finnar runt munnen akneupplysningen

Finnar runt munnen

Finnar runt munnen dyker ofta upp som en ansamling av små men väldigt många utslag och många gånger så kan det produceras vita prickar ovanpå blemman. Området runt munnen, mungipan och längs med läpparna är utsatta platser där en (eller flera) märken syns tydligt, irriterar och dessutom så kan det ta lång tid att få bukt med ett utbrott.

Finnar runt munnen kan även skilja sig mellan tjejer och killar. Män får ofta på grund av både hormoner samt inflammation i hårsäckar och skäggväxt. Kvinnor får däremot inte lika ofta inflammerade hårsäckar.

Här ger vi råd och tips på hur du kan förebygga, mildra och efterbehandla om du drabbas av finnar runt läpparna och munnen.

I denna artikel förekommer annonslänkar för de produkter vi rekommenderar.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar runt munnen

 • Symtom: Små finnar runt munnen

 • Symtom: Små finnar runt munnen

 • Symtom: Finnar runt läppen (nära)

 • Finne eller munherpes?

 • 3 steg för att bli av med finnar runt munnen och läpparna

 • Steg 1: Förebygg finnar runt munnen

 • Steg 2: Behandla finnar runt munnen

 • Steg 3: Efterbehandla runt munnen

 • Ta hjälp av specialist (läkare)

Varför får man finnar runt munnen

Den grundläggande orsaken till varför man får finnar runt munnen över huvud taget är oftast hormonell. Där leder en överproduktion av talg till att igentäppta porer bildar små inflammationer under huden som senare kan utvecklas till större utslag.

Hos tjejer och kvinnor så kan finnar runt munnen följa med högt upp i åldrarna - och då oftast knutet till hormonförändringar vid exempelvis menstruation, graviditet eller användandet av preventivmedel.

Hos killar och män så är det mycket vanligt med finnar runt läpparna (eller på) i tonåren, men även som vuxen och gärna i anslutning till läpplinjen. 

Vad som däremot utlöser att en mindre inflammation blir till en större kan variera stort:

 • Fett från mat som samlas på läpparna och runt munnen
 • Irriterade hårsäckar, främst hos män som har eller börjar få skäggväxt
 • Pillande på läppar och runt mun med händer som inte är rena och även en "smutsig" mobiltelefon
 • Oljor och talgliknande ämnen från smink och andra produkter

Att arbeta förebyggande genom att bli av med alla yttre orenheter är därför bland den viktigaste insatsen man kan göra (hoppa till→ förebygg finnar runt munnen).

Symtom: Måttlig akne runt munnen

Runt munnen och läpparna så förekommer utslag av båda varianterna av måttlig akne, så kallade papler och pustler. Där en papel är sluten och bildar en röd upphöjning medan en pustel har en vit prick.

Symtom: Små finnar runt munnen

Anledningen till att vissa får flera små finnar runt munnen - det vill säga som knottriga utslag inom en yta av 2-3 centimeter - är inte ovanligt. Detta har att göra med att man har väldigt många, men inte lika stora porer som exempelvis de runt näsan eller högre upp i pannan där betydligt större utslag är vanligt.

Därför så uppträder det hellre fler och små kvisslor än enstaka större. Hos vissa kan det bli som ett rött och irriterat fält av utslag runt munnen, där det bara är några millimeter mellan varje finne. 

Symtom: Finnar runt läppen (nära)

Det är inte ovanligt att man får en finne på läppen - eller alldeles runt och mycket nära läpparna. Själva inflammationen ligger då precis bredvid den känsliga huden som tillhör läpparna. Vilket kan ge en tryckande känsla som fortplantar sig till hela läppen.

Eftersom vi rör läpparna och tar oss för munnen flera gånger om dagen så irriteras huden gång på gång. Utan lokalbehandlande medel (gå till → behandlande produkter) kan dessa finnar därför ta extra lång tid på sig att läka.

Om det däremot handlar om en bristning eller ett sår på själva läppen är det med stor sannolikhet inte en finne. Vissa virus kan påverka slemhinnorna så som herpesvirus eller andra munsårsvirus och här hjälper inte vanlig förebyggande tvätt eller andra hjälpmedel som vid aknesymtom.

Blemma eller munherpes?

Är du vuxen och får utslag runt munnen som kliar och ömmar men som aldrig producerar något talg och dessutom ibland sitter nära eller direkt på läppen? Det kan förvisso vara finnar men det bör ändå testas så att det inte är tal om munherpes. 

Fel behandling kan nämligen göra herpesutslagen värre (om det nu är det).

Munherpes kommer från ett virus (herpes simplex typ 1) och man räknar med att 90 procent av alla vuxna redan har det(!). Så för att vara på den säkra sidan och kunna sätta in rätt behandling, om det nu är herpes, är viktigt.

Självtest för herpes

Om du är vuxen och tonårsfinnarna har i stort sett försvunnit helt men du får ändå utslag kring munnen som ibland vandrar mot läpplinjen så kan det vara munherpes.

Det enda sättet att sätta in rätt behandling är genom att testa sig själv.

Nu för tiden behöver man heller inte besöka vårdcentral eller ens boka tid för ett test. Det finns enkla men pålitliga självtest att köpa på apoteket.

3 steg för att bli av med finnar runt munnen och läpparna

Munnen är ett utsatt område eftersom vi är ofta där med allt från våra egna fingrar till mat och smink. Om du har tendens till att få finnar runt munnen, tänk då på att:

 • Tvätta ansiktet och munnen efter måltider, fet och smuts från mat kan vara en orsak
 • Tvätta händerna oftare, använd gärna en mild handsprit. Många pillar mycket kring munnen och på läpparna, oftast helt omedvetet.
 • Undvik att använda läppcerat eller läppstift som är baserad på fett eller olja. Om du nyss haft ett utbrott av finnar runt munnen så försök tvätta av stift och andra produkter som du använder.

Sedan finns det tre steg att följa för dig som ofta eller då och då har problem med symtom av akne runt munnen:

Förebygg - med daglig tvätt och annan behandling
Behandla - om det väl dyker upp en inflammation
Efterbehandla - för att reparera huden efter ett utbrott

cicamed asd 3-in-1 helhetslösning för aknebehandling

Helhetslösningen?

Om det är svårt att hitta rätt kombination av produkter så finns det färdiga kit som innehåller alla 3 steg. 

Cicamed ASD kit är förutom att de tillverkas i Sverige och är veganska även skapta för nordisk fet och blandhy

De verksamma ämnena (ex. salicylsyra) i kombination med kända, lugnande medel för huden gör det till ett mycket prisvärt alternativ. Särskilt med tanke på att själva kittet kostar nästan hälften så mycket om du skulle köpa alla produkterna var och en.

Läs mer och köp kittet här

Steg 1: Förebygg finnar runt munnen

Genom daglig rengöring så motverkar man överskott av talg samt att man blir av med en större mängd bakterier. För detta så fungerar en bra ansiktstvål med rätt verksamma ämnen som är anpassad för din hud.

Många kan efter rengöring uppleva en torr yta koncentrerat till runt mungiporna. Då är efterbehandling med en ansiktskräm (gärna med salicylsyra eller a-vitaminberikad) minst lika viktig. Läs mer om det under efterbehandling.

Prisvärd rengöring

ACO har en hel serie produkter som passar dig med aknebenägen hud. Här en daglig rengöring som innehåller salicylsyra (bakteriehämmande) som dessutom är billig. Är milt parfymerad så är du känslig så får du prova dig fram.

Köp eller läs mer om tvålen (och andra ACO-produkter) här.
ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmasker som förebygger

Dermalogica har tagit fram en ansiktsmask som löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Tack vare att den löddrar så är den också dryg och prisvärd. Fungerar för att förebygga allt från pormaskar till stora och små utslag från akne runt munnen.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Steg 2: Behandla finnar runt munnen

Huden kring munnen kan vara ganska känslig för starka medel som kan skapa irriterad och rödflammig hy. Man ska därför vara försiktig med krämer som innehåller exempelvis alkohol.

Fortsatt rengöring med salicylsyre-baserade (BHA) medel rekommenderas, i ett förebyggande syfte, samtidigt som du kan punktbehandla redan uppkomna utslag.

basiron 5procent lokalbehandling av akne

Läkemedel (receptfria) som lokalbehandlar

Basiron AC är receptfritt och klassat som läkemedel och får enbart säljas på apotek. Då det finns två olika styrkor så börja med den svagare (5%) om du har känslig hud. Det verksamma ämnet bensoylperoxid är mycket effektivt för ett pågående utbrott. 

Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan du använder Basiron.

