Finnar på vintern, sommar, höst eller vår?

finnar på vintern, sommaren, våren, hösten

Många upplever att de får fler finnar på vintern än på sommaren - och andra tvärtom. Man kan enkelt konstatera att problem med huden varierar över årstiderna.

Och det finns en hel del förklaringar till varför det är så. Här försöker vi reda ut vad man kan göra för att förbereda huden när en ny årstid står för dörren.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på vintern?

 • Varför får man finnar på sommaren?

 • Utbrott av finnar på våren...

 • Finnar på hösten - oftast lite bättre

vintertid ger många problem med finnar

Varför får man finnar på vintern?

Att många söker svar på frågor kring finnar på vintern och andra aknerelaterade problem syns tydligt på statistiken över sökningar och inköp av olika medel. Cirka 70% av frågor kring aknerelaterade utslag ställs från november till början av mars.

Anledningarna kan vara många men nedan har vi listat de mest troliga och hur du kan förebygga kvisslor och utslag:

 • D-

  Brist på D-vitamin

  Under sommaren och en bit in på hösten så har de flesta laddat kroppen med D-vitamin från solens sköna strålar. När det förrådet är slut så kommer man att ha en brist på vitaminer i kroppen vilket har en koppling till sämre hud och mer problem med exempelvis finnar under vintern.

  Och även om solen skiner under hösten så spelar det ingen roll. De viktiga UVB-strålarna som får kroppen att producera eget D-vitamin når inte oss uppe i Norden på grund av jordens krökning.

  Har du inga planer på att flytta till sydligare breddgrader?

  Boosta kroppen med D-vitaminer och fortsätta äta dessa ända fram till april (då UVB-strålarna kommer tillbaka med sin magi igen).

  Läs också: Vilka vitaminer hjälper mot finnar? (artikel)

 • Mer kläder och mössor och halsdukar

  Mer kläder som nöter och irriterar mot huden kan irritera en mindre inflammation så som en pormask till att utvecklas och bli större. Särskilt halsdukar nära munnen och mössor neddragna över pannan.

  Genom att tvätta som vanligt med milda och bakteriehämmande medel så kan man förebygga talg som senare täpper till porer och bildar finnar under vinterhalvåret.

 • Torrare luft

  Med torrare luft så brukar huden reagera med en ökad produktion av talg. Och har man en tendens att utveckla olika aknesymtom så kan dessa bli värre. Åter igen så är vanlig tvätt att rekommendera.

  Men besvären kan öka om du inte gör någonting som får huden att vila eller återfuktas i den vanligtvis torra vinterluften.

  En lotion kan både återfukta och skyddar din hud lite längre om du får finnar på vintern runt utsatta delar så som runt mun och näsa eller pannan.

hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm för dig med finnar på vintern

Eucerin Dermopurifyer OC Cream är en oljefri lotion som inte täpper igen porerna, därmed så både förebygger den utslag och skyddar effektivt mot uttorkning.

Du hittar Dermopurifyer OC Cream här (Meds.se)
sommaren

Varför får man finnar på sommaren?

Sommaren är för många förknippade med en vacker och välmående hud. Det är också en tid när många fyller upp sitt förråd av D-vitamin inför hösten.

För andra kan det vara tvärtom.

Sol, svett och solkrämer kan förvärra tillståndet och ge en ökad uppkomst av aknesymtom på sommaren - genom en större mängd talg som stannar kvar på huden.

Många upplever att man får ökad andel finnar i pannan (i form av knottror). En sannolik förklaring är just svett som bildas tillsammans med sebum lägger sig som en hinna.

För just kvinnor så kan också sommaren innebära större problem med finnar över bröstet. Detta i kombination med olika krämer, svett och åtsittande tyg som samlar talg och det på klädesplagg (exempelvis bikinitoppar) som sitter på under en större del av dagen.

 • SPF

  Välj rätt solskydd

  Förutom att hålla nere talgnivån genom att tvätta regelbundet så är det även viktigt att tänka på allt annat du tillför huden.

  Särskilt solskyddsprodukter. Det finns till och med ett namn för när man drabbas av aknesymtom på grund av solkräm - Mallorca acne.

  Ett fysikaliskt (mineral) skydd är flera gånger bättre för huden än ett kemiskt eller ett som innehåller oljor och fett.

våren

Utbrott av finnar på våren...

På våren så blir problemen oftast lindrigare, åtminstone i jämförelse med de vanliga utbrotten av finnar på vintern. Vi börjar vistas mer ute och solen strålar åter igen av UVB som gör att vi producerar eget vitamin D.

Men det kan ändå hänga kvar torr luft och skov av utslag från vintern så om det har fungerat med att tillföra vitaminer och tvätta sig i förebyggande syfte under vintern - sluta inte.

Sen kan det för många dyka upp ett annat problem som leder till torra slemhinnor - allergier.

Irriterade slemhinnor, särskilt runt näsan, kan innebära att man även får nya finnar på grund av irriterad hud från snytande och pillande. Genom att hålla allergin i schack så kan du även bespara dig en och annan finne på våren.

hösten

Finnar på hösten - oftast lite bättre

Hösten brukar vara en av de årstider då folk upplever att huden mår som bäst

Luftfuktigheten är varierande och det finns fortfarande chans till sol. Och har man vistats i solen under sommaren så har man fortfarande några veckor av vitamin D att ta från kroppens egna resurser.

Det är också under hösten som man behöver förbereda sig, särskilt om man vet om att man kan drabbas av finnar på vintern som snart kommer.

Bunkra upp med D-vitamin och håll huden under kontroll med rätt produkter som hämmar bakterier och reducerar talg.

Utbrott av olika symtom på akne kan kraftigt variera beroende på vilken årstid det är. Och det skiljer från person till person.

Här har vi gått igenom de olika årstiderna där finnar på vintern näst efter sommaren innebär mest problem för de flesta.

Har du någon fråga eller kommentar så är du välkommen att ställa den i kommentarsfältet. Svar får du så snabbt vi kan och du är alltid helt anonym (vi delar inte dina uppgifter till någon annan).

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments