogica har tagit fram en ansiktsmask som löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Tack vare att den löddrar så är den också dryg och prisvärd. Fungerar för att motverka allt från pormaskar till stora och små finnar i pannan.

Behandla finnar i pannan

Om du redan har drabbats av en eller flera finnar i pannan och har ett pågående utbrott så tänk i första hand på det här:

 • Kläm aldrig eller pilla på en finne i pannan med risk för inflammation och bölder som sedan riskerar att bli till ärr
 • Använd inte smink som är fet eller innehåller olja - det täpper till och kan förvärra utbrottet
 • Använd inte överdrivet med adstringerande (uttorkande) produkter i pannan - det kan göra så att huden reagerar med att producera ännu mera fett

För att mildra effekterna och förhindra ny uppkomst av finnar i pannan är det viktigt att 

is tips mot finnar i pannan

Har du en finne i pannan som spänner och gör ont?

Ett tips är att hålla en isbit mot området runt finnen. Kylan från isen bedövar smärtan och det får även porerna att dra ihop sig så att finnen inte är lika utsatt för smuts och fett. Se bara till att tvätta händerna innan så att du inte riskerar att inflammera huden ännu mer.

dermalogica punktbehandla finnar

Mild punktbehandling av finnar i ansiktet

Starka läkemedel kan enkelt torka ut och irritera huden. Däremot om du punktbehandlar med det här, som är ett syrabaserat medel, så slipper du känslan av att huden är som ett öppet sår.

hudkräm mot finnar

Hudkräm under aknebehandling

Eucerin Dermopurifyer OC Cream kan du använda om du använder starkare aknebehandlingar från exempelvis läkemedel (om läkare föreskriver det). Krämen lindrar och verkar mot uttorkning under hela behandlingen. Krämen är relativt dryg med en kostnad om cirka 3.80 kronor/ml.

Efterbehandla finnar i pannan

Förhoppningsvis har du klarat dig från att klämma någon finne i pannan. Om inte så finns risken för att det blir kvar ärr. Ju större finne desto djupare går ärret.

Om man nu ändå har klämt och pillat på en finne i pannan så kan det också finnas kvar en mörk eller röd fläck av melatonin (pigment). Har man otur så sitter de fläckarna kvar där för alltid, om man inte behandlar de. Du kan läsa mer om behandling av ärr efter finnar här.

Vid all behandling av finnar så stressar man tyvärr huden. Att tillföra ämnen som piggar upp och stärker huden så att den är fortsatt smidig vid en efterbehandling är därför viktigt. En hudkräm som innehåller antingen vitamin B5 eller A-vitaminpreparat är alltid att föredra då de hjälper även till att förhindra nya utbrott.

hudkräm om man har finnar

Hudkräm efter finnar

Dermalogica utvecklar produkter som är oljefria och med ämnen som reducerar talg och gör huden smidig och mjuk igen. Väldigt dryg och prisvärd kräm (cirka 5 kronor/ml) som räcker länge och som heller inte lämnar några spår eller vita linjer.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar. Det gör vi genom att publicera väl undersökt information, baserad på forskning. Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta lider av utbrott av finnar i pannan.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar