finnar på axlarna akneupplysningen

Finnar på axlarna

Finnar på axlarna samlas ofta på ett koncentrerat ställe där de spänner och irriterar. Mycket på grund av den tunna och känsliga huden - särskilt runt nyckelbenet.

Det finns en mängd orsaker till varför man får akne på axlarna - de flesta leder till talg som proppar igen porerna och bildar små mikroinflammationer. 

Vi går igenom hur du kan göra något åt saken genom olika råd och steg för behandling kan bli av med akneutslag på axelpartiet.

Denna sida använder sig av annonslänkar till inköpsställen för de produkter som rekommenderas.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på axlarna

 • Symtom: Röda knutor (papler på axlarna)

 • Bli av med finnar på axlarna - Steg och råd

 • Steg 1: Förebygg aknen på axlarna

 • Steg 2: Behandla symtomen/inflammationen

Varför får man finnar på axlarna?

Axlarna är normalt inte ett område med stora porer, åtminstone inte direkt ovanpå eller på framsidan. På baksidan och längre ner mot skulderbladen så övergår det till ryggpartiet - där porerna blir både större och påverkas i större utsträckning av så kallade hormonell akne.

Men om vi utgår från att det är direkt på axlarna, kanske runt nyckelbenet och ned mot överarmarna så kan orsak och utlösande faktorer för att få finnar på axlarna vara något av följande:

 • Friktionsakne på grund av exempelvis åtsittande kläder eller behå-band
 • Användning av talg-liknande krämer eller medel mot huden
 • Hög hormonell obalans, mest vanligt under puberteten och hos gravida

Det är inte ovanligt att folk som tränar mycket eller exempelvis soldater i tjänstgöring som bär ryggsäckar och remmar får finnar på axlarna. 

Talg och svett fastnar nämligen i saker man bär mot huden och "gnuggas" in - vilket leder till ett förvärrat tillstånd av för mycket talg. 

I nästa steg så kan några, eller flera, porer bli igentäppta av det tillskottet av talg. Och i slutändan bli inflammerade och utvecklas till finnar.

finnar på axlarna av behån

Behåband eller andra kläder som ligger mot din hud kan vara orsaken till finnar på axlarna. 

Symtom: Röda knutor (papler) på axlarna

Det vanligaste symtomet på akne som drabbar axlarna är i form av papler. Det vill säga röda upphöjningar som ligger djupare ner i huden. På vissa personer eller då och då kan det bildas en pustel med var och en vit prick.

Att det just bildas papler är för att olikt ansiktsporer så ligger kroppens porer aningen djupare och ser lite annorlunda ut. Tänk exempelvis på när du får gåshud - då ser du ju varje hårstrå eller por på kroppen ploppa upp - men du får inte samma effekt i ansiktet för där ligger de redan ytligt.

Av den här anledningen kan det vara extra bökigt att bli av med finnar på axlarna eller någon annan del av kroppen. Men det finns både råd och produkter att använda sig av...

Bli av med finnar på axlarna - Steg och råd

Alla har vi olika förutsättningar för att utveckla symtom på akne, oavsett om det är igentäppta porer (icke-inflammerade) eller regelrätta papler eller pustler (inflammerade).

Det är därför upp till dig att reda ut vad som kan orsaka finnarna.

Du och din situation passar troligtvis in på någon av orsakerna;

 • Hormoner (tonåren eller gravid)
 • Åtsittande kläder som dessutom utgör friktion (gnuggas mot huden)
 • Svettiga kläder exempelvis efter träning
 • Feta krämer eller kroppstvätt och tvål som innehåller oljor

Så de steg du behöver ta är:

Förebygg - att ett område på kroppen inflammeras.
Behandla - om det väl blivit en inflammation.

Ett förebyggande råd är annars att ofta tvätta eller byta träningskläder eller kläder (även sånt som sängkläder) närmast kroppen. Prova också gärna med att byta till ett tvättmedel (och ev. sköljmedel) som är oparfymerat och gärna miljömärkt - exempelvis ftalater och mjukgörare i tvättmedel har i studier visat sig vara hormonstörande och kan förvärra akne.

Tänk även på vad för sorts material du bär, exempelvis syntetmaterial med hög andel polyester kan göra att det blir instängt och svettigt. Svetten kan i sin tur transportera talg och smuts och täppa igen porer på helt andra ställen än du tror.

Steg 1: Förebygg aknen på axlarna

Det första steget att bli av med finnar på axlarna är att försöka påverka hudens produktion av talg. Det uppnås bäst med en tvätt som går ner på djupet i kroppens djupa porer och som innehåller ämnen som hämmar bakterietillväxten.

Andra saker du bör tänka på om du drabbas är:

 • Kläm de inte(!)
 • Använd inga parfymerade eller feta krämer
 • Låt huden andas - dra ner bh-banden eller använd inte den där tighta toppen eller t-shirten när du är hemma
exfoliering mot finnar på kroppen

Exfoliering med syra

Att använda en peeling eller scrub på huden under ett pågående utbrott eller känslig hud som på axlarna är inte någon bra idé. Du kan istället irritera huden att tillverka ännu mer talg.

Genom att istället använda en syrapeeling med salicylsyra så både förebygger du och kan mildra ett pågående akneutbrott. Några av de  mest prisvärda som kan rekommenderas är Dermalogica's Clear Start exfoliant (bilden).

Du hittar den och andra syrapeeling här (meds.se)
basiderm rengöring

Daglig rengöring

En av de få och definitivt den mest prisvärda produkten när det gäller daglig rengöring av kroppen. Basiderm Oil Control Foam Wash är som namnet säger - löddrande. Det gör att den blir dryg och enkel att använda som en daglig kroppstvätt över exempelvis axlarna.

Verksamma ämnen minskar produktionen av talg och den innehåller även ett skydd av zink.

Du köper Basiderm oil control enkelt på Meds Apotek

Steg 2: Behandla symtomen/inflammationen

Det är inte lika lätt att behandla kvisslor på kroppen som det är i ansiktet. Dels så finns det inte lika många produkter framtagna och dels så är de starka läkemedlen just för starka. Läkemedel och punktbehandlingar kan också förstöra eller bleka dina kläder.

Genom att fortsätta med daglig rengöring så både behandlar och förebygger du finnarna. Sen finns det extra kraft att dra till med om du har ett pågående problem i form av bakteriehämmande medel...

aknicare sprayar bort finnarna

Mild spraybehandling för axlarna

Genom att spraya ut det verksamma ämnet salicylsyra över kroppen så får du en extra effekt Aknicare Spray är mild och hämmar bakterier och löser upp kroppens djupare och igentäppta porer.

Fungerar som bäst på kroppen när den får verka efter att du tagit en dusch. 

Ganska dyr men prisvärd (1 sprayning per axel räcker) om du har stora eller ofta problem med finnar på axlarna eller någon annan del av kroppen (den fungerar även för ansiktet genom att först spraya i händerna).

Du hittar aknesprayen här (meds.se - mobilt apotek)

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv fri från akne. Det gör vi genom att publicera och samla väl undersökt information och tips på vad man kan göra. Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta lider av finnar på axlarna.

Har du en fråga? Skriv den nedanför - Vi svarar så bra som vi kan och du är helt anonym (din e-postadress delas inte till andra).

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lisbet
Lisbet
3 years ago

Hur behandlar man finnar på axlarna, som är som hårda små knutor?