Akneupplysningen

finnar på ryggen akneupplysningen

Finnar på ryggen

Finnar på ryggen kan man få från det att man är i puberteten till ganska högt upp i åldern.

Ett eller flera utslag och finnar på ryggen kan kännas vanprydande, särskilt sommartid när vi har mindre kläder på oss. Men du ska heller inte försöka sola bort finnar eftersom du riskerar ärrbildning istället.

En finne på ryggen kan även sitta dumt till och bli irriterade av allt från behån till en stolsrygg. Hos de allra flesta människor så finns det ganska stora porer på ryggen som med fel förutsättningar lätt kan täppas igen och inflammeras.  

Här ger vi information och tips på hur du förhindrar, behandlar och efterbehandlar om du drabbats av finnar på ryggen.

 • Snabbvalsmeny:

 • Orsak till att man får finnar på ryggen

 • Finnar på ryggen i samband med träning

 • Förhindra finnar på ryggen

 • Behandla finnar på ryggen

 • Efterbehandla finnar på ryggen

 • Ingredienser att undvika vid behandling av finnar på ryggen

Orsak till att man får finnar på ryggen

Ryggen är ett av de vanligare ställena där man kan få utbrott av finnar. Närmare 40% av de som lider av akne får utslag och symtom som drabbar just ryggen.

Hos vissa handlar det om att man sällan eller aldrig får utslag i ansiktet men av någon anledning så dyker det upp små finnar i form av papler (de utan någon vit varfylld prick eller blåsa) på ryggen. 

För den som har en tendens till att få eller har haft finnar i ansiktet kan utslagen på ryggen däremot bli till stora knölar som gör fruktansvärt ont.

Stora porer ger hög talgproduktion

Den största orsaken till att just ryggen och även nacken blir drabbad av finnar är på grund av de stora porer som finns där. I dessa porer tillverkas talg som har till uppgift att hålla det stora ryggpartiet av hud smidig.

Hos vissa personer eller under vissa förutsättningar sker en överproduktion av talg som lätt kan täppa igen porerna.

Och i samband med förekomsten av aknebakterier så ökar risken för en inflammation i talgkörtlarna och det kan därför bildas finnar.

Finnar på ryggen genom talg och igentäppta porer utlöses främst av ändrade hormonnivåer och särskilt under pubertetstiden. Men det kan även bero på fel sorts rengöring och åtsittande kläder.

finnar på ryggen stora porer

 

Finnar på ryggen kan hos vissa utvecklas till att ligga ganska djupt under huden där ingen vit eller svart prick framträder. De gör ofta ont på grund av den känsliga huden. Att klämma en finne på ryggen ökar riskerna för ännu kraftigare inflammation som kan utveckla flera, närliggande finnar.

 

Finnar på ryggen i samband med träning

Många undrar över finnar på ryggen som ett samband med träning. Om man helt bortser från akne i samband med steroider och hormonstimulerande ämnen så finns det några olika förklaringar.

Träningskläderna kan vara en orsak till finnar på ryggen

Oavsett kön och ålder, så kan en förklaring till finnar på ryggen ligga i hur ofta man tvättar sina träningskläder och vad för material de är i samt hur de sitter. Fenomenet är en egen sorts akne som kallas för friktionsakne (acne mechanica).

Vid träning svettas man och det blir varmt och fuktigt och de flesta träningskläder andas inte tillräckligt. Värme, fukt och instängt blir därför en grogrund för bakterier som orsakar inflammationer i de stora porerna på ryggen. 

Sitter dessutom träningskläderna tight så kan effekterna öka ännu mer. Även kläder som har skavande sömmar kan irritera och ge upphov till finnar (acne mechanica).

Särskilt vanligt är det hos kvinnor  att få finnar längs med där behån sitter. Investera därför i fler än en eller ett par sportbehåar så att du alltid har en ren och fräsch när du tränar.

Sedan får du rannsaka dig själv hur ofta du tvättar träningskläderna. Det är lätt att man återanvänder samma plagg några gånger vilket ökar risken för smuts och bakterier. Även om det är en bakterie som ger ifrån sig svettdofter så är det inte samma sorts bakterier som påverkar hudens och porernas välmående. Så en träningströja är nödvändigtvis inte mer eller mindre ren bara för att den inte luktar. För alla kläder som du bär nära inpå kroppen så kan det vara en bra idé att använda ett parfymfritt tvättmedel.

Rengöring direkt efter träning är viktigt

Dina egna rutiner för tvättning och hur nära inpå du duschar efter träning kan också vara avgörande. Finnar är slutskedet av en inflammation som man kan begränsa eller förvärra. Att gå runt med svettig hud som trängt upp talg till ytan är ett säkert sätt att förvärra och riskera få finnar på ryggen.

Därför så rekommenderas det att man alltid duschar direkt efter träning och då vara noga med att rengöra de ytor som har just stora porer, som ryggen.

Finnar på ryggen och intag av kosttillskott (exempelvis kreatin)

Ett högt intag av kosttillskott som ökar blodflöde eller tillför kreatin innan eller efter träning har rapporterats bidra till en ökad talgproduktion men den bieffekten finns inte dokumenterad. Det kan därför vara högst individuellt. Om du upplever att du får mycket mer finnar av träningstillskott och i övrigt sköter exempelvis rengöring av träningskläder och dig själv efter träning så kan det vara idé att prova med ett uppehåll eller byta tillskott.

Förhindra finnar på ryggen

Som vi redan tagit upp så är rengöring av ryggen viktigt, och då inte bara vid träning. Om du lider av återkommande utslag på ryggen så kan tvätt med rengöring som är anpassad för finnar på kroppen vara en räddning. Det räcker då att du sätter in den rengöringen när du duschar som vanligt.

För vissa personer så kan det behövas att man dessutom sätter in exfoliering, eller peeling eller scrub som det även kallas, till rengöringsrutinerna för att göra sig av med talg och döda hudceller på ryggen. 

Normalt när man är yngre så stöter de nya hudcellerna bort gamla och döda hudceller med cirka 2-3 veckors mellanrum, men med stigande ålder så sker den processen långsammare. Med en exfoliering kan man skynda på hudens naturliga föryngring och läkeprocess samt hålla den ren på köpet.

Exfoliering hjälper inte bara till att förhindra uppkomst av nya finnar utan kan även vara ett sätt att bli av med pigmentfläckar, exempelvis i form av akneärr. Exfoliering blottar även huden bättre så att eventuell tvål som hämmar eller dödar aknebakterier verkar mer effektivt.

peeling för kroppen mot finnar med salicylsyra

Exfoliering för kroppen med tillsatt salicylsyra

En exfolierande peeling tar bort döda hudceller och förnyar. Särskilt effektiv blir den om den innehåller bakteriehämmande ämnen. Dermalogica har därför tagit fram en mild scrub som inte torkar ut och med salicylsyra som motverkar bakterier. Krämen är något löddrig och därför räcker den länge. En genomtänkt produkt för dig som effektivt vill förhindra uppkomst av finnar på ryggen.

basiderm rengöring för finnar på ryggen

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Basiderm Oil Control Foam Wash är en rengöringskräm som minskar produktionen av talg och som dessutom innehåller zink som skyddar och förstärker. Tvålen löddrar kraftigt vilket gör det betydligt enklare (och drygare och billigare) att nå ut över stora partier hud i jämförelse med geltvålar. Kan med fördel användas enbart på de ställen där du ofta får finnar på kroppen.

Behandla finnar på ryggen

Huden på ryggen är känslig och det kan dessutom vara svårt att nå. Du bör exempelvis inte använda för starka medel som innehåller exempelvis bensoylperoxid eller alkohol på ryggen, med risk för uttorkning. Många starka läkemedel har dessutom en blekande effekt som kan förstöra kläderna.

Följande kan man dock göra om man har ett pågående utbrott av finnar på ryggen:

 • Rengöra med ph-neutral tvål eller tvål som minskar talgproduktionen, vilket kan lindra besvären (se produktexempel nedan).
 • Sola inte ryggen för att få bort finnar, du riskerar att svettas fram nya finnar och dessutom få pigmentering i form av mörka ärr efter finnar om du solar de.
 • Exfoliera (peela) inte ryggen om du har mycket utslag av finnar.
 • Se till att ha rena kläder som sitter löst och inte skaver.

Vid rengörande behandling så är det viktigt att tänka på att inte tvätta sig för ofta. Efter träning är självklart men annars inte mer än 1-2 gånger på en dag.

spray mot finnar på ryggen

Spraya bort finnarna på ryggen

Finnar på ryggen kan vara svåra att nå och behandla. Med Dermalogicas Clear Start All Over Toner så räcker det med att spraya enstaka gånger över ryggen och täcka en större yta. Sprayen innehåller en mild koncentration salicylsyra som verkar bakteriehämmande vid utbrott av finnar. Sprayen fungerar lika bra för rygg och andra delar av kroppen som den gör för ansiktet.

Efterbehandla finnar på ryggen

Det är sällan man blir riktigt torr på ryggen, mycket tack vare mängden porer som producerar talg (vilket i och för sig är en del av problemet med finnar) och den stora ytan hud.

En del personer kan dock  uppleva viss torrhet på ryggens utstickande partier, så som skulderblad och upp mot axlarna. Särskilt om man behandlar mot finnar. 

Skulle det behövas så kan man därför alltid smörja med en vitaminbaserad lotion. Se bara till att den lotion du väljer innehåller BHA (Beta Hydroxy Acids) vilket är ett annat namn för salicylsyra som då också är anti-inflammatorisk. BHA är även fettlöslig vilket passar bra för fet hy, så som ofta ryggen är.

Ingredienser att undvika vid behandling av finnar på ryggen

Bensoylperoxid är en verksam ingrediens mot finnar som finns i de flesta receptfria läkemedel mot finnar. Tyvärr så är den skoningslös mot övrig hud som inte har några finnar, då den skapar irritation och torrhet. Dessutom har bensoylperoxid en kraftigt blekande effekt och vid applicering på exempelvis ryggen så är den känd för att missfärga och förstöra klädesplagg.

Vi på Akneupplysningen hjälper folk till ett liv utan finnar med information och tips till behandlingar. Vi rekommenderar produkter som fungerar bäst på just de ställen där du kanske lider av finnar. Samtidigt fokuserar vi på att skona och till och med förbättra din hud, något som vanliga läkemedel ofta misslyckas med då de är designade enbart för att bekämpa finnar - med en mängd oönskade bieffekter som resultat. I den här artikeln har vi tagit upp orsak, råd och behandling för dig som ofta, eller ibland, får finnar på ryggen.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar