finnar i hårbotten

Finnar i hårbotten och nacken

Finnar i hårbotten och nacken syns kanske inte men för den som drabbas så kan det vara ett konstant kliande och värk. Dessutom är det extra svårt att behandla.

De som drabbas är oftast de som har andra symtom på akne, det vill säga finnar eller utslag på andra ställen av kroppen - så orsaken till finnarna och därmed hur man förebygger de kan vara ganska lätt att avgöra.

Här går vi igenom vad som utlöser finnar i hårbotten och ner i nacken samt hur du kan bli av med de eller åtminstone mildra effekterna.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar i hårbotten och nacken?

 • Symtom: När är det inte en finne?

 • Går det att bli av med finnar i hårbotten?

 • Förebygg med rätt sorts hårprodukter

 • Behandla med bakteriehämmande ämnen

 • Om problemen kvarstår...

Varför får man finnar i hårbotten och nacken?

Får du lätt finnar i hårbotten så har du antagligen lätt att få finnar på andra ställen på kroppen. Detta då orsaken till utslagen är:

 • Hormonella förändringar, exempelvis i tonåren eller om du är gravid
 • Genetiskt anlag för akne
 • En överproduktion av talg (som kan bero på allt ovanstående) som ger näring åt en vanlig hudbakterie som finns över hela huden

Har du redan problem med överproduktion av talg och får feta områden över näsa, panna och ner mot hakan så är det sannolikt finnar du får i hårbotten. Du som drabbas kan uppleva allt från små knottror kring hårfästet till ganska stora bulor som värker och spänner mot den tunna huden.

Anledningen till att du även drabbas uppe på huvudet beror på flera utlösande faktorer som gör att en liten inflammation blir till en större (eller fler).

Exempel på utlösande faktorer (som du kan behöva ändra dina rutiner för) är:

 • Hur ofta du tvättar håret (för ofta kan torka ut och stressa hårbotten)
 • Hur du tvättar håret (rengör du ända ner till skalpen?)
 • Vad du tvättar med (vi går igenom det längre ner)
 • Pillar du ofta i håret eller bär en huvudbonad?
akneärr bildas i läderhuden

Det är i eller i anslutning till porer som en inflammation börjar. Mängden porer på huvudet är lika många som du har hårstrån eller hårsäckar. Det är därför inte så konstigt att om du har problem med finnar på andra ställen också får finnar i hårbotten.

När är det inte en finne?

Får du normalt symtom på andra ställen av kroppen så är det med stor sannolikhet även det som utvecklas på skalpen.

Om du däremot inte har särskilt mycket utslag över lag men får återkommande problem med hårbotten och nacken så kan det bero på två saker:

 1. Dina hårprodukter för styling eller tvätt är boven i dramat och det kan vara allt från finnar till eksem och allergiska utslag
 2. Det är något helt annat och du rekommenderas därför uppsöka läkare eller specialist för att se över utslagen

Går det att bli av med finnar i hårbotten?

Finnar i hårbotten kan vara svårt att behandla. Såvida du inte är skallig eller har ett rakat huvud så kommer man inte åt med konventionella medel för punktbehandling

Det finns heller inte några lokalbehandlande medel (receptfria läkemedel) som lämpar sig för håret eller några hårprodukter som innehåller exempelvis salicylsyra som är en populär bakteriehämmande ingrediens i exempelvis kropps- och ansiktstvätt.

Men det går att förebygga finnarnas uppkomst i hårbotten på andra sätt. 

rätt schampoo kan hjälpa mot finnar

Förebygg med rätt sorts hårprodukter

En utlösande orsak kan ligga i ditt schampo eller balsam. Många hårprodukter innehåller sulfater, starka parfymer och silikon som både kan irritera och täppa till en mikroinflammation som sedan blir till en fullt utvecklad finne i hårbotten.

Har du också exempelvis redan väldigt lätt att få fett hår och använder schampo med oljor eller fetter så är risken för att täppa igen porerna extra stor.

Genom att prova att använda sulfatfria och produkter enbart parfymerade på ekologisk väg så kan det vara en lösning till problemet. Många som har haft problem vittnar om att det faktiskt fungerar - dessutom så gör du miljön en tjänst på samma gång.

urtekram ekologisk schampo

Ekologiska schampo-märken

Urtekram är ett nordiskt märke (tillverkas i Danmark) som tar fram prisvärda (billiga) ekologiska tvättprodukter. De har ett urval av schampo som alla är fria från sulfater och lugnar ner en stressad hårbotten.

Du hittar Urtekrams ekologiska schampo här (meds.se)

Behandla med bakteriehämmande ömnen

Den eteriska oljan Tea Tree Oil har bakteriehämmande egenskaper som kan både förebygga och mildra ett pågående utbrott av finnar i hårbotten.

Det går att köpa den rena oljan och tillsätta till ett schampo själv (var noga med att inte dosera för mycket - följ anvisningarna).

Sen finns det även färdiga produkter med oljan tillsatt.

Tänk bara på att själva oljan har en speciell och ganska stark doft som gärna sitter kvar i håret. Vill du få bort doften så skölj ur håret ordentligt efter tvätt och se till att torka ut håret efteråt.

schampo mot finnar i hårbotten

Tips: Ekologiskt schampo med bakteriehämmande egenskaper

Här är ett exempel på schampo från Urtekram med tillsatt Tea Tree Oil som kan förebygga akneutslag genom att hämma hudbakterien som orsakar blemmor i hårbotten.

Plus: Ekologisk, vegansk och hjälper mot både finnar, svamp och torr hårbotten. Normalstor flaska (500 ml) vilket gör att priset är förvånansvärt överkomligt i jämförelse med andra ekologiska alternativ.

Litet minus: För de som tycker att Tea Tree Oil luktar på ett speciellt sätt och kanske behöver skölja ur håret en extra gång.

Köp Urtekram Tea Tree Oil här (meds.se)
tea tree oil spray i hårbotten mot akne

Tips 2: Spraya och låt verka

Ett annat sätt att förebygga bakterier och riskera att få utslag i hårbotten är att spraya in det. Med en "scalp spray" med Tea Tree Oil får du en bättre effekt än i ett schampo. Du kan även låta det verka över exempelvis natten och tvätta ur det på morgonen (om lukten är ett problem).

Plus: Spraya - klart.
Litet minus: Doften (för vissa)

Du hittar Tea Tree Oil Scalp Spray här (meds.se)

Andra lösningar än produkter

Förutom att dra ner på hårstyling, byta schampo eller prova med bakteriehämmande medel i hårbotten så finns det andra lösningar - som dock kan ta längre tid men som kan löna sig. 

Genom att själv öka ämnen i kroppen genom kosttillskott och viktiga ämnen så kan du få till en bättre och mer välmående hud - i det långa loppet.

Läs mer om: Vitaminer och finnar

Om problemen kvarstår...

Är du osäker på om det är finnar i hårbotten eller får du ovanligt stora och mycket utslag?

Har du provat att byta schampo eller använda exempelvis svamp- och aknehämmande produkter i minst 6-8 veckor utan något resultat?

Det kan tyvärr vara svårt att behandla finnar på egen hand, som vi redan konstaterat. Har du stora och återkommande problem eller över lag extra svårt så rekommenderar vi att du uppsöker läkare för en bedömning. 

Det finns receptbelagda läkemedel du kan få utskrivet om det nu visar sig vara akne.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Genom att ladda ner appen och registrera sig på Doktor.se så får du tillgång till helt kostnadsfria bedömningar gjorda av läkare som är vana vid akneproblem. Och behövs det så skickar de dig vidare till en specialistläkare.

Du behöver vara minst 16 år och ha ett Bank-ID för att använda tjänsten.

Många som drabbas av akneutslag på övriga kroppen får även finnar i hårbotten och nacken. På Akneupplysningen försöker vi ge dig råd och tips på hur du kan förebygga och mildra symtomen.

Har du någon fråga så kan du ställa den i kommentarsfältet nedan. Vi svarar så ofta och så snabbt vi kan. Din e-postadress publiceras inte och vi delar heller inte den informationen med någon annan. Så du kan vara helt anonym.

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sabine Forss
Sabine Forss
3 years ago

Hej! Tack för en bra sida. Jag kunde inte sluta läsa och surfa runt hos er eftersom jag tyvärr drabbas av akne på så många olika ställen. En fråga bara, vad exakt för ämnen är det i schampon och balsam man ska se upp med? Jag har inget jätteproblem med finnar i hårbotten men sitter och läser på en av flaskorna och där står det ju alla möjliga sulfat-typer och balsamet innehåller även silikon… har 3 olika balsam och det är samma på alla. Ni har ju annars bra rekommendationer till en massa produkter men här fanns det inga, har… Read more »

SyllaGylla
SyllaGylla
3 years ago

Är det inte så att om det kommer ut var (det heter väl pustel?) så är det en finne man har i hårbotten? Hade själv problem under lång tid men började med att använda ekologiska produkter som ni rekommenderar, bra tips f ö. Det var nog avgjort att det var akne eftersom de just kunde spricka och ibland komma blod om man klämde på de.