Akneupplysningen

Finnar av yttre påverkan - Det här kan utlösa och förvärra din akne

Även om det i de flesta fall är hormoner som orsakar akne så finns det vissa yttre faktorer som utlöser akne och förvärrar. Det kan dyka upp på ställen som man normalt inte ens skulle ha fått ett utslag eller en finne på.

Om det inte vore för friktion, värme och olika medel som vi utsätts för. Nedan har vi listat dessa med korta förklaringar. Du kan klicka på länkarna för att läsa mer om de olika utlösarna.

Finnar från friktion, tryck och värme

Friktionsakne är en egen typ av akne som kan drabba dig i alla åldrar. Den utvecklas på grund av kläder och livsstil, exempelvis stillasittande. Vanliga ställen att få friktionsakne är rumpan, axlarna och på benen.

Lär dig allt om friktionsakne här

Finnar av kosmetika

Kosmetiska produkter kan förvärra eller utlösa utslag av akne. Råd och information kring vad du kan göra för att förhindra att drabbas av akne om du använder sminkprodukter.

Lär dig allt om akne från kosmetika här

Finnar från solprodukter

Mallorca-akne eller akne från solprodukter drabbar främst kvinnor och förknippas med bad, värme och sol. Här går vi igenom råd och information om du drabbas av röda utslag över ett större område i samband med exempelvis sol och värme.

Lär dig allt om akne som dyker upp när det är sommar och sol