Köp hem Basiron på Meds.se - det mobila apoteket.
dermalogica punktbehandla finnar

Mild punktbehandling av finnar i ansiktet

Starka läkemedel kan enkelt torka ut och irritera huden. Dermalogica Breakout Clearing Booster, som är ett syrabaserat medel i form av en toner passar dig med lite känsligare hud.

Köp Clearing Booster här
hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm under aknebehandling

Eucerin Dermopurifyer OC Cream kan du använda om du använder starkare aknebehandlingar från exempelvis läkemedel (om läkare föreskriver det). Krämen lindrar och verkar mot uttorkning under hela behandlingen. Krämen är relativt dryg med en kostnad om cirka 3.80 kronor/ml.

Du hittar Dermopurifyer OC Cream här

Steg 3: Efterbehandla huden

Efterbehandling av huden och särskilt området kring munnen varierar beroende på om du blir torr eller fet på ytan.

Får du exempelvis röd och irriterad hud som tenderar att bli torr (så pass att det känns som att huden flagnar) och ibland i kombination med extremt torra läppar? Då är en lotion som får ligga på över natten ett bra val.

Är huden däremot blank och bubblig av större finnar (med vita talgprickar ovanpå) så är en talgreducerande lotion att rekommendera. Exempelvis en där BHA (salicylsyra) ingår som då minskar produktionen av talg.

Prisvärd hudkräm för fet och oren hy

ACO har länge tagit fram produkter som lindrar vid akne. Här är en prisvärd kräm som motverkar eventuell fet hy runt munnen. Den är helt fri från fett och olja och är på det hela en bra all-round lotion för att efterbehandla ett tidigare utbrott av finnar. 

Du hittar hudkrämen och andra ACO-produkter här
cicamed hudkräm för fet och blandhy

För blandhy och som samtidigt förebygger

Har du däremot typisk nordisk blandhy eller fet hy och vill ha något lättare och mer uppfriskande på huden? Cicamed's hudkräm uppfyller kraven och dessutom så förebygger den nya finnar runt munnen genom det verksamma ämnet salicylsyra.  

Köp den och andra Cicamed-produkter ur deras serie här (mobilt apotek)
matt hy vid finnar i t-zonen

Hudkräm för matt effekt

Strax ovanför och nedanför munnen så går den så kallade T-zonen vilken snabbt kan både kännas och se blank och fet ut. Med Effaclar Mat Anti-Shine så håller du inte bara talgproduktionen i schack - du får också ett matt utseende eftersom de verksamma ämnena sluter porerna.

Lite dyrare än andra produkter men ger ett garanterat (o)strålande resultat.

Du hittar Effaclar här (meds.se - apotek)

Har du ärr från finnar runt munnen?

Ju yngre du är och ju snabbare du behandlar ett ärr efter en kvissla - desto enklare är det att bli av med (eller minska) ärret.

Silikonprodukter som låter huden repareras i fred (och andas) har länge funnits på den amerikanska marknaden och nu finns det även ett svenskt alternativ genom Cicamed Scar.

Samtidigt som du låter huden vara i fred så skyddar den också mot bakterier under behandlingen. Ännu en vegansk produkt från Cicamed vilket gillas.

Behandla akneärr med Cicamed - du hittar den här (meds apotek)

Ta hjälp av en specialist (läkare)

Lider du både fysiskt och psykiskt av att ofta ha finnar runt munnen eller nära läpparna, som dessutom vägrar ge med sig?

Har du behandlat själv med produkter i de 3 stegen utan något resultat efter 6-8 veckor?

Ta hjälp av specialister och läkare. Stora problem och bölder i stor omfattning går att råda bot på. 

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Få tillgång till en helt gratis tjänst genom appen på Doktor.se.

Du kan fotografera eller visa upp utslagen över videolänk för att få en bedömning. Efteråt så kan det antingen räcka med att få medicin utskriven eller så skickas du vidare till specialist. Själva registrering och bedömning går fort (cirka 15 minuter) och du får ofta hjälp direkt på dagen.

Du kan redan från 16 års ålder registrera dig med hjälp av Bank-ID.

Med kunskap om olika metoder och ämnen så hjälper vi människor med förslag på behandling för att bli av med sina finnar. Här har vi tagit upp hur du kan komma till rätta om du lider av finnar runt munnen eller runt läpparna.

Har du någon fråga eller kommentar så använd gärna fältet nedan. Vi svarar så fort vi kan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments