Akneupplysningen

finnar på hakan akneupplysningen

Finnar på hakan

Finnar på hakan kan lätt förbises eftersom man tänker att det är effekten av akne över hela ansiktet eller åtminstone nedre halvan av ansiktet. Men att få finnar just på hakan kan ha helt egna orsaker till varför de dyker upp och egna lösningar för hur du undviker att bli drabbad.

Här går vi igenom orsak till och hur du förhindrar, behandlar och efterbehandlar om du drabbas av finnar på hakan.

  • Snabbvalsmeny:

  • Orsak till finnar på hakan

  • Finnar på hakan hos män med skäggväxt

  • Förhindra finnar på hakan

  • Behandla finnar på hakan

  • Efterbehandla finnar på hakan

Orsak till att man får finnar på hakan

Finnar på hakan får man generellt under tonårstiden som ett resultat av hormoner och genetiska arvsanlag. Men hakan är även en del av den något fetare T-zonen som löper från pannan ned mot hakspetsen. Just det området har större porer och produktionen av talg är ofta högre, vilket bildar den feta hinnan. Därför är det inte ovanligt att man får utbrott av finnar på hakan även som vuxen.

I fet hy som producerar mycket talg genom talgkörtlarna så frodas nämligen aknebakterien. Bakterien bildar fettsyror som irriterar och inflammerar porerna till talgkörteln och du kan då få utslag i form av finnar.

Bland män och killar är det ganska vanligt att få finnar och inflammerade hårsäckar på hakan och hakspetsen. Det beror främst på att längs med hårstråna på hakan så samlas smuts som kan infektera. Det kan även bero på att man är där och pillar med smutsiga fingrar. En inflammerad hårsäck kan göra lika ont och bete sig exakt som en finne.

finnar på hakan inflammerad hårsäck

En finne på hakan kan lika väl vara en inflammerad hårsäck men som känns och ser ut som en finne. Vanligast att få inflammerade hårsäckar i ansiktet är det hos män och killar med skäggväxt.

Finnar på hakan hos män med skäggväxt

Har man skägg eller begynnande skäggväxt så kan fet hy i kombinationen med dålig rakning eller rengöring av hårstrån leda till inflammationer som liknar finnar. Lösningen ligger därför i att:

  • Byt ofta ut rakblad och använd inte samma rakblad som du möjligtvis rakar dig med på andra ställen på kroppen
  • Använder du rakapparat så se till att rengöra den mellan varje rakning
  • Tvätta skäggväxt lika ofta som övriga ansiktet
  • Försök att inte fingra i skägget - om du inte kan låta bli så se åtminstone till att tvätta händerna oftare

Förhindra finnar på hakan

Hakan och området runt munnen är ett ställe som man ofta är och pillar på, oftast omedvetet. Även efter måltider så kan fett och smuts samlas runt mun och haka som inte försvinner bara för att man torkar bort det.

Ett sätt att förhindra finnar på hakan är därför att rengöra både munnen och händerna oftare och speciellt efter måltider. Särskilt viktigt är det efter man har ätit något som man plockar med händerna.

Om du använder exempelvis läppcerat, läppstift eller smink som innehåller feta oljor så kan det också spridas mot hakan och området runt munnen. Var därför noggrann med att använda en foundation eller lotion som är bakteriehämmande innan du sminkar dig.

Vad gäller den dagliga rengöringen så använd en tvål eller rengöring som innehåller bakteriehämmande medel och som är anpassad för din hudtyp (fet, blandad, normal eller torr?).

Tänk på att inte överdriva tvättandet, 1-2 gånger maximalt per dag rekommenderas. Tvättar du oftare så riskerar huden torkas ut och effekten blir den motsatta när huden överproducerar talg (som täpper till) för att smörja upp sig själv igen.

Behandla finnar på hakan

Efterbehandla finnar på hakan

produkt tips mot finnar

Rengörande och skyddande

För en komplett behandlingsmetod där rengöring och skydd ingår så rekommenderas BeConfident Clear Skin Kit. Det innehåller råmjölksyra som effektivt tar död på de aknebakterier som annars frodas i hudfettet i pannan. A-vitaminet i efterbehandlingen både skyddar och motverkar uppkomsten av nya bakterier - utan att torka ut huden. Behandlingen är komplett och rekommenderad tid är 6-8 veckor.

Genom att ge tips och råd för egenvård och behandlingsmetoder så tar vi på Akneupplysningen upp kampen mot akne.  I den här artikeln går vi igenom orsaken till och hur man på egen hand kan förhindra, behandla och efterbehandla finnar på hakan.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar