Måttlig akne - Acne Papulopostula

Egentligen finns det inget som heter "vanlig akne" men att få papler och pustlar är så nära man kan komma när det gäller folks uppfattning av måttlig akne.

Här går vi igenom acne papulopostula (papler och pustlar) och de symtom som vi vanligen kallar för finnar.

papel vid akne, finnar under huden och innebrännare

Papler

Papler är de utslag som vi normalt förknippar med röda upphöjningar på huden och som saknar en varbildning. Det vill säga det finns inget synligt var på hudens yta (oftast en vit eller gul liten bubbla). 

Det röda området bör vara under 0,5 centimeter för att kategoriseras som papler. I vissa fall kan det vara en nodulus som utmärker sig med att ha en hård och större knöl under huden. Detta eftersom den innehåller mera var och räknas då som svår akne.

Viktigt att tänka på är att aldrig försöka klämma papler, det kan leda till en värre inflammation än tidigare!

pustel vid akne, acne papulopostula

Pustler

Pustler är de utslag som har en varblåsa med ett inre av gul eller vit vätska. Vätskan är resterna som blir över när huden försöker läka inflammationen.

Pustler kan även ha pigmentfläckar, som en svart prick i mitten, där de dyker upp. Pigmentet är melanin och är samma ämne som de svarta pormaskar man kan få ytligt på huden.

Så utvecklas papler och pustler

Papler och pustler är ett medelsvårt symtom på akne och är en pågående inflammation i huden. De kan utvecklas från att tidigare ha varit icke-inflammerade i form av pormaskar.

För en del är det redan försent att försöka förhindra uppkomsten av en papel eller pustel - ofta känner man att de är på väg genom att det spänner och gör ont i huden. Det man däremot kan göra är att undvika förvärra inflammationen genom att pilla och klämma på de.

Utslagen börjar med en ökad produktion av talg i huden som sedan täpper till porer i huden. Till följd av en viss typ av aknebakterie så bildas fettsyror som löser upp talgkörtlarna inifrån och den blir inflammerad.

Vad som sedan avgör om det blir en papel eller en pustel beror oftast på hur tjock hud man har.

En pustel bildas vanligtvis som en finne i ansiktet där huden är tunnare och gärna spänd över underliggande ben. En papel kan uppträda i stort sett vart som helst men företrädesvis är de finnar man får på kroppen ofta i form av en papel.

Behandling av papler och pustler

Även om man redan har ett pågående utbrott så går det att behandla. Men det handlar då inte om att snabbt bli av med finnar utan istället minska risken för att inflammationen växer. 

Därför ska du heller aldrig pilla eller klämma på en papel eller pustel. Mer smuts från dina fingrar eller verktyg i kombination med irritation gör utslaget värre och mer smärtsamt. Dessutom ökar riskerna kraftigt för att du ska få akneärr.

Med rätt medel så kan man även förhindra nya utslag eftersom en finne sällan kommer ensam. Det kan även vara så att de första utslagen är ett tecken på ett större utbrott som man behöver behandla för. Tänk då på att en behandling för utbrott kan behöva göras över flera veckor och inte bara tills dess att finnarna är borta.

De verksamma ämnen som finns att ta till vid papler och pustler är salicylsyra eller tea tree oil. De båda stoppar upp bakterietillväxten genom att hämma produktionen av talg.

Bensoylperoxid är det verksamma ämnet i läkemedel som har samma effekt. Med den skillnaden att det ibland inte är så nyttigt för resten av din hud på grund av dess styrka.

På vår resurssida över produkter mot akne så tipsar vi om skonsammare medel som både förhindrar, behandlar och efterbehandlar lindriga (pormaskar) till medelsvåra symtom (papler och pustler) på akne. Allt från daglig rengöring till hudkrämer som återfuktar och innehåller exempelvis salicylsyra för att förhindra nya utslag. 

Papler och pustler är den vanligaste formen av utslag som vi förknippar med akne. Har du några frågor så kan du först och främst besöka våra resurssidor här på Akneupplysningen.

Du är även välkommen att ställa en fråga eller kommentera informationen här genom att skriva nedan.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian svensson
Adrian svensson
5 years ago

Hej!
Jag misstänker att jag fått en pustel på min haka. På grund av att jag inte riktigt förstått att det har varit en pustel, så har jag försökt klämma den.. vilket jag nu inser inte var så smart.
Jag ville mest kolla vad som är ”worst case scenario” med pustel finnar?