Akneupplysningen

finnar runt munnen akneupplysningen

Finnar runt munnen

Finnar runt munnen dyker ofta upp som en ansamling av mindre utslag och många gånger så kan det produceras vita prickar ovanpå finnen. Munnen och mungipan är en utsatt plats där utslag syns tydligt och dessutom så kan det ta lång tid att få bukt med ett utbrott.

Finnar runt munnen kan även skilja sig mellan tjejer och killar. Män får ofta på grund av både hormoner samt inflammation i hårsäckar och skäggväxt. Kvinnor får däremot inte lika ofta inflammerade hårsäckar.

Här ger vi råd och tips på hur du kan förhindra, behandla och efterbehandla om du drabbas av finnar runt munnen.

 • Snabbvalsmeny:

 • Orsak till finnar runt munnen

 • Finne eller munherpes?

 • Förhindra finnar runt munnen

 • Behandla finnar runt munnen

 • Efterbehandla runt munnen

Orsak till att man får finnar runt munnen

Det kan skilja sig mycket i orsak till varför man får finnar runt munnen, exempelvis så kan det vara från:

 • Fett- och oljor från mat som samlas runt munnen
 • Hormoner, främst hos kvinnor - något som dessutom följer med upp i åldrarna på grund av olika preventivmedel som innehåller hormonstörande medel
 • Irriterade hårsäckar, främst hos män som har eller börjar få skäggväxt
 • Pillande på läppar och runt mun med händer som inte är rena och även en "smutsig" mobiltelefon

Runt munnen är porerna inte lika stora som de runt näsan och i pannan och därför så uppträder det hellre fler och små finnar än enstaka större. Hos vissa kan det bli som ett rött och irriterat fält av utslag där det bara är några millimeter mellan varje finne.

Finne eller munherpes?

Är du vuxen och får utslag runt munnen som kliar och ömmar men som aldrig producerar något talg och dessutom ibland sitter nära eller direkt på läppen? Det kan förvisso vara finnar men det bör ändå testas så att det inte är tal om munherpes. 

Fel behandling kan nämligen göra herpesutslagen värre (om det nu är det).

Munherpes kommer från ett virus (herpes simplex typ 1) och man räknar med att 90 procent av alla vuxna redan har det(!). Så för att vara på den säkra sidan och kunna sätta in rätt behandling, om det nu är herpes, är viktigt.

Självtest för herpes

Om du är vuxen och tonårsfinnarna har i stort sett försvunnit helt men du får ändå utslag kring munnen som ibland vandrar mot läpplinjen så kan det vara munherpes och inte finnar.

Det enda sättet att sätta in rätt behandling är genom att testa sig själv.

Nu för tiden behöver man heller inte besöka vårdcentral eller ens boka tid för ett test. Det finns enkla men pålitliga självtest 

Förhindra finnar runt munnen

Munnen är ett utsatt område när det kommer till finnar eftersom vi är ofta där med allt från våra egna fingrar till mat och smink. Om du har tendens till att få finnar runt munnen, tänk då på att:

 • Tvätta ansiktet och munnen efter måltider, fet och smuts från mat kan lätt infektera.
 • Tvätta händerna oftare, använd gärna en mild handsprit. Många pillar mycket kring munnen och på läpparna, oftast helt omedvetet.
 • Undvik att använda läppcerat eller läppstift som är baserad på fett eller olja. Om du nyss haft ett utbrott av finnar runt munnen så försök tvätta av stift och andra produkter som du använder på eller nära munnen.

När det kommer till den dagliga rengöringen för att motverka överskott och talg samt att göra sig av med bakterier så fungerar ansiktstvål mot finnar.

Många kan efter rengöring uppleva en torr yta koncentrerat till runt mungiporna. Då är efterbehandling med en ansiktskräm (gärna med salicylsyra eller a-vitaminberikad) minst lika viktig. Läs mer om det under efterbehandling.

Behandla finnar runt munnen

Huden kring munnen kan vara ganska känslig för starka medel som kan skapa irriterad och rödflammig hy. Man ska därför vara försiktig med krämer som innehåller exempelvis alkohol eller bensoylperoxid. Fortsatt rengöring med salicylsyre-baserade (BHA) medel rekommenderas om du i övrigt har fet hy eller hy med mycket talg. Om du istället har torr hud så är det bättre med en mjölksyrebaserad tvål.

Efterbehandla finnar runt munnen

Efterbehandling kring munnen varierar beroende på om du blir torr eller fet i huden.

Får du exempelvis röd och irriterad hud som tenderar att bli torr (så pass att det känns som att huden flagnar) och många små finnar så är en lotion som får ligga på över natten ett bra val.

Är huden däremot blank och bubblig av större finnar så är en talgreducerande lotion att rekommendera. Exempelvis en där BHA (salicylsyra) ingår som då minskar produktionen av talg.

produkt tips mot finnar

Rengörande och skyddande

För en komplett behandlingsmetod där rengöring och skydd ingår så rekommenderas BeConfident Clear Skin Kit. Det innehåller råmjölksyra som effektivt tar död på de aknebakterier som annars frodas i hudfettet i pannan. A-vitaminet i efterbehandlingen både skyddar och motverkar uppkomsten av nya bakterier - utan att torka ut huden. Behandlingen är komplett och rekommenderad tid är 6-8 veckor.

Med kunskap om olika metoder och ämnen så hjälper vi människor med förslag på behandling för att bli av med sina finnar. Här har vi tagit upp hur du kan komma till rätta om du lider av finnar runt munnen.

Har du någon fråga eller kommentar så använd gärna fältet nedan. Vi svarar så fort vi kan.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar