finnar på näsan akneupplysningen

Finnar runt eller på näsan

Finnar på näsan eller runt näsroten och näsvingarna drabbar de flesta någon gång i livet. En finne som sitter över den spända huden på näsan eller som är inklämd innanför näsvingen kan lätt göra ont och irritera.

Genom näsans alla stora porer så sker hos många människor nämligen en överproduktion av talg som kan leda till en inflammation.

Här ger vi råd och tips på behandling som du kan göra själv om du då och då, eller ofta, drabbas av finnar på näsan.

Vi använder oss av annonser som leder till annan leverantör/inköpsställe för de produkter vi rekommenderar här.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar runt och på näsan?
 • Symtom: Små finnar på näsan
 • Symtom: Finne i näsan
 • 3 steg för att förhindra finnar på näsan
 • Steg 1: Förebygg - innan det är för sent
 • Steg 2: Behandla ett pågående utbrott
 • Steg 3: Efterbehandla (och fortsätt förebygg)
 • Läkarvård mot akne

Varför får man finnar runt och på näsan?

Finnar runt eller på näsan kan man drabbas av långt upp i åldrarna, från tonåren tills det att man är vuxen. Det grundläggande problemet är ofta hormoner eller att man har en ökad talgproduktion på vissa delar av huden.

Kombinationen smuts, fett och talg är en förutsättning för att aknebakterien ska få fäste och som genom att bilda fettsyror täpper igen porerna på näsan. En tilltäppt por blir därför lätt irriterad och bryter ut i en finne - eftersom talget vill ut men stoppas av "proppen".

Näsan är ett ställe med utsatt och känslig hy med stora porer. Näsan är dessutom en del av den så kallade T-zonen där produktionen av talg är som störst och huden som fetast.

Själva typen av symtom på akne som dyker upp kring området för näsan kan variera, några exempel som kan utlösas är:

Att exempelvis få pormaskar som sedan inte får en rengörande behandling kan vara en första orsak till att det senare utvecklas en, eller flera, finnar på eller runt näsan.

finnar i stora porer från pormask

En pormask med svart yta (det är inte smuts utan pigment) producerar talg (det gula på båda sidorna och kan lätt bli inflammerad till att bli en finne. Särskilt stora porer som producerar talg har man på och runt näsan.

Symtom: Små finnar på näsan

Hos en del människor så får man då och då utbrott av små finnar på näsan. Det har ofta att göra med att de många och öppna porerna har övergått från att vara pormaskar (komedoner) till att bli lätt inflammerade. Inflammationen har sedan spridit sig och gör att i stort sett hela näsan känns öm och små finnar, ofta med vita varfyllda upphöjningar, dyker upp.

Om det däremot inte blir rött och gör ont men ändå dyker upp vita prickar så är det antagligen inte inflammerat. Då är det troligtvis en eller flera slutna pormaskar (komedon).

Symtom: Finne i näsan

En del upplever att de ibland kan få en finne inuti näsan.

Det kan det absolut vara men själva inflammationen sitter fortfarande från ytan och går nedåt. Att det känns som en finne på insidan har att göra med att själva näsväggen (det som bygger upp mellan utsidan och insidan av näsan) är så tunn.

Sen kan det också vara en inflammerad hårsäck som kan misstas för att vara en finne. I näsan sitter tusentals små hår som renar och hjälper till att rensa och det är inte ovanligt att en av dessa kan bli inflammerad.

Särskilt irriterat kan det bli om man överanvänder nässpray vid exempelvis förkylning eller allergi. Slemhinnorna i näsan riskerar nämligen att torka ut och infektionsrisken ökar när det naturliga och fuktiga skyddet försvinner.

Ett tips för att undvika inflammationer i näsan är att inte rycka ut näshår eller peta i näsan. Saltlösningar kan hjälpa till att rensa näsan men bara om du sällan eller aldrig använder nässpray eller koksaltlösningar annars.

3 steg för att bli av med finnar på näsan

Får du lätt plitar och kvisslor runt näsans område eller har stor andel pormaskar (som alla kan utvecklas till en finne) så finns det tre steg att följa.

Förebygg att ett utbrott dyker upp.
Behandla för att mildra symtomen.
Efterbehandla för en välmående hud.

cicamed asd 3-in-1 helhetslösning för aknebehandling

3-i-1 lösning

En svensktillverkad produkt som är anpassad för vårt klimat och tar hand om både fet och blandhy är Cicamed ASD Kit.

Alla tre stegen tas om hand genom ämnen som är bakteriehämmande, punktbehandlar eventuella pågående finnar och efterbehandlar.

Produkterna är dessutom veganska (och en del också ekologiska). Helt enkelt ett bra och prisvärt val (du sparar upp till 250 kronor mot om du köper alla separat) om du vill slippa prova dig fram med flera olika produkter.

Läs mer och köp kittet här (Meds.se)

Steg 1: Förebygg finnar på näsan

Talget som produceras på näsans stora porer är något bra som smörjer upp och håller huden spänstig. Men det kan behöva tas om hand, då gärna utan att man torkar ut huden. Om du har eller ofta får finnar på näsan, tänk då på att:

 • Aldrig klämma en finne på näsan, risken är stor att du sprider inflammationen till andra porer som utvecklar fler och nya finnar
 • Pilla inte på finnar runt näsan - för säkerhets skull så se till att tvätta händerna oftare om du har akne som du riskerar att fingra på
 • Tvätta inte överdrivet och använd inte för mycket uttorkande (adstringerande) produkter

Om huden på näsan tappar elasticitet vid uttorkning så kan det ske en överproduktion av talg, som en motreaktion. Följ därför rekommendationen att rengöra högst två gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll.

spotless daily face wash-200ml

Billigaste alternativet

Från ACO finns en hel mängd produkter för dig som drabbas av finnar. Allt från ansiktstvätt till punktbehandling. Många innehåller den bakteriehämmande salicylsyran och är ett av de mest prisvärda märkena ute på marknaden. Se dock upp med om du är extra känslig då vissa (som ansiktstvätten) innehåller en liten del parfym.

Köp ACO:s ansiktstvätt (och andra ACO-produkter) här.
bha-syra peeling

Peeling för finnar på näsan

En kemisk peeling som förebygger porer igenproppade av talg genom att innehålla BHA-syra - det vill säga salicylsyra.

I och med att den inte innehåller några korn eller partiklar som kan skada huden (som en scrub kan göra) så fungerar den lika bra förebyggande som om du har ett pågående akneutbrott.

Köp Eucerin OC Dermopurifyer här (meds.se)
ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmasker som förebygger

En ansiktsmask kan vara ett första effektivt vapen för att förhindra pormaskar som annars riskerar att inflammeras. Särskilt näsans stora porer är väldigt tacksamma att rengöra med en ansiktsmask.

I Dermalogicas serie Clear Start (utvecklat mot finnar) finns en effektiv ansiktsmask som löser upp orenheter i huden och främst pormaskar (black heads). Till skillnad från andra masker så räcker den länge eftersom dess enda funktion är att rengöra porerna, därför behöver du bara lägga på löddret där du har problem, exempelvis näsan eller pannan.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Steg 2: Behandla finnar på näsan

Om du redan har ett pågående utbrott av finnar eller det börjar poppa upp enstaka så tänk på att:

 • Inte exfoliera eller peela huden, det irriterar och kan skapa nya och fler finnar
 • Inte klämma eller pilla!
 • Fortsätta rengöra huden med daglig tvätt (1-2 gånger beroende på hur känslig din hy är)
basiron 5procent lokalbehandling av akne

Receptfritt läkemedel

En del behandlingar hittar du enbart på apotek, så som Basiron vilket lokalbehandlar en kvissla eller blemma genom att motverka aknebakterien (som finns naturligt på allas hud).

Har du aldrig använt receptfria läkemedel så bör du alltid börja med den som innehåller 5% bensoylperoxid - särskilt viktigt är det om du har känslig hud.

OBS! Läs alltid bipacksedeln före användning.

Köp Basiron på Meds.se - det mobila apoteket.
hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm under aknebehandling

Eucerin Dermopurifyer OC Cream är en av de få hudkrämer som kan kombineras med punktbehandling, särskilt om man använder läkemedel mot akne. Innehåller inga oljor och verkar lindrande och förhindrar uttorkning. Prisvärd hudkräm som dessutom är dryg.

Du hittar Dermopurifyer OC Cream här (Meds.se)

Steg 3: Efterbehandla finnar på näsan

Efterbehandlingen efter finnar är minst lika viktig som rengöringen. Rengöring med medel som innehåller salicylsyra (BHA) eller råmjölksyra är fettlösliga och om du redan har torr hud så kan den bli ännu torrare. 

spotless mjukgörande kräm för finnar och fet hy

Prisvärd hudkräm för fet och oren hy

ACO har en hudkräm som motverkar fet hy - särskilt i T-zonen där näsan ingår. Den innehåller inga fetter och fungerar bra som efterbehandling för aknebenägen hud.

Du hittar hudkrämen och andra ACO-produkter här på Meds.se
cicamed hudkräm för fet och blandhy

Hudkräm för blandhy

Från Cicamed's produktserie kommer en mycket lätt hudkräm som förebygger finnar på näsan och vårdar (med aloe vera och mentol). Krämen är anpassad för den med både fet eller blandhy. Krämen ingår också i deras kit.

Köp den och andra Cicamed-produkter ur deras serie här (meds.se)
matt hy vid finnar i t-zonen

Hudkräm för matt effekt

Näsan tillhör den så kallade T-zonen vilket snabbt kan både kännas och se blank och fet ut. Med Effaclar Mat Anti-Shine så håller du inte bara talgproduktionen i schack - du får också ett matt utseende eftersom de verksamma ämnena sluter porerna.

Lite dyrare än andra produkter men ger ett garanterat (o)strålande resultat.

Du hittar Effaclar här (meds.se)
cicamed mot akneärr

Har du ärr efter finnar?

Ärr efter akne syns ofta tydligt just på näsan - vilket det finns hjälpt för.

Yngre personer har lättare att undvika ärr efter en kvissla. Men ju snabbare du behandlar en grop eller fördjupning (eller pigmentförändring) - ju enklare är det att minska utseendet av ett ärr.

Silikon har länge använts för att reparera skadad hud.  Cicamed Scar (vegan) gör just det - samtidigt som den känsliga huden får andas. Det innovativa skiktet skyddar även huden runt näsan mot nya aknebakterier och nya utbrott.

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Ingenting funkar? Sök läkarvård!

Har du stora problem med akne runt eller på näsan i form av hopväxta områden eller stora bölder?

Har du provat att behandla under 6-8 veckor utan någon förbättring ( d v s mer än 50-60% har försvunnit)? 

Du bör låta då låta en läkare hjälpa dig vidare. Det finns många medicinbehandlingar (i kombination med egenvård) att prova på och du kan även få hjälp av specialister inom just huden och akne. 

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Med dagens on-line-lösningar så kan du få en bedömning direkt på dagen. Genom appen Doktor.se är man vana att göra en första bedömning av din akne och antingen skriva ut medicin eller skicka dig vidare till en hudspecialist.

Det är helt gratis att använda och få en bedömning gjord. Du kan själv söka hjälp redan från 16 års ålder (du behöver dock registrera dig med Bank-ID). Är du yngre så behöver du prata med dina föräldrar.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar.  Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta, eller då och då, får finnar på eller runt näsan. 

Har du en fråga så kan du skriva en kommentar nedan. Vi svarar så snabbt/ofta vi kan. Den mailadress du lämnar kommer vi aldrig lämna ut till någon annan och du kan därför vara helt anonym. OBS! Vi tar inte emot eller publicerar några bilder.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments