finnar på ryggen akneupplysningen

Finnar på ryggen

Finnar på ryggen kan man få från det att man är i puberteten till ganska högt upp i åldern.

Ett eller flera utslag och finnar på ryggen kan kännas vanprydande, särskilt sommartid när vi har mindre kläder på oss. Men du ska heller inte försöka sola bort finnar eftersom du riskerar ärrbildning istället.

En finne på ryggen kan även sitta dumt till och bli irriterade av allt från behån till en stolsrygg. Hos de allra flesta människor så finns det ganska stora porer på ryggen som med fel förutsättningar lätt kan täppas igen och inflammeras.  

Här ger vi information och tips på hur du förhindrar, behandlar och efterbehandlar om du drabbats av finnar på ryggen.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på ryggen

 • Finnar på ryggen i samband med träning

 • Hur blir man av med finnar på ryggen?

 • Behandla akneutslagen på ryggen

 • Efterbehandla finnar på ryggen

 • Vid stora problem med finnar på ryggen

Varför får man finnar på ryggen?

Ryggen är ett av de vanligare ställena där man kan få utbrott av finnar. Närmare 40% av de som lider av akne får utslag och symtom som drabbar just ryggen.

Hos vissa handlar det om att man sällan eller aldrig får utslag i ansiktet men av någon anledning så dyker det upp små finnar i form av papler (de utan någon vit varfylld prick eller blåsa) på ryggen. 

Hos en del kan utslagen på ryggen däremot bli till stora knölar och blemmor som gör fruktansvärt ont.

Stora porer ger hög talgproduktion

Den största orsaken till att just ryggen och även nacken blir drabbad av finnar är på grund av de stora porer som finns där. I dessa porer tillverkas talg som har till uppgift att hålla det stora ryggpartiet av hud smidig.

Hos vissa personer eller under vissa förutsättningar sker en överproduktion av talg som lätt kan täppa igen porerna.

Och i samband med förekomsten av aknebakterier så ökar risken för en inflammation i talgkörtlarna och det kan därför bildas finnar.

Finnar på ryggen genom talg och igentäppta porer utlöses främst av ändrade hormonnivåer och särskilt under pubertetstiden. Men det kan även bero på fel sorts rengöring och åtsittande kläder.

svår typ av akne

 

Finnar på ryggen kan hos vissa utvecklas till att ligga ganska djupt under huden där ingen vit eller svart prick framträder. De gör ofta ont på grund av den känsliga huden. Att klämma en finne på ryggen ökar riskerna för ännu kraftigare inflammation som kan utveckla flera, närliggande finnar.

 

Symtom: Finnar på ryggen i samband med träning

Många undrar över finnar på ryggen som ett samband med träning. Om man helt bortser från akne i samband med steroider och hormonstimulerande ämnen så finns det några olika förklaringar.

åtsittande syntetkläder kan ge upphov till finnar

Träningskläderna kan vara en orsak till finnar på ryggen

Oavsett kön och ålder, så kan en förklaring till finnar på ryggen ligga i hur ofta man tvättar sina träningskläder och vad för material de är i samt hur de sitter. Fenomenet är en egen sorts akne som kallas för friktionsakne (acne mechanica).

Vid träning svettas man och det blir varmt och fuktigt och de flesta träningskläder andas inte tillräckligt.

Värme, fukt och instängt blir därför en grogrund för bakterier som orsakar inflammationer i de stora porerna på ryggen. 

Sitter dessutom träningskläderna tight så kan effekterna öka ännu mer. Även kläder som har skavande sömmar kan irritera och ge upphov till finnar.

Särskilt vanligt är det hos kvinnor  att få finnar längs med axelbanden på behån. Investera därför i fler än en eller ett par sportbehåar så att du alltid har en ren och fräsch när du tränar.

Slutligen så gäller det att för alla kläder som du bär nära inpå kroppen så kan det vara en bra idé att använda ett parfymfritt tvättmedel.

Rengöring direkt efter träning är viktigt

Dina egna rutiner för tvättning och hur nära inpå du duschar efter träning kan också vara avgörande.

Finnar är slutskedet av en inflammation som man kan begränsa eller förvärra. Att gå runt med svettig hud som trängt upp talg till ytan är ett säkert sätt att förvärra och riskera få finnar på ryggen.

Därför så rekommenderas det att man alltid duschar direkt efter träning och då vara noga med att rengöra de ytor som har just stora porer, som ryggen.

Tänk på att det är en speciell sorts bakterie som ger ifrån sig svettdofter men det är en annan sort som påverkar hudens och porernas välmående. Så din hud eller en en träningströja är nödvändigtvis inte mer eller mindre ren från den talgmumsande aknebakterien - bara för att det inte luktar.

Symtom: Finnar på ryggen och intag av kosttillskott (exempelvis kreatin)

Ett högt intag av kosttillskott som ökar blodflöde eller tillför kreatin innan eller efter träning har rapporterats bidra till en ökad talgproduktion.

Även om den bieffekten finns inte dokumenterad. Vilket betyder att det kan vara högst individuellt.

Om du upplever att du får mycket mer finnar av träningstillskott och i övrigt sköter exempelvis rengöring av träningskläder och dig själv efter träning så kan det vara idé att prova med ett uppehåll eller byta tillskott.

Hur blir man av med finnar på ryggen?

Som vi redan tagit upp så är rengöring av ryggen viktigt, och då inte bara vid träning. Om du lider av återkommande utslag på ryggen så kan tvätt med rengöring som är anpassad för aknesymtom på kroppen vara en räddning. Det räcker då att du sätter in den rengöringen när du duschar som vanligt.

För vissa personer så kan det hjälpa extra om man sätter in exfoliering - peeling eller scrub som det även kallas - till rengöringsrutinerna för att göra sig av med talg och döda hudceller på ryggen. 

Normalt när man är yngre så stöter de nya hudcellerna bort gamla och döda hudceller med cirka 2-3 veckors mellanrum. Men med stigande ålder så sker den processen långsammare. Med en exfoliering kan man skynda på hudens naturliga föryngring och läkeprocess samt hålla den ren på köpet.

Exfoliering hjälper inte bara till att förhindra uppkomst av nya finnar utan kan även vara ett sätt att bli av med pigmentfläckar, exempelvis i form av akneärr. Exfoliering blottar även huden bättre så att eventuell tvål som hämmar eller dödar aknebakterier verkar mer effektivt.

Har du stora problem med finnar på ryggen så bör du alltid kontakta läkare som kan skicka dig till specialist eller dermatolog. 

basiderm rengöring

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Basiderm Oil Control Foam Wash minskar produktionen av talg och  innehåller zink som skyddar och förstärker. Tvålen löddrar kraftigt vilket gör det betydligt enklare (och drygare och billigare) att nå ut över stora partier hud i jämförelse med geltvålar. Kan med fördel användas enbart på de ställen där du ofta får finnar på kroppen.

Här kan du köpa Basiderm och andra produkter mot akne (meds.se)

Behandla akneutslagen på ryggen

Huden på ryggen är känslig och det kan dessutom vara svårt att nå om du har ett pågående akneutbrott.

Du bör vara sparsam med för starka medel som innehåller exempelvis bensoylperoxid eller alkohol på ryggen, med risk för uttorkning. Många starka läkemedel har dessutom en blekande effekt som kan förstöra kläderna.

Följande ska du dock tänka på om du har ett pågående utbrott av finnar på ryggen:

 • Rengöra med ph-neutral tvål eller tvål som minskar talgproduktionen, vilket kan lindra besvären (exempelvis Basiderm).
 • Sola inte ryggen för att få bort finnar, du riskerar att svettas fram nya finnar och dessutom få pigmentering i form av mörka ärr efter finnar.
 • Peela eller skrubba inte ryggen om du har mycket utslag av finnar, det kan riva upp och ge sår eller irritera huden ytterligare.
 • Se till att ha rena kläder som sitter löst och inte skaver.

Vid rengörande behandling så är det viktigt att tänka på att inte tvätta sig för ofta. Efter träning är självklart men annars inte mer än 1-2 gånger på en dag.

aknicare sprayar bort finnarna

Spraya bort finnarna!

Eftersom det är en dålig idé att punktbehandla med starka läkemedel så går det bättre att nå ut över större områden med Aknicare Spray. Sprayen är mild och innehåller salicylsyra som hämmar bakterier och begränsar talgproduktionen.

Produkten är speciellt framtagen för att användas på kroppen men fungerar lika bra i ansiktet. Tyvärr i det dyraste laget men väl värd pengarna om du har återkommande problem med aknesymtom på kroppen.

Köp aknesprayen här (meds.se)

Efterbehandla finnar på ryggen

Det är sällan man blir riktigt torr på ryggen, mycket tack vare mängden porer som producerar talg (vilket i och för sig är en del av problemet med finnar) och den stora ytan hud.

En del personer kan dock  uppleva viss torrhet på ryggens utstickande partier, så som skulderblad och upp mot axlarna. Särskilt om man använder tvätt och rengöring mot finnar. 

Skulle det behövas så kan man därför alltid smörja med en vitaminbaserad lotion. Se bara till att den lotion du väljer innehåller BHA (Beta Hydroxy Acids) vilket är ett annat namn för salicylsyra som då också är anti-inflammatorisk. BHA är även fettlöslig vilket passar bra för fet hy, så som ofta ryggen är.

Vid stora problem med finnar på ryggen

Som med all sorts akne så kan det krävas läkarvård - helt beroende på vilka symtom du lider av.

I och med att ett utbrott av akne kan se olika ut och hänga kvar olika länge så rekommenderas att du åtminstone provar självbehandling i 6-8 veckor innan du kontaktar läkarvård. Självbehandling kan också innebära att du ändrar dina rutiner och provar dig fram.

Det gäller dock inte om du får cystisk akne (stora bölder som varar och blir till bulor som är över 5 mm stora) - då bör du kontakta sjukvården direkt.

Oavsett om du får läkemedel mot akne så som a-vitaminbehandlingar och antibiotika så krävs det nästan alltid fortsatt punktbehandling och rengöring.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

På Doktor.se är man vana att göra bedömningar av alla sorters utslag. Genom appen så går det alldeles utmärkt att fotografera sina utslag och finnar för att sedan beskriva problemet. Dessutom är det helt gratis att få en bedömning utförd. En läkare kan senare hjälpa dig skriva ut medicin eller skicka dig vidare till en hudspecialist (om du lider av svår akne). 

Ett stort plus är att man behöver inte vara myndig för att söka hjälp, redan från 16 år kan du registrera dig (med hjälp av Bank-ID).

Vi på Akneupplysningen hjälper folk till ett liv utan finnar med information och tips på livsstil och förebyggande produkter. Vi rekommenderar också produkter som fungerar bäst på just de ställen där du kanske lider av finnar (om vi kan). Samtidigt fokuserar vi på att skona och till och med förbättra din hud.

I den här artikeln har vi tagit upp orsak, råd och hur man kan förebygga eller mildra symtomen för dig som får finnar på ryggen.

Har du en fråga? Eller en kommentar?
Skriv nedan till oss så återkommer vi så snart vi kan. Din fråga som publiceras är helt anonym (d v s vi delar inte din e-postadress med någon annan).

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ulle
Ulle
3 years ago

Varför verkar det som om det mest är killar som får finnar på ryggen och inte tjejer? Finns det någon förklaring till att det är så?