Vad händer om man försöker sola bort finnar?

solande person som försöker sola bort finnar

Kan man sola bort finnar?  Vad händer egentligen med aknebenägen hud när den utsätts för solens strålar och blir huden verkligen bättre?

Vi reder ut vad du bör tänka på när det gäller utslag under soliga dagar.

Kan jag sola bort finnar?

För att gå rakt på sak:

Nej, du kan inte sola bort finnarna. 

Däremot så med rätt sorts strålar så kan du stärka huden, öka på pigmenten och sätta igång produktionen av D-vitamin som har visat sig förebygga eller mildra utbrott av akne.

Klicka här för att se vilka vitaminer som kan hjälpa mot finnar

Olika strålning avgör effekten på din hud

Man ska vara försiktig med all sorts strålning. När det gäller solen så skiljer man på två sorters strålning:

UVB - Är mer energirik och den något snällare strålningen (som ger en bättre hud och vitamin D) men som också gör att vi bränner oss. I Sverige så når UVB-strålningen bara oss mellan april/maj till mitten av september (på grund av jordens krökning).

UVA - Är den farligare strålningen som går längre in i kroppen och kan skada huden och även ge hudcancer. Det är även UVA som färgar vår hud mörkare.

Oavsett vilken sorts strålning så måste man skydda sig eftersom ju mer och oftare man bränner sig - desto större är risken att man får cellskador på huden.

Får man finnar av solen?

Många upplever att deras hud mår olika bra eller värre under varmare årstider eller utomlands på semestern. Tillhör du en av de som upplever att utslagen blir värre så är svaret nej, du får inte finnar av sol - det är helt andra faktorer som gör att symtomen utlöses.

Ett vanligt symtom är finnar på kroppen på grund av talg som transporteras över huden när vi svettas. Något som avhjälps genom rengöring och långtidsverkande ämnen mot bakterier.

Ett annat symtom kommer från en ökad användning av sebumliknande och fettrika krämer (solskydd). Främst kvinnor drabbas i ganska stor utsträckning av så kallad mallorca akne. Generellt gäller det att använda ett mineraliskt skydd eller ett som innehåller ämnen för just aknebenägen hud.

Nedan tar vi upp rekommenderade produkter om du vill skydda dig men indirekt upplever att du får finnar av sol eller solning.

spf 30 fysikaliskt mallorca acne

SPF30 för känslig hud

Eco Cosmetic Solutions har ett fysikaliskt skydd av titandioxid med ett skydd på solfaktor 30. Det är en ekologisk och vegansk produkt som är särskilt bra om du lider av rödflammig hud eller är extra känslig.

ECO SPF 30 hittar du här (meds.se)
spf 30 fysikaliskt mallorca acne

SPF30 för aknebenägen hud

Undvik att få finnar i ansiktet med Photoderm AKN Fluid (solskyddsfaktor 30). Den har ett fysikaliskt filter som ger en matt yta. Tillsammans får du ett skyddande lager som förhindrar att ny talg letar sig ner i hudens porer.  

Du hittar Photoderm AKN Fluid - SPF 30 här
spf 50 mot akne

Hög solskyddsfaktor mot akne (SPF 50)

Salicylsyra är ett känt ämne som är verksamt genom att vara bakteriehämmande och minska talg på huden. La-Roche Posay Anti-Imperfections har just denna extra boost och är utmärkt att smörja över hela kroppen.

LRP Anti-imperfections SPF50 hittar du här (meds.se)

Hur är det med solarium?

Solarier ger endast en mycket liten del UVB-strålning och en större mängd UVA-strålning. Det vill säga du blir brunare men du ökar på risken för skadad hud och cancer betydligt.

Det är därför aldrig en bra idé att besöka ett solarium för att försöka sola bort finnar (eller över huvud taget).

undvik att sola solarium

Kan man sola bort ärr efter finnar?

Under sommaren så upplever många en mer välmående hy och små streck, rynkor och fördjupningar i huden kan rätas ut något.

Men just ärr från tidigare finnar kan uppvisa en motsatt effekt.

Har du  akneärr med mörk pigmentering (kan vara enstaka eller som ett fält av knappt synliga prickar) så kan det förvärras av solen. Detta genom att de syns mer eller att man får som ett mörkt fält över ärren.

Det är inget farligt - så vida pigmenten i ärret inte:

  • ändrar färg och smetas ut i form och storlek
  • bildar ett sår eller sårskorpa
  • börjar klia eller kännas inflammerad

Det kan vara signaler på en negativ hudförändring som kräver att en läkare tittar på det.

Ärrvävnad från finnar kan också vara mer känslig för solen över lag så det gäller - åter igen - att skydda sig ordentligt och undvika att bränna sig.

Läs mer om ärr efter finnar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments