Pormaskar - Acne Comedonica

Pormaskar, eller komedon som det heter, är ett symtom på akne och är en helt egen och en något lindrigare kategori för hudsjukdomen.

Pormaskar börjar på samma sätt som en vanlig finne genom överproduktion av talg i huden som blir växtplats för en helt vanlig hudbakterie. Skillnaden är att en pormask inte är lika inflammerad som andra utslag kan vara.

Denna talgfyllda ficka kan vara första steget och en varningsklocka att det kan komma ett utbrott. Särskilt om man behandlar den fel.

Här går vi igenom pormaskar, det allra lindrigaste symtomet av akne, och hur du med rätt behandling och kunskap kan bli av med, eller lindra, uppkomsten av pormaskar.

  • Snabbvalsmeny:

  • Varför får man pormaskar?

  • Två typer av pormaskar

  • Olika sätt att bli av med pormaskar

  • Pormaskar på näsan och i ansiktet

  • Pormaskar på ryggen och bröstet

  • Ärr efter pormaskar

Varför får man pormaskar?

Pormaskar bildas i kroppens porer (talgkörtlarna) och är till en början en mikroinflammation.

Pormaskar är ett lindrigt symtom på akne, men som kan bli inflammerade och utvecklas till ett svårare symtom av akne. Oftast så försvinner de efter en tids rengöring eller genom att tömma sig själva.

När det sker en överproduktion av talg, oftast på grund av hormoner, så finns alltid risken att huden blir för fet och täpps igen av resterna från bakterier.

Det är vid sådana tillfällen som en pormask riskerar att bildas och blir som en propp där inget nytt talg kan komma upp till ytan.

Porer finns över hela kroppen i form av små gropar, en del mikroskopiska i storlek. I dessa porer så transporteras svett från svettkörtlar för att kyla ner huden och talg från talgkörtlarna som smörjer och fuktar upp för att huden ska behålla sin elasticitet. Talg bildar även en skyddande hinna som hjälper till att behålla rätt pH-nivå i huden och hålla smuts borta från vår känsliga hud.

Två typer av pormaskar

Det talg som trycker på underifrån huden kan bilda två typer av pormaskar.

Man pratar om dels en öppen pormask vilket är de som syns med en svart prick. Det svarta är inte smuts utan melanin som när det kommer i kontakt med syre oxiderar till en liten pigmentfläck. 

Och så finns det även en så kallad sluten pormask, som har en liten vit och svagt upphöjd prick i huden. Som en liten mini-finne. En sluten pormask kan ha lite eller ingen rodnad kring sig - helt beroende på hur känslig hud man har.

Just namnet pormask kommer från den öppna sorten med en svart prick. För om man klämmer runt den så kommer det ut en gulvit sträng av talg som då kan se ut som en mask.

pormask svart och öppen

En pormask med svart yta (det är inte smuts utan pigment) räknas som öppen. Det vill säga att talg som har läckt ut ur poren syns öppet (i det fria).

 

pormask sluten och vit

Pormaskar med en vit prick kallas för sluten. På en sluten pormask så har talg försökt läcka ut men på grund av "proppen"  har den istället tryckt upp den tunna hud som finns inne i en por.

Olika sätt att bli av med pormaskar

Pormaskar är tack och lov ganska enkelt att bli av med. Och därmed så kan man förhindra att det utvecklas en större inflammation.

✅ Rengöring är den mest grundläggande behandlingen, gärna med medel som innehåller salicylsyra som då minskar talg på din hud.

✅ Exfoliering, peeling eller scrub, med syror fungerar för att förhindra och få bort talg och hudrester som täpper igen porer.

✅ Med rätt ansiktsmask så kan du effektivt förhindra och lösa upp det talg som blockerar och bildar pormaskar.

Det finns även en del saker som du bör undvika eller som fungerar sämre som behandling av pormaskar. En del löser inte problemet på sikt och andra kan göra saken värre och till och med ge akneärr.

❌ Kläm eller pilla inte på en pormask, särskilt inte med naglar och fingrar som kan innehålla bakterier som förvärrar inflammationen.

❌ Ansiktsmasker, strips eller klämmor som drar ut pormaskar fungerar dåligt och kan i längden blir dyrt eftersom de inte förebygger tillväxten alls.

❌ Undvik receptfria läkemedel (benzoylperoxid) och starka rengöringsprodukter för något så lindrigt som pormaskar. De fungerar förvisso men lämnar din hud i ett ofta dåligt tillstånd. En mild koncentration av salicylsyra fungerar bättre.

Pormaskar på näsan och i ansiktet

Det allra vanligaste stället folk upplever problem med igentäppta porer och talg är när det dyker upp pormaskar på näsan. 

Näsan i sig är ofta utsatt eftersom den tillhör T-zonen (område i ansiktet där produktionen av talg ofta är förhöjd). Men även smuts från pillande fingrar och de föroreningar vi har runt om oss i luften påverkar.

En pormask på näsan eller i andra delar av ansiktet kan dels bli till större inflammationer men kan även bilda knölar - särskilt ut mot näsvingarna - om de lämnas obehandlade för länge.

Det är ganska enkelt att bli av med pormaskar på näsan. Det gäller bara att tänka långsiktigt och förebygga - hellre än att pilla bort, klämma eller dra ut pormaskar. Nedan har vi tagit upp några produkter där du inte riskerar att ha sönder eller förvärra problemet.

bha-syra peeling

Peeling för att bli av med pormaskar

Eucerin OC Dermopurifyer är en prisvärd peeling som innehåller salicylsyra (BHA) som förebygger igentäppta porer som sedan bildar pormaskar. 

Peelingen är kemisk så den skadar heller inte din hud eller om du har exempelvis en eller flera andra utslag.

Du hittar Eucerin OC Dermopurifyer här (meds.se)
ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmasker som förebygger

Från Dermalogicas Clear Start-serie kommer en löddrande ansiktsmask som du bara behöver lägga på där pormaskarna finns, exempelvis pannan eller näsan.  Ansiktsmasken innehåller salicylsyra som då effektivt förhindrar ny produktion av talg och nya pormaskar.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Pormaskar på ryggen och bröstet

Pormaskar kan även dyka upp på andra ställen på kroppen där man normalt har större porer. Just ryggen och bröstet är sådana hudytor där problemet kan uppstå och i slutändan bilda en större inflammation.

Just bröst och rygg kan vara svårare att nå, varför ansiktsmasker och peeling inte är en lösning. 

Istället handlar det om att använda produkter är talgreducerande och som når ut över stora ytor.

basiderm rengöring

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Basiderm Oil Control Foam Wash löddrar och når över stora partier för att rensa upp igentäppta porer. Dessutom innehåller den zink som stärker upp huden. Fungerar utmärkt som daglig rengöring för att bli av med pormaskar på ryggen eller bröstet.

Köp Basiderm här (meds.se)

Ärr efter pormaskar

Det är svårt att få ärr efter pormaskar, men inte omöjligt. I de fall man pillar och förvärrar så att inflammationen blir större så ökar riskerna.

Riktigt stora pormaskar som får växa obehindrat som man i slutändan drar ut (och inte löser upp) kan skada omkringliggande vävnad. Detta brukar sluta med att poren drar ihop sig och blir till en fördjupning.

cicamed mot akneärr

Låt huden reparera spåren av pormaskar

Ett tunt lager av silikon låter huden andas och repareras i fred. Dessutom så skyddas den från bakterier och därmed nya igentäppta porer.

De verksamma ämnena i Cicamed Scar hjälper till att göra just det - och samtidigt släta ut huden så att spåren efter ärr blir minimala (eller kraftigt reducerade). 

Behandla ärr efter pormaskar här (meds.se)

På Akneupplysningen så tar vi upp information och råd om olika behandlingar för olika typer av akne. I den här artikeln har vi gått igenom varför man får och blir av med pormaskar, som är ett ofta väldigt milt symtom.

Har du några frågor eller kommentarer kring pormaskar? Skriv nedan så svarar vi så fort vi kan! (du är helt anonym och vi publicerar inte eller delar ut din e-postadress)

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Reb
Reb
5 years ago

Jag har något som typ ser ut som pormaskar på benen, både insidan och utsida lår… svart prick i mitten men det går inte att klämma ut något vitt. Kan man få pormaskar på benen och går det att få bort?