Akneupplysningen

finnar på näsan akneupplysningen

Finnar runt eller på näsan

Finnar på näsan eller runt näsroten och näsvingarna drabbar de flesta någon gång i livet. En finne som sitter över den spända huden på näsan eller som är inklämd innanför näsvingen kan lätt göra ont och irritera.

Genom näsans alla stora porer så sker hos många människor nämligen en överproduktion av talg som kan leda till en inflammation.

Här ger vi råd och tips på behandling som du kan göra själv om du då och då, eller ofta, drabbas av finnar på näsan.

 • Snabbvalsmeny:

 • Orsak till finnar runt och på näsan

 • Små finnar på näsan

 • Finnar i näsan (inuti)

 • Förhindra finnar på näsan

 • Behandla finnar på näsan

 • Efterbehandla finnar på näsan

Orsak till finnar runt och på näsan

Finnar runt eller på näsan kan man drabbas av långt upp i åldrarna, från tonåren tills det att man är vuxen. Själva typen av akne kan variera, exempel av akne som drabbar eller kan utlösa finnar på näsan är:

Näsan är ett ställe med utsatt och känslig hy med stora porer. Näsan är dessutom en del av den så kallade T-zonen där produktionen av talg är som störst och huden som fetast.

Kombinationen smuts, fett och talg är en förutsättning för att aknebakterien ska få fäste och som genom att bilda fettsyror täpper igen porerna på näsan. En tilltäppt por blir därför lätt irriterad och bryter ut i en finne - eftersom talget vill ut men stoppas av "proppen".

Att exempelvis få pormaskar som går utan rengörande behandling kan vara en första orsak till att det senare utvecklas en, eller flera, finnar på eller runt näsan istället.

finnar i stora porer från pormask

En pormask med svart yta (det är inte smuts utan pigment) producerar talg (det gula på båda sidorna och kan lätt bli inflammerad till att bli en finne. Särskilt stora porer som producerar talg har man på och runt näsan.

Små finnar på näsan

Hos en del människor så får man då och då utbrott av små finnar på näsan. Det har ofta att göra med att de många och öppna porerna har övergått från att vara pormaskar (komedoner) till att bli lätt inflammerade. Inflammationen har sedan spridit sig och gör att i stort sett hela näsan känns öm och små finnar, ofta med vita varfyllda upphöjningar, dyker upp.

Om det däremot inte blir rött och gör ont men ändå dyker upp vita prickar så är det antagligen inte inflammerat. Då är det troligtvis en eller flera slutna pormaskar (komedon).

Finnar i näsan

En del upplever att de ibland kan få en finne inuti näsan. Det handlar dock nästan oftast om en inflammerad hårsäck som kan misstas för att vara en finne. I näsan sitter tusentals små hår som renar och hjälper till att rensa och det är inte ovanligt att en av dessa kan bli inflammerad.

Särskilt irriterat kan det bli om man överanvänder nässpray vid exempelvis förkylning eller allergi. Slemhinnorna i näsan riskerar nämligen att torka ut och infektionsrisken ökar när det naturliga och fuktiga skyddet försvinner.

Ett tips för att undvika inflammationer i näsan är att inte rycka ut näshår eller peta i näsan. Saltlösningar kan hjälpa till att rensa näsan men bara om du sällan eller aldrig använder nässpray eller koksaltlösningar annars.

Förhindra finnar på näsan

Talget som produceras på näsans stora porer är något bra som smörjer upp och håller huden spänstig. Men det kan behöva tas om hand, då gärna utan att man torkar ut huden. Om du har eller ofta får finnar på näsan, tänk då på att:

 • Aldrig klämma en finne på näsan, risken är stor att du sprider inflammationen till andra porer som utvecklar fler och nya finnar
 • Pilla inte på finnar runt näsan - för säkerhets skull så se till att tvätta händerna oftare om du har akne som du riskerar att fingra på
 • Tvätta inte överdrivet och använd inte för mycket uttorkande (adstringerande) produkter

Om huden på näsan tappar elasticitet vid uttorkning så kan det ske en överproduktion av talg, som en motreaktion. Följ därför rekommendationen att rengöra högst två gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll.

ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Mot pormaskar - innan finnarna dyker upp

En ansiktsmask kan vara ett första effektivt vapen för att förhindra pormaskar som annars riskerar att inflammeras. Särskilt näsans stora porer är väldigt tacksamma att rengöra med en ansiktsmask.

I Dermalogicas serie Clear Start (utvecklat mot finnar) finns en effektiv ansiktsmask som löser upp orenheter i huden och främst pormaskar (black heads). Till skillnad från andra masker så räcker den länge eftersom dess enda funktion är att rengöra porerna, därför behöver du bara lägga på löddret där du har problem, exempelvis näsan eller pannan.

Behandla finnar på näsan

Om du redan har ett pågående utbrott av finnar eller det börjar poppa upp enstaka så tänk på att:

 • Inte exfoliera eller peela huden, det irriterar och kan skapa nya och fler finnar
 • Inte klämma eller pilla!
 • Rengöra med medel som innehåller salicylsyra
dermalogica rengörande produkter mot finnar och pormaskar salicylsyra

Rengöring med salicylsyra

Ytterligare en välkomponerad rengörande produkt kommer från Dermalogica - deras Clearing Skin Wash (kort och gott). Den innehåller tillräckligt med salicylsyra för att hålla talgproduktionen i schack och är också laddad med andra ämnen som inte irriterar huden. Fungerar för alla hudtyper, fet som torr.

Efterbehandla finnar på näsan

Efterbehandlingen efter finnar är minst lika viktig som rengöringen. Rengöring med medel som innehåller salicylsyra (BHA) eller råmjölksyra är fettlösliga och om du redan har torr hud så kan den bli ännu torrare. 

Använd en 

produkt tips mot finnar

Komplett behandling

För en komplett behandlingsmetod för alla områden i ansiktet där rengöring och skydd är viktigt så finns BeConfident Clear Skin Kit. Det innehåller råmjölksyra som effektivt hämmar tillväxten av bakterier som lever av talgrik hud (som på exempelvis näsan). A-vitaminet i efterbehandlingen både skyddar och motverkar uppkomsten av nya bakterier - utan att torka ut huden. Behandlingen är komplett och rekommenderad tid är 6-8 veckor.

Du kan läsa mer om och köpa behandlingen här

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar.  Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta, eller då och då, får finnar på eller runt näsan. 

Har du en fråga eller kommentar?

avatar