Olika typer av akne

Man kan drabbas av olika typer av akne som varierar i symtom, vart på kroppen de uppträder och i vilken ålder de inträffar - och alla kombinationer där emellan. 

Sedan finns det vissa typer av akne som på grund av externa faktorer som även de har en medicinisk term, just på grund av att de är så vanliga.

 • Snabbvalsmeny:

 • Olika typer av utslag

 • - Lindrig akne

 • - Medelsvår akne

 • - Svår till mycket svår akne

 • Akne vid olika åldrar

 • - Akne hos spädbarn

 • - Akne hos tonåringar

 • - Akne som vuxen

 • Akne från yttre påverkan

 • - Värme, svett och friktion

 • - Akne från hudvårdsprodukter

Olika typer av utslag

Det är absolut vanligast att man rangordnar akne från hur och i vilken omfattning utslagen (själva symtomen) ser ut. Rangordningen sker i en skala från lindrig till mycket svår akne.

symtom på akne pormask acne comedonica

Lindrig akne

Den allra mildaste och vanligaste typen av akne som de allra flesta drabbas av (över 90% av befolkningen) och som kan dyka upp lite varstans på kroppen är pormaskar.

Vanliga områden där dessa uppträder är exempelvis ansiktet och ryggpartiet men även undre delarna av kroppen kan drabbas.

Lindrigare former av akne är det första stadiet av en inflammation - som hos vissa lätt kan utvecklas till svårare inflammationer - om den inte behandlas på rätt sätt.

symtom på akne pustel och papel acne papulopustulosa

Medelsvår akne

Papler och pustler är symtom på den typ av akne som  räknas som medelsvåra eller moderata. De flesta förknippar detta symtom med "vanliga" finnar där utslagen är främst ytliga med en diameter mindre än 0,5 centimeter.

svår typ av akne

Svår och mycket svår akne

Svår och mycket svår akne är symtom som innebär smärta och psykisk påfrestning i den grad att man inte kan fungera normalt. Dessa typer av akne går sällan att övervinna med enbart rengöring och punktbehandling utan kräver medicinsk hjälp.

Exempel på svår akne är exempelvis då man får stora finnar på ryggen.

Cystisk akne

Cystisk akne är en svår typ av akne som innebär större smärtande bulor eller knölar strax under huden. De går inte att behandla med receptfria läkemedel eller produkter och kräver därför oftast specialistbehandling.

Kronisk akne

Den mycket svåra typen av akne är den som kallas för kronisk akne. Den har mycket stor spridning av cystisk akne och kan vara koncentrerad till att det nästan känns som att utslagen växer på varandra. Denna typ kräver alltid utredning med efterföljande specialistbehandling och medicinering i kombination.

Akne vid olika åldrar

Akne är mest trolig att utvecklas när man kommer i puberteten, d v s som tonåring. Men man kan ha det redan från födseln men då är den snabbt övergående. Nedan listar vi olika typer av akne beroende på i vilken ålder som man drabbas.

Spädbarn och nyfödda

En del föds med akne, men det är inte lika hemskt som det låter. Själva fenomenet kallas för spädbarnsakne (acne neonatorum). Det låter kanske hemskt men den är snabbt övergående och påverkas inte av något som mamman gör eller har gjort.

Tonåren - hormonell akne

Man räknar med att över 90% som kommer in i puberteten drabbas av så kallad tonårsakne (acne vulgaris).

Denna typ går även under namnet hormonell akne, vilket har sin förklaring i att den oftast går över när hormonerna kommer i balans igen. Symtomen kan variera stort, från lindriga till svåra utslag.

Akne under vuxen ålder

Har du haft någon typ av akne under tonåren är risken stor att problemen fortsätter i form av vuxenakne (acne tarda) - fast något lindrigare och oftast med andra utlösande faktorer. Dock så kan vissa fortfarande påverkas av hormoner - särskilt vid exempelvis graviditet, användandet av preventivmedel eller stora fysiska förändringar.

Akne från yttre påverkan

Även om det i de flesta fall är hormoner som utgör grundorsaken så finns det vissa yttre faktorer som utlöser vissa typer av akne. Det kan därför dyka upp på ställen som man normalt inte ens skulle ha fått ett utslag på.

Värme, svett och friktion

Friktionsakne (acne mechanica) är en egen typ av akne som kan drabba dig i alla åldrar. Den utvecklas på grund av kläder och livsstil, exempelvis stillasittande. Vanliga ställen att få friktionsakne är i form av finnar på rumpan eller finnar på benen.

Akne från hudvårdsprodukter

Vid användande av vissa hudvårdsprodukter som är så kallade komedoniska (innehåller talgliknande ämnen) så kan detta ge upphov till två olika typer av akne. 

Den första är akne av smink (acne cosmetica) som av förklarliga skäl är mest förekommande hos kvinnor. Där kan olika kemiska blandningar i kombination med fett och olja att leda till att man utlöser exempelvis finnar runt mun och läppar.

Den andra är så kallad mallorca acne (acne aestivalis) som dyker upp vid användandet av feta solkrämer. Denna typ av akne uttrycker sig till största delen genom att man får väldigt många finnar över bröstet.

Här har vi presenterat olika typer av akne man kan få, uppdelat efter de symtom som finns och spridningen av utslag.