Finnar av smink - Make up akne (Acne Cosmetica)

Att man skulle få finnar av smink är något av en myt eftersom det inte är en orsak till att man får akne. Däremot så kan smink irritera eller täppa till och förvärra en pågående inflammation i huden så att ett utslag förvärras.

Den här typen av akne kallas för Acne Cosmetica och kan utlösas om du använder fel produkter för din hud.

Smink orsakar inte - men kan utlösa symtom av akne

Ett utslag i form av lindrig akne (så som pormaskar) är till en början en mikroinflammation i huden. Oftast så syns eller känns det inte ens. Med rengöring och rätt produkter så kan du också hindra inflammationen från att sprida sig och bli större.

Tänk dig att du då börjar täcka huden med fet eller oljigt smink.

Risken är då stor att den mikroinflammationen utvecklas till en finne av smink och olika ämnen i kombination med pillande fingrar, sminkkuddar m.m.

Särskilt vanligt är det i produkter som har så kallade komedona ämnen i sig. Det är ämnen som liknar talg i sin kemiska uppbyggnad och som när de läggs på huden täpper igen hudens möjlighet att transportera bort smuts och orenheter.

Så att inflammationen fanns där från början har inget med sminket att göra. Det är istället kopplat till hormoner och hudens överproduktion av talg i kombination med vanliga hudbakterier (som alla människor har).

Kort sagt: Du får inte finnar av smink - men fel produkt kan täppa till och förvärra en redan pågående inflammation.

t-zonen där finnar kan dyka upp

T-zonen (rosa markeringen) är ett område med större porer där överproduktion av talg är vanligt. Det är även ett vanligt område att få acne cosmetica - finnar av smink, i de fall man använder produkter som innehåller talgliknande ämnen.

Så förhindrar du att utveckla nya finnar av smink

  • Rengör huden med en aknehämmande tvål som passar din hudtyp.
  • Använd en hudkräm eller lotion som motverkar eller hämmar bakterier och talgproduktionen i huden innan du lägger på smink.
  • Använd smink som andas, exempelvis mineraliskt smink.
  • Var noggrann med att rengöra både din hud och det du använder för att sminka dig med, så som borstar och kuddar.

Sminkprodukter som inte förvärrar din akne

BareMinerals är som namnet avslöjar makeup som baseras på mineraler och är ett lämpligt smink om du har finnar. Många av produkterna är lätta att applicera och sitter naturligt och länge. Zinkoxid eller titanoxid i BareMinerals produkter gör även att de har ett inbyggt solskydd (solskyddsfaktor 15).

Du hittar BareMinerals sortiment hos följande återförsäljare:

Vi hjälper dig till ett liv utan problemhud och aknesymtom.  Här har vi gett information och råd om hur du bäst undviker och behandlar om du tycker dig få finnar av smink, så kallad acne cosmetica. En vanlig typ av akne som framförallt uppträder genom att man får utslag av finnar i ansiktet.

Har du en fråga eller vill kommentera något är du välkommen att skriva en rad eller två nedan!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments