Akneupplysningen

Symtom på akne

Många tror ofta att akne är detsamma som själva utslagen, d v s finnarna. Men akne är en hudsjukdom som bestäms av utifrån olika symtom, i en skala från lindrig till mycket svår akne. Här listar vi alla de olika utslag (symtom) som du kan råka ut för om du lider av akne.

symtom på akne pormask acne comedonica

Lindrig akne - Pormask (Acne Comedonica)

Det allra lindrigaste symtomet av akne som de allra flesta drabbas av (upp till 90% av befolkningen) och som kan dyka upp lite varstans på kroppen. En pormask eller komedon kan lätt utvecklas till en papel eller pustel ("vanliga finnar") om den inte behandlas på rätt sätt.

Läs mer om orsak, råd och behandling av pormaskar
symtom på akne pustel och papel acne papulopustulosa

Medelsvår akne - Papler och pustler (Acne Papulopustulosa)

Papler och pustler är det som många förknippar med "vanliga" finnar. Utslagen räknas som medelsvåra eller moderata symtom av akne och är främst ytliga med en diameter mindre än 0,5 centimeter.

Läs mer om orsak, råd och behandling av papler och pustler
finnar på ryggen stora porer

Svår akne - Cystisk akne (Acne Nodulocystica)

Cystisk akne är ett symtom som innebär större smärtande bulor eller knölar strax under huden. De går inte att behandla med receptfria läkemedel eller produkter och kräver därför oftast specialistbehandling.

Läs mer om orsak, råd och behandling av cystisk akne
finnar på ryggen stora porer

Mycket svår akne - Kronisk akne (Acne Conglobata)

Egentligen är all akne en kronisk inflammation. Vad som menas här är den akne som drabbar främst män mellan 18-30 års ålder och som är mycket ovanlig. Den är den svåraste av all akne då den har stor spridning med stora bölder. Steroider eller hormontillskott kan ofta vara en utlösande faktor och orsak.

Läs mer om orsak, råd och behandling av kronisk akne

Här har vi presenterat olika grader av akne man kan få, uppdelat efter de symtom som finns och spridningen av utslag. Du kan även läsa om olika områden som kan drabbas och vad du kan göra åt din akne just där.