propionibacterium acnes akne bakterie finnar

Aknebakterien - P. Acnes

I vår hud finns en bakterie (propionibacterium acnes) som gömmer sig i håligheter och porer och som hjälper till att hålla huden ren och smidig.

Men samma bakterie är även orsaken till att det bildas fettsyror som täpper igen porer och förstör talgkörtlarna. Det leder till ökad produktion av talg så att inflammation och sedan finnar uppstår.

Här tar vi upp det som forskningen identifierat som den absolut största orsaken, förutom hormoner och genetiska anlag, till varför man utvecklar finnar.

P. Acnes - En bakterie i huden som hjälper och stjälper

Aknebakterien (p. acnes) kanske låter illavarslande men dels så har alla den i huden, vare sig man vill eller inte, och dels så är den väldigt komplex. Det finns nämligen inte bara en sort.

Precis som andra bakterier så utvecklas den hela tiden och är en av anledningarna till att man är mycket sparsam med antibiotikabehandling av finnar. För man kan lätt utveckla en resistens mot antibiotika.

De flesta sorter (genuppsättningar) av bakterien hjälper till att skydda och hålla huden ren

Men ett fåtal andra bildar fettsyror som täpper till porer och löser upp talgkörtelns skyddsväggar. Det leder först till en mikroinflammation i huden som i slutändan kan resultera i en finne.

Det finns tusentals olika genuppsättningar av bakterien och vilka som exakt är till skada för huden och ökar risken för att få finnar är något som man ännu forskar på.

p acnes akne bakterie som orsakar finnar

P. Acnes hjälper till att skydda huden och hålla den ren från skadliga ämnen. Men så finns det genuppsättningar som förökar sig och sprider fettsyror i hudens porer, särskilt vid överproduktion av talg som sedan bildar symtom på akne (finnar, pormaskar et c). (Bild: Mattias Mörling, Lunds Universitet)

Så orsakar bakterien akne

Bakterien P. acnes livnär sig på våra döda hudceller och den skyddande hinna av talg (sebum) som finns på våra kroppar. Om man har en hudtyp med stora porer eller där man producerar mycket talg (på grund av hormoner) så ökar även mängden bakterier i huden.


Om det finns mycket näring så växer bakterien och inflammerar talgkörteln. Det sker genom att talgkörtelns cellväggar bryts ned med enzymer och fettsyror som bakterien producerar.


De restprodukter som blir efter nedbrytningen täpper till talgkörtelns öppning (hudens porer).


I nästa steg utvecklas det första symtomet på akne - en pormask (komedon) som är enkelt uttryckt en igentäppt por.


Om poren är fortsatt tilltäppt så fortsätter ibland inflammationen att växa och sprida sig under proppen av talg tills dess att en papel eller pustel (medicinskt uttryck för "vanliga" finnar) har utvecklats.

pormask svart och öppen

En pormask (ovan en öppen sådan med den karaktäristiska svarta eller mörka pigmentpricken) är det första stadiet när en inflammation på grund av bakterien P. acnes har utvecklats i huden.

Rengöring som egenvård

Ju mer talg som produceras desto bättre levnadsförhållanden har P. Acnes. Så att reglera talginnehållet på och i huden är något som både en del receptbelagda mediciner (A-vitaminbehandlingar som exempel) mot finnar och rengörande metoder har gemensamt.

Eftersom receptbelagda mediciner endast ges ut vid medelsvåra till svåra angrepp av akne så har de flesta endast egenvård att ta till mot talgöverskott och bakterier. Och då i form av rengöring. Vid all rengöring av huden, särskilt i ansiktet, är det också jätteviktigt att se det som två delar:

1. Rengör - men inte för ofta, en till två gånger om dagen

2. Efterbehandla genom att återfukta för att hjälpa huden på rätt väg efter förlusten av de "snälla" bakterierna

cicamed asd 3-in-1 helhetslösning för aknebehandling

Rengöring är det effektivaste sättet att bekämpa överskott av talg och därmed uppkomsten av skadliga bakterier som leder till finnar. Tänk också på att återfukta eftersom du tar bort hudens naturliga fettbalans som sker med talg.

Antiobiotika mot P. Acnes

Som tidigare nämndes så är man mycket sparsam med att skriva ut antibiotika för att motverka hudbakterier.

För som med alla bakterier så kan man utveckla en resistens mot aknebakterien. Under behandlingen så påverkar man också de bra bakterier som man inte vill reglera alls.

De flesta behandlingar med antibiotika går man igenom under 2-3 månader och det ger ingen garanti för att bakterietillväxten försvinner helt eller för alltid. 

A-vitaminbehandling mot P. Acnes

A-vitaminbehandlingar mot aknebakterien har sin effekt i att reglera produktionen av talg, precis som vid tvätt.

Under A-vitaminbehandlingen är det lätt hänt att man torkar ut huden innan man har kommit fram till rätt dosering. Varför man måste tänka på att återfukta huden även vid en A-vitaminbehandling.

A-vitamin är känt för att ge fosterskador, varför man som gravid aldrig ska använda preparat som kan tas upp i blodet.

Bakterien är en av flera orsaker till finnar

Att reglera uppkomsten av talg och därmed minska risken för aknebakterier som till slut inflammerar huden är långt ifrån hela sanningen bakom finnars uppkomst.

Hormoner och dess påverkan, särskilt vanligt under puberteten. Hos kvinnor sker hormonförändringar vid exempelvis menstruation eller graviditet. Hormoner är betydligt svårare att ha kontroll över. Dessutom finns en stor risk för oönskade effekter om man bråkar med hormonnivåerna i kroppen.

Genetiska anlag är ytterligare en faktor till finnar, något som är omöjligt att styra över. I de fallen man har hög risk för finnar genom anlag är det viktigt att ha fokus på att minska besvären och risken för att få ärr när man blir äldre.

I slutändan är det egenvård som oftast ger bäst resultat. Att under längre tid påverka hudens produktion av talg och risken för skadliga bakterier sker därför genom rätt sorts rengöring.

anlag och hormoner styr finnar och akne

Bakterier i huden är en av tre huvudsakliga faktorer som styr finnars uppkomst. Genetik (DNA) och anlag från föräldrar samt hormonnivåer som regleras genom körtlar och hjärna är de två andra - båda är betydligt svårare att styra över.

 

På vår sida över produkter mot finnar har vi listat medel för att både förhindra, behandla och efterbehandla lindrig till måttlig akne.

Du är även välkommen att fråga eller kommentera informationen på den här sidan nedan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments