Akneupplysningen

Så blir du LURAD av ansiktsmasken som drar ut pormaskar

ansiktsmask mot pormaskar dra ut pormask

De flesta som söker efter en ansiktsmask mot pormaskar stöter till slut på den. Eller så har den dykt upp i något flöde på sociala medier.

Den svarta ansiktsmasken som på magisk väg drar ut pormaskarna och lämnar huden fin och fläckfri.

Tyvärr så blir du lurad till en snabb lösning som i slutändan inte är särskilt effektiv.

Som behandling för att förhindra att nya pormaskar dyker upp... så är den värdelös. Och den biter inte heller på alla pormaskar, särskilt inte de viktiga. De som har störst risk att bli till finnar. I vissa fall kan den göra mer skada än nytta. Både på din hud och mot din plånbok.

Så fungerar en ansiktsmask som drar ut pormaskar

Oftast så är den svart och kommer i en tub eller påse. När du öppnar upp eller klämmer ut innehållet är det som ett svart klister. Av den enkla anledningen att den innehåller just det - klister eller lim.

Det verksamma ämnet heter polyvinylalkohol och är förvisso helt ofarligt, men det är samma ämne som man har i bland annat skollim och hinnan som sitter över diskmaskinstabletter.

Problemet är inte ämnet, utan vad den gör med din hud när den väl lagts på.

svart ansiktsmask som drar ut pormaskar innehåller lim

Japp. Det mest verksamma ämnet i ansiktsmasker (de svarta) som drar ut pormaskar är inget annat än klister som ibland innehåller en liten mängd aktivt kol (som inte har någon bevisad effekt mot någonting särskilt egentligen)

Du får med dig lite mer än bara pormaskar...

Döda hudceller och igentäppta porer försvinner, garanterat. För det svarta klistret limmas fast mot din hud. Sen ska du sakta dra loss det, med varierande resultat.

För som en bonus så kan även följande försvinna från din hud:

  • De fina hårstrån (som man inte ser) som skyddar mot smuts utifrån
  • Allt naturligt talg som skyddar dina porer från att smuts och bakterier når ner i läderhuden (och inflammeras)
  • Eventuella sårskorpor från läkande finnar och kvisslor som kan lämna ärr.

Däremot så får du inte med dig de slutna pormaskarna som ligger under huden. Eller... Om du har otur så får du med dig de också. Genom att ha gjort hål på huden.

Folk som inte har lika roligt åt sina försök att dra ut pormaskar med i stort sett fastlimmade ansiktsmasker...

Men hur kan jag bli lurad om den är så effektiv?

För den behandlar inte för att förhindra nya pormaskar.

Att dra ut pormaskar med verktyg eller genom en ansiktsmask är bara en quick-fix. Att det hela tiden produceras ett överskott av talg som aknebakterien livnär sig på är fortfarande ett olöst problem. Och snart har du istället nya pormaskar.

Risken finns också att du genom att torka ut huden (när du tar bort hår och naturligt fett) stressar huden att producera ännu mera talg - vilket då ökar riskerna för nya pormaskar.

Så det kan alltså bli fler och värre mot vad du hade innan du bestämde dig för att klistra fast och dra loss halva ansiktet (något överdrivet).

svart ansiktsmask som drar ut pormaskar

3 ansiktsmasker som verkligen fungerar (utan smärta)

Det finns dock ansiktsmasker mot pormaskar som faktiskt fungerar och som rengör OCH förhindrar att du får nya, åtminstone på ett tag. Nedan har vi listat våra toppval när du är ute efter en effektiv behandling mot pormaskar.

ansiktsmask pormaskar maria åkerberg porsammandragande

Porsammandragande

Från Maria Åkerberg kommer denna porsammandragande ansiktsmask som innehåller kisel (löser upp fett och orenheter) och c-vitamin (rengörande och porsammandragande). Kan svida något om man sätter den direkt på en utvecklad finne. Perfekt om du har fet eller blandhy och också upplever att du har problem med stora porer.

ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Rengör och förhindrar

Från Dermalogica kommer den här ansiktsmasken som är en del i deras serie Clear Start som behandlar akne. Löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Ansiktsmasken löddrar och är därför otroligt dryg och räcker länge om du bara applicerar den där du har problem med pormaskar (näsan exempelvis).

ansiktsmask mot pormaskar biodroga

Komplett behandling

Med en sheet mask från Biodroga så behandlar du hela ansiktet och den fungerar även mot andra akneutslag. Innehåller också salicylsyra men även zink och hammamelis. Masken är därför rengörande, förhindrande och porsammandragande på en och samma gång. Du får tillräckligt med serum så att det räcker till cirka 5-6 behandlingar.

Vår rekommendation är att du jobbar med att förhindra lika mycket som att rengöra för att bli av med pormaskar (länk där du kan läsa om hur pormaskar fungerar).

Det tar kanske några dagar längre än om du beslutar dig för en ansiktsmask som sliter ut pormaskarna. Men din hud och din plånbok kommer att tacka dig. 

Har du några frågor om andra produkter eller har du tips på någon annan ansiktsmask mot pormaskar som fungerade för dig? Ställ en fråga eller kommentera nedan!

Har du en fråga eller kommentar?

avatar