Vaccin mot akne – Hur fungerar det och när kommer det?

vaccin mot akne

Under hösten 2018 så utmärkte sig amerikanska forskare med ett uttalande. De påstod sig ha hittat ett vaccin mot akne som de nu jobbade på att få godkänt för att testa på människor.

Är det bara en i raden av mirakelkurer och behandlingar mot akne som i slutändan ändå kommer med en massa bieffekter?

Så fungerar vaccinet

Lite felaktigt så går man ut och säger att det är ett vaccin mot akne som man har tagit fram.

För det som det handlar om är egentligen en studie av olika proteiner som utvecklas av vår alldeles vanliga hudbakterie p. acnes. Bakterien är vanligtvis helt ofarlig och alla har den. Den hjälper också till att hålla orenheter borta från vår hy.

Men bakterien anses också vara en av de främsta orsakerna till aknes uppkomst. Nu har man alltså lyckats konstatera att denna välbehövliga bakterie producerar ett protein - CAMP (Christie-Atkins-Munch-Petersen). 

Det är i farvattnet från det här proteinet som inflammationen har sin början och det är det som forskarna nu har tittat närmare på.

Vaccinet, eller medicinen, är tänkt att förhindra produktionen av proteinet och därmed förhindra uppkomst av symtom på akne. Det gäller alltså allt från minsta pormask till finnar.

Låter kanon! När kommer det ut?

Som vanligt i forskningssammanhang så kommer det antagligen att dröja. År eller decennier.

De första resultaten analyseras just nu och det här är bara en förhandstitt på dessa. 

Sedan kaoset med vaccinet mot svininfluensan och dess bieffekter så har alla regler gjort att all forskning på vaccin går otroligt långsamt. 

Och med hänsyn på att det tas fram i USA så har FDA (Food and Drug Administration - vår jämförelse med Läkemedelsverket) en testperiod på minst fem år innan något släpps ut som godkänd medicin eller vaccin.

Så fram tills dess så har vi att förlita oss på våra egna insatser med att förhindra och rengöra mot bakterien själva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments