Vitaminer mot finnar – De här vitaminerna hjälper mot akne

vitaminer mot finnar och som hjälper mot akne

Vitaminer mot finnar kan vara en lösning om man har problem med akne. Det finns en hel del forskning som visar på kopplingar att ett tillskott av vitaminer kan hjälpa mot genom att stärka din hud på olika sätt.

Sambanden är särskilt tydliga när det gäller D-vitamin och B-vitamin.

Däremot ska du passa dig för ett högre intag av A-vitamin, särskilt om du är gravid!

Här går vi igenom vilka vitaminer mot finnar som enkelt går att få i sig på olika sätt - och som kan hjälpa dig i kampen mot akne.

  • Snabbvalsmeny:

  • D vitamin mot akne

  • - Vi lider mindre av akne under sommaren

  • - Och desto mer finnar och utslag under vintern...

  • - D-vitaminet behandlar inte men kan förebygga

  • B vitamin mot finnar - Både bra och dåligt

  • - Vitamin B5 kan motverka akne och utslag

  • - B12 är dåligt om du vill bli av med finnar

  • Zink - nödvändigt ämne som kan hjälpa

  • A vitamin - nödvändigt men farligt i för höga doser

D vitamin mot finnar

Först på listan är D-vitamin och dess effekter och förmåga att motverka akne. D-vitamin är en viktig beståndsdel för att bygga hud, hår och skelett.

D-vitamin behöver man få i sig konstant, men tyvärr får vi i Sverige i oss alldeles för lite. Särskilt under vinterhalvåret.

Kort fakta om D-vitamin:

  • Vi producerar eget D-vitamin genom solexponering och får i oss en mycket liten del genom kost (främst fet fisk)
  • D-vitamin är något som vi i Sverige lider stor brist av, särskilt på vinterhalvåret då inte ens solen hjälper, även om den lyser (UVB-strålarna når inte fram)
  • D-vitaminets förhållande och effekter på hud och hår är starkt förknippat (bevisat efter åratal av forskning)
  • Ju mörkare hy du har desto mindre tar du upp UVB-strålar och desto mindre D-vitamin producerar du (ljushyade är därför mer genetiskt anpassade till vårt klimat)
fet fisk d-vitamin intag hjälper mot finnar

Vi kan bara tillgodogöra oss cirka 10% av D-vitamininnehållet i exempelvis fet fisk. Och solen hjälper bara under sommarhalvåret. Extra tillskott av D-vitamin är därför nödvändigt för de flesta av oss.

Vi lider mindre av akne under sommaren

Många upplever att de får mindre utslag under sommaren. Vilket är helt rätt men det är inte för att vi blir brunbrända som avgör utan vår inbyggda förmåga att producera D-vitamin. Faktum är att ju mer brunbränd du blir desto mindre D-vitamin tar du i slutändan upp eftersom huden bygger upp ett skydd av pigment mot solstrålningen.

Annars är sommarklimatet inte särskilt bra för vår hud. Talgproduktionen ökar och samtidigt så svettas vi mer och använder mer skydd i form av krämer som normalt är en utlösare för akne.

Men forskning visar på att d-vitamin, det ämne som vi producerar själva när vi utsätts för solljus, minskar effekten av talgproduktionen.

Och allt du behöver är i stort sett en kvart solljus om dagen under sommaren för att hålla igång produktionen av d-vitamin.

Tyvärr så räcker en normal dos av solljus under en sommar inte särskilt länge. Bara efter 3-4 veckor så stannar produktionen upp om vi inte utsätts för mer UVB-ljus. Och redan under september månad så står solen så lågt att UVB-strålarna inte når fram till där vi är. 

Och desto mer finnar och utslag under vintern...

Om du upplever att du får mer utbrott när mörkret och hösten kommer så är du inte ensam.

De absoluta topparna i folk som söker svar på frågor om akne sker bara några veckor efter sommaren. I stort sett så länge som d-vitaminproduktionen hålls igång i våra kroppar och sedan avstannar.

d-vitamin mot akne

Diagram över när folk söker svar på frågor och hjälp för sin akne. Under vinterhalvåret ökar det kraftigt - vilket kan förklaras att det är under den här tiden som många lider av d-vitaminbrist på grund av för lite sol.

D-vitaminet behandlar inte men kan förebygga akneutslag

D-vitaminet är ingen behandling mot redan uppkomna inflammationer utan är att se som ett sätt att förhindra framtida blemmor.

Det genom att vitaminet stärker vår hud (och en hel del andra organ i vår kropp) till att bättre klara av inflammationer - oavsett om man har hög produktion av talg som normalt leder till finnar och utslag.

För att förebygga med hjälp av D vitamin mot finnar så rekommenderar vi att man tar det i form av kosttillskott. Det krävs nämligen massiva mängder av rätt kost för att få i sig en verksam dos.

Ett sätt att öka på intaget av D-vitamin är att kombinera det med ett intag av C-vitamin. Det har ingen koppling på att vara ett vitamin mot akne men däremot så hjälper C-vitamin till att ta upp vitamin D.

d-vitamin mot finnar hög dos

D-vitamin mot finnar med rätt styrka

D-vitamin finns som både tuggtabletter eller att sköljas ner hela. Varje tablett varierar i styrka där en högre dos är för dig som vill ha i dig mer än vad som är ett dagsbehov. Det vill säga om du misstänker att du lider brist av vitamin D och behöver stärka upp huden, skelettet m.m.

Exempelvis så finns tabletter för ett normalt behov av D-vitamin med 10 mikrogram som är 200% av rekommenderat dagligt intag. Dessa är om du bara vill underhålla nivåerna av vitamin i kroppen. Medan det finns andra (ex. Holistic) som innehåller 125 mikrogram som då är 2 500% av rekommenderat dagligt intag. Kontrollera alltid ditt behov med läkare eller specialist om du behöver ett högre intag än normalt.

B vitamin mot finnar - Både bra och dåligt

B-vitamin består av flera undergrupper där alla mer eller mindre bidrar till att underhålla våra kroppar.

Men när det gäller just akne så är det främst en typ som hjälper nämligen B5 vitamin mot finnar. Och så finns det även vitamin B12 som du helst ska undvika.

Höga doser vitamin B5 kan motverka akne och utslag

Vitamin B5 eller Pantotensyra finns i alla celler och stödjer många viktiga funktioner, bland annat:

  • Påskyndar celltillväxt
  • Stimulerar och förbättrar läkning vid sår
  • Reparerar skador på hud och slemhinnor
  • Är en antioxidant

Vitamin B5 har visat sig fungera väldigt bra mot symtom på akne och hos vissa reduceras även produktionen av talg som normalt förknippas med fet hy.

Att reducera talg i huden minskar nämligen riskerna för att aknebakterien ska få fäste inflammera hudens talgkörtlar.

Därför så kan rätt sorts vitamin B5, som extra tillskott eller verksamt ämne i krämer, vara ett bra komplement till rengörande behandling eller bakteriehämmande åtgärder.

b-vitamin mot akne

Rätt sorts B-vitamin

Vitamin B5 finns som kapslar eller tabletter att sväljas hela. En del kommer med ytterligare preparat (som inte har någon dokumenterad effekt för huden) men som KAN ha en positiv effekt på kroppen ändå.

På bilden: Bättre Hälsa B5 vitamin vilket är ren pantotensyra (B5).

B12 är dåligt om du vill bli av med finnar

På andra sidan så har vitamin B12 som i för höga doser inte alls är bra för dig som riskerar att få utbrott från akne.

Vitamin B12 finns normalt i kött och skaldjur och fungerar genom att vara:

  • Viktig för celldelning
  • Absolut nödvändig för nyproduktion av röda blodkroppar

Men för höga doser kan alltså påverka bakterier i vår hud att överproducera fettsyra och glukos som sedan leder till inflammationer i form av akneutslag.

Zink - nödvändigt ämne som kan hjälpa

Zink är inte ett vitamin mot akne men väl ett mineral och grundämne som många svenskar har en brist av. Och en brist på zink kan påverka huden med stora hudförändringar.

Just att vi lider av brist på zink i Sverige har att göra med att kroppen har svårt att ta upp ämnet i matspjälkningsprocessen. Det vill säga tarmarnas funktion för att tillgodogöra sig viktiga ämnen och vitaminer. Det hela kan försvåras ytterligare om man har någon slags intolerans mot exempelvis gluten eller laktos.

Har du kombinerade hudbesvär så som finnar i ansiktet och andra utslag (eksem, rosacea, röda prickar och inflammerade hårsäckar m.m)?

Då kan ett nödvändigt intag om 40-100 mg (milligram) zink om dagen vara ett sätt att prova sig fram till en lösning.

zink för en bättre hud

Bara zink eller med C-vitamin

Zink kommer i tablettform som sväljes hela (det finns tuggtabletter för barn) och ligger normalt på 100 mikrogram. 

Tips: Om du satsar på att inta D-vitamin mot finnar så rekommenderas kombinationen Zink med C-vitamin. Detta eftersom vitamin C ökar upptagningsförmågan för D-vitaminet.

På bilden: Gevita Zink + C-vitamin

A-vitamin - nödvändigt ämne men farligt i för höga doser

A-vitamin är en viktig grundsten i vad vi behöver få i oss, men är inte ett rekommenderat att självmedicinera med (i jämförelse med D vitamin mot finnar). A-vitamin är nödvändigt från allt från syn, immunförsvar till att faktiskt vara bra för din hud.

Däremot så är det ytterst liten chans att en person lider av brist på vitaminet. I Sverige finns det väldigt få fall och anledningen är att vi får i oss tillräckligt i form av maten vi äter.

Risken är istället den motsatta att man kan överdosera A-vitamin om man börjar ta det som tillskott.

En överdosering kan ge långvariga sjukdomsproblem så som leverskador och för den som är gravid så ska man ABSOLUT INTE ÄTA A-VITAMIN. Detta då det har visats kunna leda till fosterskador!

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv med problemfri hud. Det gör vi genom att publicera väl undersökt information och vad som faktiskt fungerar för de flesta människor. Här har vi bland annat tagit upp D vitamin mot finnar (som dessutom är bevisat genom forskning) och andra verksamma ämnen som kan hjälpa dig till en bättre hud.

Har du några frågor eller kommentarer så kan du skriva dessa nedan, vi svarar så fort vi kan!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments