Akneärr - Ärr efter finnar och aknerelaterade utslag

Ärr efter finnar kan bildas oavsett mängden utslag man får. Det finns personer som har genomlidit svår akne och knappt får någon ärrbildning alls och andra som efter enstaka finnar får röda eller bruna fläckar och gropar i huden.

Förklaringen ligger i hur läkeprocessen går till och vad man gör för att förhindra att ett ärr bildas. Och för dig som redan drabbats så finns det bra hjälp och behandling mot akneärr.

Här går vi igenom hur ett ärr efter finnar och utslag bildas och vad man kan göra för att lindra eller helt förhindra ärrbildning. Vi tar även upp olika alternativ för behandling av akneärr.

 • Snabbvalsmeny:

 • Så bildas ett akneärr

 • Symtom: Röda ärr efter finnar

 • Förhindra att få akneärr

 • Behandling av nya akneärr

 • Behandling av gamla akneärr

Så bildas ett ärr efter finnar

Alla inflammationer och symtom från akne bildas i det mellersta skiktet av hud, läderhuden eller dermis. I det skiktet finns de talgkörtlar som blir igentäppta och aktiverar aknebakterier för att sedan bli inflammerade och bilda ett utslag.

I läderhuden bildas även det mesta av kroppens kollagen, som är en bindväv som håller ihop vävnader och organ. Där finns även ett annat viktigt ämne - elastin, som gör att huden stramar åt och är elastisk (spänstigt följsam!).

Vad som händer när man får en finne eller annat symtom på akne är att det bildas en skada på både kollagenet och elastinet i samband med inflammationen.

Vid en normal läkeprocess efter en finne så reparerar huden sig själv med att tillföra nytt kollagen och elastin. Men om läkningen tar lång tid eller om inflammationen förvärras (exempelvis om man klämmer en finne) så hinner huden inte med. Resultatet blir att det saknas både bindväv (kollagen) och elastin vilket då får huden att sjunka in och bilda en grop - ett akneärr.

I och runt en sådan grop kan det även färgas rött eller mörkt. Färgen och nyansskillnaden som blir kommer då från överhudens celler där allt hudpigment annars bildas.

akneärr bildas i läderhuden

Symtom på akne (finnar) utvecklas i läderhuden där talgkörteln sitter. Vid försämrad eller långsam läkning så är det även där som man riskerar att bilda akneärr.

 

Både kollagen och elastin är proteiner, vilket enkelt förklarat är små byggstenar för vår kropp. Dessa byggstenar (proteiner) är biologiskt omöjligt att lägga till kroppen genom krämer och medel (däremot så kan du öka på produktionen av kollagen genom exempelvis exfoliering). Därför så är alla dessa hudvårdsprodukter som säger sig innehålla kollagen och elastin rent ut sagt värdelösa.

Symtom: Röda ärr efter finnar

Många kan uppleva tillfälliga eller mer eller mindre ihållande röda ärr efter att, oftast, ha klämt finnarna. Dessa beror på flera saker och olika lösningar:

 • De ytliga blodkärlen i huden där du har klämt är skadade (tillfälligt som går över)
 • Du har fått en pigmentförändring i huden (kan mildras med behandling)
 • Det har bildats ärrvävnad runtom såret (det synliga ärret kan mildras om man låter det reparera i lugn och ro)

Förhindra att få akneärr (låt finnarna vara)

"Kläm tills det kommer blod för då är finnen tömd och ren" är något som man ibland kan läsa eller höra någon säga som en lösning på att snabbt bli av med finnar. Vilket är helt fel.

För om du klämmer så hårt på en finne att det kommer blod så har du skadat de blodkärl som finns i läderhudens nedersta lager. Blodkärlen ligger även strax ovanför och i hudens fettvävnad. Om du skadar den så riskerar du få en ärrvävnad som inte ens den bästa behandlingen mot akneärr kan få bort.

Du kan även få ärr efter att ha klämt små finnar, helt beroende på hur tjock hud du har. Risken om du klämmer och pillar på finnar, även de små, är att inflammationen sprider sig så att det bildas större och fler utslag.

Bli av med dina akneärr

Har du nyss klämt en finne eller inte kunnat låta bli att pilla där du haft utslag?

Människans hud är fantastisk på att återhämta sig och nyckeln till att slippa akneärr är att låta den läka.

Själva läkeprocessen tar cirka 3 veckor innan du ser resultatet på hur väl den har läkt. Det är den ungefärliga tiden det tar för hudens kollagen att byggas upp. Det kan ta något längre om du är över 25, då produktionen av kollagen mattas av ju äldre du blir.

Du kan därför skynda på och hjälpa läkeprocessen genom att:

 • Pilla inte på såret
 • Tvätta såret med alsolsprit eller annan lösning så att det håller sig rent
 • Använda produkter med zink

Efter läkning så kan kvardröjande röda fläckar och om huden är upphöjd där finnen satt vara tecken på att det riskerar bli ett märke i framtiden. Men det är inte kört för det.

cicamed mot akneärr

Behandla dina akneärr

Desto snabbare man behandlar ett akneärr desto enklare är det att bli av med det - eller minska den synliga skadan. 

Cicamed Scar är en silikonprodukt som låter huden vara i fred. Den skyddar från bakterier under behandlingen och lämnar en synbar mjuk och len framtoning på hudens yta.

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Ärr efter finnar kan förhindras eller lindras kraftigt med rätt kunskap. Här har vi tagit upp hur ett ärr i huden bildas samt vad du kan göra själv för att behandla och motverka att få akneärr.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tina
Tina
3 years ago

Hej!
Om man inte har några gropar utan bara mer som ”missfärgningar” i huden efter akne är det också akneärr? Det ser ut nästan som en samling pormaskar och kanske någon mikro-grop här och där. Jag är kvinna 30+ och har inte haft några jätteproblem med akne under tonåren. Mest var det små samlingar på kinden men det är också där dessa ärr sitter…

Är så trött på att behöva sminka över, särskilt så här i Corona-tider när man går hemma och skräpar runt…