finnar på kinden akneupplysningen

Finnar på kinderna

Finnar på kinderna brukar ofta koncentreras till att slå ut längs med eller strax under kindbenen. En del människor får även spridning över hela kinden och vidare ned mot käklinjen.

Akne på kinderna kan vara större utbrott av oftast små utslag och igentäppta porer men kan även vara enstaka större blemmor som gör ont och är riktigt inflammerade.

Här tar vi upp allt du behöver veta om, och på egen hand bli av med finnar på kinden.

På den här sidan så använder vi oss av annonser för rekommenderade produkter.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på kinderna
 • Symtom: Finnar på ena kinden
 • Symtom: Finnar längs med käklinjen
 • Symtom: Pormaskar på kinden?
 • Bli av med finnar på kinden - 3 enkla steg
 • Steg 1: Förebygg finnar på kinden
 • Steg 2: Behandla det inflammerade området
 • Steg 3: Efterbehandla alltid huden
 • Läkarvård mot svår akne

Varför får man finnar på kinderna

Orsaken till att man får finnar på kinderna har dels sin förklaring i hormonnivåer som sätts ur spel, särskilt vanligt är det under tonåren. Även genetiska anlag avgör, så om ens föräldrar har exempelvis koppärr på kinden så kan det vara ett tecken på att man själv kan komma att drabbas.

Torr hud och överanvändning av rengöringsmedel kan förvärra ett utbrott på kinden. 

Även smuts och fett är en bidragande orsak som förvärrar situationen och uppkomsten av finnar på kinden. Dels smuts som utsöndras i form av fettsyror från aknebakterien och dels från när man själv är där och pillar med otvättade händer.

Vanligast är att man blir av med finnar på kind och längs med kindbenen efter tonåren, men för en del vuxna så fortsätter problemen några år till. Det kan i kombination med hormoner även vara på grund av yttre faktorer så som att använda rätt rengöring för hyn och se upp med det som kommer i kontakt med ansiktet.

Symtom: Finnar på ena kinden

Får du ofta eller nästan uteslutande finnar på ena kinden?

Då kan förklaringen ligga i att den utsätts för yttre orenheter. Helt enkelt sådant som du har ena kinden mot väldigt ofta och som är smutsigt eller fett. Det kan exempelvis ha en orsak i att:

 • Man har gärna en favoritsida som man ligger på och örngottet till kudden behöver bytas eller tvättas oftare (du kan även vara allergisk mot vissa tvättmedel eller starka parfymer)
 • Många pratar i telefonen på en och samma sida - rengör därför mobiltelefonen oftare.
 • Man har börjat pilla eller klämma på en finne på ena sidan av kinden och det blir fler och fler finnar - sluta pilla och se även till att tvätta händerna noga ifall du ändå skulle råka vara där och fingra.
finnar på ena kinden

Finnar på ena kinden kan bero på att du har smutsiga föremål (exempelvis örngottet och mobiltelefonen) eller händer och fingrar just på bara ena sidan kinden.

Symtom: Finnar längs med käklinjen

Särskilt under puberteten men även upp till en ålder av runt 25 så kan man drabbas av finnar längs käklinjen. Orsaken är ofta hormoner och särskilt kvinnor som får mens eller använder hormonreglerande preventivmedel kan få problem med finnar efter käklinjen.

Hormonerna ökar riskerna för utbrott av utslag, men med rätt behandling så kan man lindra eller helt bli av med symtomen. Särskilt eftersom det fortfarande handlar om ökad talgproduktion och inflammerade porer och talgkörtlar

Symtom: Pormaskar på kinden?

De flesta människor har inte samma produktion av talg som i övriga ansiktet. Därför så uppträder exempelvis sällan pormaskar på kinderna.

En del som får mycket små finnar på kinden kan uppleva det som att det sitter kvar svart märken i poren. Men, det är större sannolikhet att det är pigment från en tidigare finne (ett mindre ärr) eller någon annan hudförändring.

Upplever du ändå att du har synliga porer som är igentäppta på kinderna så fungerar de tre stegen (som vi tar upp längre ner) även för dessa.

Bli av med finnar på kinderna - 3 enkla steg

Alla har olika förutsättning för att få symtom av akne på kinderna. Men för att bli av med dessa så måste man ha en rutin att följa - till punkt och pricka. Först när man har provat så vet man om det går att behandla själv.

Det som krävs är 3 steg:

Förebygg - med hjälp av rätt verksamma ämnen mot huden
Behandla - när du har en pågående inflammation i huden
Efterbehandla - för att både hålla huden i bra skick men också fortsätta förebygga

Hela kittet - för nordisk hud

Nedan går vi igenom hur du följer de tre stegen och vilka medel som finns att tillgå. Men så finns det också produkter som tar hand om alla tre stegen.

Cicamed ASD Kit är veganska, är uppfunnet och tillverkas i Sverige för att passa just nordisk fet och blandhy. De verksamma ämnena är bland annat salicylsyra som är känt för att hämma bakterier. 

Ett kit (mellan 300-400 kronor) motsvarar en kostnad på mellan 550-650 kronor om du skulle köpa varje produkt för sig - så det är verkligen en prisvärd och bra deal.

Läs mer och köp kittet här (Meds.se)

Steg 1: Förebygg finnar på kinden

Förutom att se över dina rutiner med vart du har händerna eller pratar i telefon, det vill säga undvika att pilla och klämma på eventuella finnar runt kinderna, så krävs det för många en förebyggande behandling.

Det uppnås genom att tvätta eller behandla huden i ansiktet med bakteriehämmande ämnen och för vissa - milda tvålar utan parfym eller onödiga kemikalier.

Har du extra känslig hud så tänk inte bara på vilken produkt du använder utan också hur ofta du tvättar. 1-2 gånger per dag är max.

Prisvärd rengöring

ACO har en hel serie produkter som passar dig med aknebenägen hud. Här en daglig rengöring som innehåller salicylsyra (bakteriehämmande) som dessutom är billig. Är milt parfymerad så är du känslig så får du prova dig fram.

Köp eller läs mer om tvålen (och andra ACO-produkter) här.

Ansiktsmasker som förebygger

Dermalogica har tagit fram en ansiktsmask som löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Tack vare att den löddrar så är den också dryg och prisvärd. Fungerar för att förebygga allt från pormaskar till stora och små utslag från aknesymtom på kinderna.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Steg 2: Behandla det inflammerade området

En blemma på kinden kommer sällan ensam. Det är vanligt att man får flera stycken i grupp eller direkt efter varandra i så kallade skov (utbrott som kommer och går).

Genom att lokalt behandla ett större område av kinderna och inte bara direkt på utslaget (det vill säga att du använder ett medel på och någon centimeter utanför) så kan du effektivt stoppa upp även mindre inflammationer.

Det är även viktigt att man under en behandling tillför bakteriehämmande ämnen - så att man kan fortsätta förebygga.

Receptfri punktbehandling

Alla läkemedel behöver inte skrivas ut av en läkare. Basiron är ett utmärkt läkemedel för punktbehandling av finnar på kinden. Medlet är helt receptfritt och har använts i många år som en klassisk lösning.

Om du har känslig hud så börja alltid med den svagare (innehåller 5% bensoylperoxid) - tills du vet hur din hud reagerar. 

OBS! Läs alltid bipacksedeln eller informationen på förpackningen innan du använder läkemedel.

Köp Basiron på Meds.se - det mobila apoteket.

Något mildare som fungerar

Dermalogica Breakout Clearing Booster, är egentligen en toner gjord på syrabaserade medel. Den passar dig som lätt blir irriterad och rödflammig av för starka läkemedel. Dock till en dyrare prislapp men väl värt det om man får en bra hudhälsa som resultat.

Köp Clearing Booster på Meds.se

Förhindra uttorkning och nya finnar

Starkare läkemedel (som Basiron) och överdriven tvätt av kinderna kan torka ut huden ordentligt. Genom att tillföra en oljefri kräm så som Eucerin Dermopurifyer så slipper du torr hud under hela behandlingen.

En av de få hudlotion där man inte riskerar att förvärra aknen. Dessutom dryg och därmed väldigt prisvärd.

Du hittar Eucerin Oil Control Cream här (Meds.se)

Steg 3: Efterbehandla alltid huden

Efterbehandling av huden handlar egentligen om två saker.

Dels så vill du försöka återställa huden så att den får reparera i lugn och ro. Särskilt viktigt är det på kinderna där det gärna skapas ärr i form av koppärr - om man lider mycket av akne just här.

Och dels så vill du fortsätta förebygga nya utbrott genom att ha rätt ämnen och slippa att gång på gång använda aggressiva och punktbehandlande medel för att bli av med finnar på kinderna.

Följer du dels våra råd om att inte pilla, se till att hålla material som du har nära kinden rent och fräscht så har du alla möjligheter att bli fri eller kraftigt reducera att nya blemmor dyker upp.

För fet och oren hy

För dig som har fet hy så bör du satsa på en fettfri lotion för aknebenägen hud. En av de mest prisvärda kommer från ACO - som har hela serier av produkter mot aknesymtom.

Du hittar hudkrämen och andra ACO-produkter här på Meds.se

Kräm för blandhy

Efterbehandling som även förebygger nya finnar på kinden för både fet och blandhy. En mycket lätt hudkräm från Cicamed med tillsatser av aloe vera och mentol som ger en frisk och skön känsla.

Du hittar Cicamed hudlotion här (meds.se)

Har du ärr från finnar på kinderna?

Huden på kinderna är väldigt benägen att bli gropig och koppärrig. Men det finns hjälp för att både släta ut huden och låta den repareras i fred genom att applicera Cicamed Scar.

Det aktiva ämnet är en silikonblandning som skyddar mot bakterier och nya angrepp under behandlingen samtidigt som du får en len hud.

Viktigt att tänka på är att ju snabbare du behandlar huden efter flera utslag (eller om du har klämt finnar på kinden) desto mindre blir effekten av ett ärr.

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Läkarvård vid svår akne

Får du ofta större utslag (bölder) som är över 0,5 centimeter som pulserar och smärtar över kinden? Eller flera stycken som verkar växa in i varandra?

Har du provat olika produkter med tvätt och behandling i 6-8 veckor men ser ingen förbättring? 

Det finns alltid hjälp att få vid svåra problem och det genom läkarvård och medicinering som kombineras med egenvård (tvätt och lokalbehandling).

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Få din akne bedömd av en läkare i första hand. Genom appen på Doktor.se så kan du fotografera eller visa i video hur din akne uppträder. De är vana och professionella när det gäller problem med finnar på kroppens alla ställen. Nästa steg är antingen medicinering eller att du får möjlighet att träffa en hudspecialist.

Det är helt gratis att använda tjänsten. För dig med tonårsakne så går det bra att använda tjänsten redan från 16 års ålder (du behöver ett Bank-ID). Är du yngre så behöver du prata med dina föräldrar.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk att hitta rätt information för att kontrollera olika symtom av akneutslag. Det gör vi genom att publicera väl undersökt information, komma med tips och råd samt rekommendera produkter och behandlingar som har fungerat för tusentals andra.

Här har vi tagit upp råd och tips för dig som ofta lider av utbrott av finnar på kinderna. Har du någon fråga eller kommentar är du välkommen att ställa den nedanför. Vi publicerar eller överlåter aldrig ditt namn eller e-postadress till någon annan så du är helt anonym.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tacksam mamma
Tacksam mamma
3 years ago

Halleluja! Äntligen en sida som innehåller vettig information jämfört med allt skräp som finns på skönhetssidor och tidningar. Är en mamma till en kille i tonåren som likt jag hade, har band av finnar längs med båda kinderna. Tänk om det ändå fanns sådan här information när jag själv var yngre… Då var det tandkräm och sprit, vilket slutade med att jag nu för tiden är koppärrig. Har behandlat med silikon (som ni skriver om) på äldre dar och nu ser det bättre ut. Också med hjälp av lite smink men svårare för en kille att dra på foundation och… Read more »