finnar på kroppen

Finnar på kroppen

Många som lider av akne får ofta symtom genom finnar på kroppen och det gäller tonåring som vuxen. Dessa utslag kan ofta vara svåra att bli av med, men det finns sätt att både förebygga och behandla.

Det finns generellt två olika sorters akne som kan drabba huden på kroppen. Här går vi igenom varför du får det och hur du kan bli av med akneutslag över större hudpartier.

  • Snabbvalsmeny:

  • Varför får man finnar på kroppen?

  • - Symtom: Papler på kroppen

  • Vart på kroppen kan man få finnar?

Varför får man finnar på kroppen?

Finnar på kroppen kommer från två sorters akne:

  • Hormonell akne (acne vulgaris), vilket även går under namnet tonårsakne (om du är i den åldern) men som kan drabba dig som är gravid eller genomgår stora fysiska förändringar.
  • Friktionsakne (acne mechanica), vilket är då finnar på kroppen utlöses av värme och friktion. Något som oftast drabbar dig som vuxen.

Det som händer när ett akneutslag bildas har ofta att göra med kombinationen av fett - i form av talg - som täpper igen kroppens porer. I nästa steg så leder inverkan av en helt vanlig hudbakterie att en inflammation har sin början. 

Överproduktion av talg är en av de största utlösande faktorerna för att drabbas av olika symtom av akne. Det är också genom att förebygga, genom exempelvis tvätt, som man kan råda bot på finnarna på kroppen.

Symtom: Papler på kroppen

Det allra vanligaste symtomet av akne kroppen är då de dyker upp i form av papler. Det är den typ som har ett rött område, ofta med en upphöjning, men som saknar ytlig varbildning i form av en vit prick.

Många kan ibland känna det som att dessa inflammationer sitter väldigt djupt i form av en finne under huden.

Dessa utslag kan därför upplevas att de tar lång tid att läka och försvinna. Men det finns sätt att ta till. Först och främst genom egen behandling med rengörande produkter. Vid svåra fall (exempelvis bölder) så finns också läkarhjälp att få.

Vart på kroppen kan man få finnar?

Svaret är att det finns nästan inget ställe där en finne på kroppen inte kan dyka upp. De ställen där det finns porer och allra helst hårsäckar är alla platser där du kan få utslag. Vilket innebär att du kan drabbas över hela huden förutom där det finns slemhinnor samt under fötterna och handflatorna.

Nedan kan du klicka dig vidare för att läsa mer om respektive kroppsdel (med tips, råd och rekommenderade produkter). En del ställen har liknande behandling för att bli av med finnar på kroppen, medan andra kräver annan insikt och produkter.

finnar i hårbotten
Finnar i hårbotten
finnar på axlarna legend
Finnar på axlarna
finnar på ryggen legend
Finnar på ryggen
finnar på bröstet legend
Finnar på bröstet
finnar på rumpan legend
Finnar på rumpan
finnar i underlivet legend
Finnar i underlivet
finnar på benen legend
Finnar på benen

Hittar du inte det du söker?

På Akneupplysningen så samlar vi information och kunskap för alla som har problem med akne. I den här artikeln har vi gått igenom finnar på kroppen. 

Du är välkommen att klicka dig vidare till olika kroppsdelar och läsa mer - har du någon fråga så har vi öppna kommentarsfält på dessa sidor. Om du ändå inte hittar det du söker kan du alltid skicka en e-post till oss genom att kontakta oss.