Akneupplysningen

Akneärr - Ärr från finnar och aknerelaterade utslag

Akneärr kan bildas oavsett mängden finnar och utslag man får. Det finns personer som har genomlidit svår akne och knappt får någon ärrbildning alls och andra som efter enstaka finnar får röda eller mörka pigmentfläckar och gropar i huden.

Förklaringen ligger i hur läkeprocessen går till och vad man gör för att förhindra att ett ärr bildas. Och för dig som redan drabbats så finns det bra hjälp och behandling mot akneärr.

Här går vi igenom hur ett ärr efter finnar och utslag bildas och vad man kan göra för att lindra eller helt förhindra ärrbildning. Vi tar även upp olika alternativ för behandling av akneärr.

  • Snabbvalsmeny:

  • Så bildas ett akneärr

  • Förhindra att få akneärr

  • Behandling av nya akneärr

  • Behandling av gamla akneärr

Så bildas ett akneärr

Alla inflammationer och symtom från akne bildas i det mellersta skiktet av hud, läderhuden eller dermis. I det skiktet finns de talgkörtlar som blir igentäppta och aktiverar aknebakterier för att sedan bli inflammerade och bilda ett utslag.

I läderhuden bildas även det mesta av kroppens kollagen, som är en bindväv som håller ihop vävnader och organ. Där finns även ett annat viktigt ämne - elastin, som gör att huden stramar åt och är elastisk (spänstigt följsam!).

Vad som händer när man får en finne eller annat symtom på akne är att det bildas en skada på både kollagenet och elastinet i samband med inflammationen.

Vid en normal läkeprocess efter en finne så reparerar huden sig själv med att tillföra nytt kollagen och elastin. Men om läkningen tar lång tid eller om inflammationen förvärras (exempelvis om man klämmer en finne) så hinner huden inte med. Resultatet blir att det saknas både bindväv (kollagen) och elastin vilket då får huden att sjunka in och bilda en grop - ett akneärr.

I och runt en sådan grop kan det även färgas rött eller mörkt. Färgen och nyansskillnaden som blir kommer då från överhudens celler där allt hudpigment annars bildas.

akneärr bildas i läderhuden

Symtom på akne (finnar) utvecklas i läderhuden där talgkörteln sitter. Vid försämrad eller långsam läkning så är det även där som man riskerar att bilda akneärr.

 

Både kollagen och elastin är proteiner, vilket enkelt förklarat är små byggstenar för vår kropp. Dessa byggstenar (proteiner) är biologiskt omöjligt att lägga till kroppen genom krämer och medel (däremot så kan du öka på produktionen av kollagen genom exempelvis exfoliering). Därför så är alla dessa hudvårdsprodukter som säger sig innehålla kollagen och elastin rent ut sagt värdelösa.

Förhindra att få akneärr (låt finnarna vara)

"Kläm tills det kommer blod för då är finnen tömd och ren" är något som man ibland kan läsa eller höra någon säga som en lösning på att snabbt bli av med finnar. Vilket är helt fel.

För om du klämmer så hårt på en finne att det kommer blod så har du skadat de blodkärl som finns i läderhudens nedersta lager. Blodkärlen ligger även strax ovanför och i hudens fettvävnad. Om du skadar den så riskerar du få en ärrvävnad som inte ens den bästa behandlingen mot akneärr kan få bort.

Du kan även få ärr efter att ha klämt små finnar, helt beroende på hur tjock hud du har. Risken om du klämmer och pillar på finnar, även de små, är att inflammationen sprider sig så att det bildas större och fler utslag.

Behandling av nya akneärr

Har du nyss klämt en finne eller inte kunnat låta bli att pilla där du haft utslag?

Människans hud är fantastisk på att återhämta sig och nyckeln till att slippa akneärr är att låta den läka.

Själva läkeprocessen tar cirka 3 veckor innan du ser resultatet på hur väl den har läkt. Det är den ungefärliga tiden det tar för hudens kollagen att byggas upp. Det kan ta något längre om du är över 25, då produktionen av kollagen mattas av ju äldre du blir.

Du kan därför skynda på och hjälpa läkeprocessen genom att:

  • Pilla inte på såret
  • Tvätta såret med alsolsprit eller annan lösning så att det håller sig rent
  • Använda produkter med zink

Efter läkning så kan kvardröjande röda fläckar och om huden är upphöjd där finnen satt vara tecken på att det riskerar bli ett märke i framtiden. Men det är inte kört för det.

Ärr från finnar kan förhindras eller lindras kraftigt med rätt kunskap. Här har vi tagit upp hur ett ärr i huden bildas samt vad du kan göra själv för att behandla och motverka att få akneärr.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar