finnar på hakan akneupplysningen

Finnar på hakan

Finnar på hakan kan ha olika uttryck och har ibland sina helt egna orsaker till varför de dyker upp. Därmed finns det också lösningar för hur du blir av med de - om du drabbas av ett akneutbrott kring hak- och käklinje.

Här går vi igenom varför man får de - och blir av med finnar på hakan - genom att förebygga, behandla och efterbehandla på bästa sätt.

På denna sida länkar vi vidare till inköpsställen genom annonser för de rekommenderade produkter som tas upp.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på hakan?
 • Symtom: Finnar på hakan hos personer med skäggväxt
 • Symtom: Finnar på hakan om du är gravid
 • Bli av med finnar på hakan - 3 steg och råd
 • Steg 1: Förebygg att få en inflammation
 • Steg 2: Behandla finnar på hakan
 • Steg 3: Efterbehandla och reparera huden
 • Läkarvård - När ingenting hjälper..

Varför får man finnar på hakan?

Finnar på hakan får man generellt under tonårstiden som ett resultat av hormoner och genetiska arvsanlag. Men hakan är även en del av den något fetare T-zonen som löper från pannan ned mot hakspetsen. Just det området har större porer och produktionen av talg är ofta högre, vilket bildar den feta hinnan. Därför är det inte ovanligt att man får utbrott av finnar på hakan även som vuxen.

I fet hy som producerar mycket talg genom talgkörtlarna så frodas nämligen aknebakterien. Bakterien bildar fettsyror som irriterar och inflammerar porerna till talgkörteln och du kan då få utslag i form av kvisslor.

Bland män och killar är det ganska vanligt att få inflammerade hårsäckar på hakan och hakspetsen. Det beror främst på att längs med hårstråna på hakan så samlas smuts som kan infektera. Det kan även bero på att man är där och pillar med smutsiga fingrar. En inflammerad hårsäck kan göra lika ont och bete sig exakt som en finne på hakan.

finnar på hakan inflammerad hårsäck

En finne på hakan kan lika väl vara en inflammerad hårsäck men som känns och ser ut som en finne. Vanligast att få inflammerade hårsäckar i ansiktet är det hos män och killar med skäggväxt.

Symtom: Finnar på hakan om du har skägg

Har man skägg eller begynnande skäggväxt så kan fet hy i kombinationen med dålig rakning eller rengöring av hårstrån leda till inflammationer som liknar finnar på hakan. Lösningen ligger därför i att:

 • Byt ofta ut rakblad och använd inte samma rakblad som du möjligtvis rakar dig med på andra ställen på kroppen
 • Använder du rakapparat så se till att rengöra den mellan varje rakning
 • Tvätta skäggväxt lika ofta som övriga ansiktet
 • Försök att inte fingra i skägget - om du inte kan låta bli så se åtminstone till att tvätta händerna oftare

Symtom: Finnar på hakan om du är gravid

Om du är gravid så kan det gärna uppträda finnar på hakan eller nedre delen av kinderna (längs med käklinjen). Orsaken är också hormonell, d v s samma som i tonåren, och det finns inga magiska knep för att undvika - antingen har man anlag för att få det, eller inte.
En tröst är att när hormonnivåerna återgår till det normala så gör även huden det också.

Det bästa man kan göra är att följa en steg för steg behandling för att bli av med finnarna (som vi skriver om längre ned). 

Tänk bara på att om du är gravid att du ska absolut undvika att tillföra A-vitamin till kroppen (som annars är ett effektivt vitamin vid aknebehandling. Det har genom forskning visat sig skadligt för fosterutvecklingen.

Bli av med finnar på hakan - 3 steg och råd

Hakan och området runt munnen är ett ställe som man ofta är och pillar på, oftast omedvetet. Även efter måltider så kan fett och smuts samlas runt mun och haka som inte försvinner bara för att man torkar bort det.

Ett sätt att bli av med finnar på hakan är därför att rengöra både munnen och händerna oftare och speciellt efter måltider. Särskilt viktigt är det efter man har ätit något som man plockar med händerna.

Om du använder exempelvis läppcerat, läppstift eller smink som innehåller feta oljor så kan det också spridas mot hakan och området runt munnen. Var därför noggrann med att använda en foundation eller lotion som är bakteriehämmande innan du sminkar dig.

Sedan så bör du alltid använda medel som i tre olika steg:

Förebygger - att en inflammation bildas.
Behandlar - de utslag som dyker upp.
Efterbehandlar - så att huden kan återhämta sig.

cicamed asd 3-in-1 helhetslösning för aknebehandling

3 produkter i 1 - För hela ansiktet

Cicamed ASD kit innehåller alla 3 steg som vi tar upp. Det är en svensk produkt som är vegansk och passar för den typiskt nordiska feta eller blandhyn. 

Passar bäst till ansiktet och drar nytta av bakteriehämmande effekter från salicylsyra samtidigt som den kombinerar andra kända ämnen för att lugna huden.

Rekommenderas varmt då den är otroligt prisvärd. Köper du produkterna separat så kostar det nästan det dubbla.

Läs mer och köp kittet här (Meds.se)

Steg 1: Förebygg att få en inflammation

Vad gäller den dagliga rengöringen i förebyggande syfte så använd en tvål eller rengöring som innehåller bakteriehämmande medel och som är anpassad för din hudtyp.

Tänk på att inte överdriva tvättandet, 1-2 gånger maximalt per dag rekommenderas. Tvättar du oftare så riskerar huden torkas ut och effekten blir den motsatta när huden överproducerar talg (som täpper till) för att smörja upp sig själv igen.

Det går även bra att använda sig av olika ansiktsmasker - men undvik att dra ut porerna utan sikta på något som löser upp talg istället.

spotless daily face wash-200ml

Prisvärd rengöring

ACO har en hel serie produkter som passar dig med aknebenägen hud. Här en daglig rengöring som innehåller salicylsyra (bakteriehämmande) som dessutom är billig. Är milt parfymerad så är du känslig så får du prova dig fram.

Köp eller läs mer om tvålen (och andra ACO-produkter) här.
ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmasker som förebygger

Dermalogica har tagit fram en ansiktsmask som löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Tack vare att den löddrar så är den också dryg och prisvärd. Fungerar för att förebygga allt från pormaskar till stora och små utslag från akne på hakan.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Steg 2: Behandla finnar på hakan

Behandling av redan uppkomna utslag sker som på övriga delar av ansiktet. Med lokalbehandlande medel och eventuellt en hudkräm (om man lätt blir irriterad och torr) som är olje- och fettfri. Ett plus är om du kan fortsätta använda förebyggande ämnen så som salicylsyra. Antingen genom fortsatt rengöring eller med hudkrämer.

basiron 5procent lokalbehandling av akne

Läkemedel (receptfria) som lokalbehandlar

Basiron AC är helt receptfritt och är ett läkemedel som även rekommenderas av läkare vid lokalbehandling om man samtidigt medicinerar mot akne. Den finns i två olika styrkor av bensoylperoxid. Du bör alltid börja med den svagare på 5%, särskilt om du har känsligare hud.

Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan du köper eller använder Basiron AC.

Köp Basiron på Meds.se - det mobila apoteket.
dermalogica punktbehandla finnar

Mild punktbehandling av finnar i ansiktet

Starka läkemedel kan enkelt torka ut och irritera huden. Dermalogica Breakout Clearing Booster, som är ett syrabaserat medel i form av en toner passar dig med lite känsligare hud.

Köp Clearing Booster på Meds.se
hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm under aknebehandling

Eucerin Dermopurifyer OC Cream både förebygger nya finnar på hakan (genom att innehålla salicylsyra) och mjukar upp.

Du kan även använda krämen om du använder starkare aknebehandlingar från exempelvis läkemedel (om läkare föreskriver det). Den passar även utmärkt att smörja med efter rakning - istället för andra feta eller oljiga krämer som kan vara starkt parfymerade och innehåller alkohol.

Köp Dermopurifyer OC Cream på apoteket här

Steg 3: Efterbehandla finnar på hakan

Lika viktigt som i övriga ansiktet så behöver huden lugn och ro för att kunna reparera eventuella skador. Om du dessutom har pillat eller klämt några blemmor på hakan så är detta ytterst viktigt.

Genom att kombinera efterbehandling efter ett utbrott från akne med att fortsätta förebygga så får du alla förutsättningar att slippa ärr och på sikt få en välmående hud (med mindre eller inga märken alls).

spotless mjukgörande kräm för finnar och fet hy

Prisvärd hudkräm för fet och oren hy

Med den här hudkrämen från ACO så förebygger du fet hy (särskilt T-zonen där hakan finns med). Produkten innehåller inget fett och är på det hela taget en bra lotion för dig som efterbehandlar ett tidigare utbrott. 

Du hittar hudkrämen och andra ACO-produkter här på Meds.se
cicamed hudkräm för fet och blandhy

Hudkräm för blandhy

En väldigt lätt kräm från Cicamed så förebygger man nya finnar på hakan. Den fungerar bra för nordisk fet eller blandhy och lämnar en mjuk och luftig känsla tack vare stödämnen så som aloe vera och mentol. 

Köp den och andra Cicamed-produkter ur deras serie här (meds.se)
matt hy vid finnar i t-zonen

Hudkräm för matt effekt

Har du väldigt lätt att få fet och skinande hy i T-zonen så rekommenderas Effaclar Mat Anti-Shine. Du håller inte bara talg borta utan den sluter porerna så att huden ser mattare ut.  

Något dyrare än andra krämer men med (o)skinande resultat!

Du hittar Effaclar här (meds.se)
cicamed mot akneärr

Behandla ärr på hakan?

Om du har pillat eller klämt en finne på hakan så är risken stor att det blir kvar en ärrvävnad i form av en grop eller pigmentprick.

Om du är ung (tonåring) så reparerar huden sig ofta bra på egen hand. Men ibland är det inte nog. Ju snabbare du kan behandla ett ärr desto mindre (eller helt osynligt) blir det.

Med silikon som verksamt ämne så får huden vila och reparera sig själv i fred. Cicamed scar (vegan) låter dessutom huden andas och skyddar samtidigt mot nya bakterier (som leder till nya blemmor). 

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Läkarvård - När ingenting hjälper...

Lider du av dina akneutslag? Det kan exempelvis vara stora bölder (över 0,5 centimeter) och som dessutom nästan verkar växa in i varandra - något som ofta leder till smärta och både psykiskt och fysiskt obehag. 

Har du behandlat själv genom olika produkter i ungefär 6 till 8 veckor men det fungerar inte? 

Hakan och käkpartiet kan behandlas på medicinsk väg. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med sjukvården för vidare hjälp.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Du kan få en första bedömning gjord online. Genom appen på Doktor.se så går det fort att få en bedömning genom att fotografera eller visa utslagen via videolänk. På Doktor.se är man vana att göra bedömningar av alla sorters utslag. 

I nästa steg så får du antingen recept på läkemedel eller blir slussad till en specialist.

Att registrera sig och träffa en läkare online är helt gratis. Registrering kan du göra om du är 16 år eller äldre - så länge du har ett Bank-ID.

Genom att ge tips och råd för egenvård och behandlingsmetoder så tar vi på Akneupplysningen upp kampen mot akne.  I den här artikeln går vi igenom orsak till och hur man på egen hand kan förebygga, behandla och efterbehandla finnar på hakan.

Undrar du över något så kan du använda kommentarsfältet nedan. Du är helt anonym, d v s vi visar inte din e-postadress eller delar den med någon annan!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Roy
Roy
3 years ago

Hej! Finns det något man kan ha på direkt efter rakning för att slippa finnar på hakan? Vanliga krämer är för starka och det känns nästan som om det blir värre med massa parfymer…

Tacksam för svar.