Akneupplysningen

finnar på kinden akneupplysningen

Finnar på kinderna

Finnar på kinderna brukar ofta koncentreras till att slå ut strax under kindbenen. En del människor får även spridning över hela kinden och vidare ned mot käklinjen.

Akne på kinderna kan vara större utbrott av oftast små finnar och pormaskar men kan även vara enstaka större finnar som är riktigt inflammerade.

Här tar vi upp allt du behöver veta om, och på egen hand behandla, finnar på kinden.

  • Snabbvalsmeny:

  • Orsak till finnar på kinderna

  • Finnar på ena kinden

  • Finnar längs med käklinjen

  • Förhindra finnar på kinden

  • Behandla finnar på kinden

  • Efterbehandla finnar på kinden

Orsak till att man får finnar på kinderna

Finnar på kinden har dels sin förklaring i hormonnivåer som sätts ur spel, särskilt vanligt är det under tonåren. Även genetiska anlag avgör, så om ens föräldrar har exempelvis koppärr på kinden så kan det vara ett tecken på att man själv kan komma att drabbas.

Torr hud och överanvändning av rengöringsmedel kan förvärra ett utbrott på kinden. 

Även smuts är en bidragande orsak som förvärrar situationen och uppkomsten av finnar på kinden. Dels smuts som utsöndras i form av fettsyror från aknebakterien och dels från när man själv är där och pillar med otvättade händer.

Vanligast är att man blir av med finnar på kind och längs med kindbenen efter tonåren, men för en del vuxna så fortsätter problemen några år till. Ofta beror det då inte på hormoner utan på yttre faktorer så som rengöring av hyn och det som kommer i kontakt med kinden.

Finnar på ena kinden

Får du ofta eller nästan uteslutande finnar på bara ena kinden? Då ligger förklaringen oftast i yttre orenheter. Helt enkelt sådant som du har ena kinden mot väldigt ofta och som är smutsigt. Det kan exempelvis ha en orsak i att:

  • Man har gärna en favoritsida som man ligger på och örngottet till kudden behöver tvättas.
  • Många pratar i telefonen på en och samma sida - rengör därför mobiltelefonen oftare.
  • Man har börjat pilla eller klämma på en finne på ena sidan av kinden och det blir fler och fler finnar - sluta pilla och se även till att tvätta händerna noga ifall du ändå skulle råka vara där och fingra.
finnar på ena kinden

Finnar på ena kinden kan bero på att du har smutsiga föremål (exempelvis örngottet och mobiltelefonen) eller händer och fingrar just på bara ena sidan kinden.

Finnar längs med käklinjen

Särskilt under puberteten men även upp till en ålder av runt 25 så kan man drabbas av finnar som slår ut längs med käklinjen. Orsaken är ofta hormoner och särskilt kvinnor som får mens eller använder hormonreglerande preventivmedel kan få problem med finnar efter käklinjen.

Hormonerna ökar riskerna för utbrott av finnar men med rätt behandling så kan man lindra eller helt bli av med symtomen (finnarna), eftersom det fortfarande handlar om ökad talgproduktion och inflammerade porer och talgkörtlar. 

Förhindra finnar på kinden

Behandla finnar på kinden

Efterbehandla finnar på kinden

produkt tips mot finnar

Rengörande och skyddande

För en komplett behandlingsmetod där rengöring och skydd ingår så rekommenderas BeConfident Clear Skin Kit. Det innehåller råmjölksyra som effektivt tar död på de aknebakterier som annars frodas i hudfettet i pannan. A-vitaminet i efterbehandlingen både skyddar och motverkar uppkomsten av nya bakterier - utan att torka ut huden. Behandlingen är komplett och rekommenderad tid är 6-8 veckor.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar. Det gör vi genom att publicera väl undersökt information, baserad på forskning. Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta lider av utbrott av finnar i pannan.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar