fet, torr eller blandhy ger olika akneutslag

I Sverige och norden har vi generellt tre olika hudtyper. Alla dessa kan få utslag i form av finnar i ansiktet, bara att det varierar i vilka områden och utseende. 

Här går vi igenom hur din hud kan reagera på akne - beroende på hudtyp. Vi tipsar även vad du kan göra för att reglera problemen.

Nordisk blandhy

Den absolut vanligaste hudtypen är den så kallade blandhyn (nordisk).

Den uppträder i form av både torra och fetare partier och kan därmed vara något svår att behandla om man lider av akne - helt beroende på vart dessa partier uppträder.

Några av de vanligaste ställena där symtom av akne dyker upp är där man har en förhöjd talgproduktion. Något som ger näring åt bakterier som i sin tur skapar förutsättningarna för en första mikroinflammation.

Normalt för personer med blandhy är exempelvis då man drabbas av finnar i pannan - men i övrigt så är huden mer eller mindre matt eller torr. Ett vanligt symtom är i form av mindre knottror som ploppar upp över ett större inflammerat område (kan utmärkas av underliggande röda missfärgningar i hyn).

Ett annat symtom är då överskottet av talg koncentreras till att utveckla finnar på eller runt näsan, dock vanligare är att de kommer i form av större och enstaka utslag.

Men även hudens torra partier kan vara problematiska för den med blandhy, särskilt om man enbart fokuserar på enbart tvätt. Varför man behöver reglera huden i olika steg.

Reglera blandhy genom flera steg

För att bli av med, eller reducera, problemen med utslag på blandhy så gäller det att man kombinerar daglig tvätt med punktbehandling så väl som efterbehandling.

Just efterbehandlingen är något av det viktigaste momenten för att inte torka ut redan torra områden - eller tillföra sebumliknande ämnen på ett ställe där du redan har en överproduktion. 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments