Akneupplysningen

Finnar av smink - Make up akne (Acne Cosmetica)

Att man skulle få finnar av smink är något av en myt eftersom det inte är en orsak till att man får akne. Däremot så kan smink irritera eller täppa till och förvärra en pågående inflammation i huden så att det bildas en finne.

Den här typen av akne kallas för Acne Cosmetica och kan utlösas om du använder fel produkter för din hud.

Smink orsakar inte - men kan utlösa finnar

En finne är till en början en mikroinflammation i huden, oftast så syns eller känns det inte ens. Med rengöring och rätt produkter så kan du också hindra inflammationen från att sprida sig och bli större.

Tänk dig att du då börjar täcka huden med fet eller oljigt smink.

Risken är då stor att den mikroinflammationen, på grund av pillande fingrar och irriterande ämnen i vissa sminksorter, utvecklas till en finne.

Särskilt vanligt är det i produkter som har så kallade komedona ämnen i sig. Det är ämnen som liknar talg i sin kemiska uppbyggnad och som när de läggs på huden täpper igen och bildar pormaskar (komedon).

I nästa steg så kan dessa pormaskar utvecklas till allt från små röda knottror till större finnar.

Så att inflammationen fanns där från början har inget med sminket att göra. Det är istället kopplat till hormoner och hudens överproduktion av talg i kombination med vanliga hudbakterier (som alla människor har).

Kort sagt, smink ger inte finnar - men fel produkt kan täppa till och förvärra en redan pågående inflammation.

finnar t-zonen

T-zonen (rosa markeringen) är ett område med större porer där överproduktion av talg är vanligt. Det är även ett vanligt område att få acne cosmetica - finnar av smink, i de fall man använder smink som innehåller talgliknande ämnen.

Så förhindrar du finnar när du använder smink

 

  • Rengör huden med en aknehämmande tvål som passar din hudtyp.
  • Använd en hudkräm eller lotion som motverkar eller hämmar bakterier och talgproduktionen i huden innan du lägger på smink.
  • Använd smink som andas, exempelvis mineraliskt smink.
  • Var noggrann med att rengöra både din hud och det du använder för att sminka dig med, så som borstar och kuddar.

Sminkprodukter som inte förvärrar din akne

BareMinerals är som namnet avslöjar makeup som baseras på mineraler och är ett lämpligt smink om du har finnar. Många av produkterna är lätta att applicera och sitter naturligt och länge. Zinkoxid eller titanoxid i BareMinerals produkter gör även att de har ett inbyggt solskydd (solskyddsfaktor 15).

Du hittar BareMinerals sortiment hos följande återförsäljare:

Vi hjälper dig till ett liv utan finnar. Med rätt kunskap så kan du bli kvitt din akne. Här har vi gett information och råd om hur du bäst undviker och behandlar om du tycker dig få finnar av smink, så kallad acne cosmetica. Det är bara en av många olika sorters akne som vi tar upp på Akneupplysningen. Vi har även information om du vill veta mer om behandling av finnar på ett visst område eller kroppsdel.

Har du en fråga eller vill kommentera något är du välkommen att skriva en rad eller två nedan!

Har du en fråga eller kommentar?

avatar