Tonårsakne - Acne Vulgaris

Tonårsakne eller acne vulgaris är samlingsnamnet för den typ som dyker upp under puberteten och som för vissa kan hålla i sig i några år efter 20. Det är den vanligaste aknetypen och kan ha en mängd olika symtom i form av utslag och finnar.

Här går vi igenom hormonell akne, som vissa kallar för tonårsakne, och vad den beror. Vi tipsar även om vidare läsning kring behandling på våra resurssidor.

Orsak och utlösande faktorer för tonårsakne

Tonårsakne styrs av hormoner och då handlar det uteslutande om könshormonet testosteron, som både tjejer och killar har - bara i olika koncentration.

Själva hormonförändringen påverkar vår hud och produktion av ämnen från körtlar i tillväxtfasen. Just talgkörtlarna stimuleras för att producera talg, vilket är orsaken till att hudbakterier skapar en inflammation och att utslag sedan bryter ut.

Hur utslagen sedan utvecklas och vilken grad av akne man får kan variera, från pormaskar till svårare typer av akne. 

Olika undersökningar har bland annat kommit fram till att:

  • 35% av alla tonåringar behöver återkommande behandlingsmetod under puberteten för att hjälpa mot medelsvår akne (papler och pustler)
  • 3-4 % av tonåringar i puberteten är i behov av läkarhjälp i form av receptbelagda mediciner och längre behandlingar mot svår akne
  • De som är mest drabbade är killar, vilka har fyra gånger högre sannolikhet att drabbas av svår akne än tjejer

Ibland krävs det väldigt lite för att utlösa akne och olika utslag. Allt från smink och träning till friktionsakne på grund av för åtsittande kläder eller grovt tyg kan vara utlösare.

Behandling av tonårsakne

Tonårsakne kräver som sagt behandling för väldigt många ungdomar. I första hand så tar man till egenvård som behandling för de flesta utslag och symtom på akne. Det är först efter 2-3 olika behandlingar som man normalt går vidare med en medicinsk utredning för att sätta in receptbelagda läkemedel. 

Och för att göra en behandling med hjälp av egenvård så effektiv som möjligt så krävs ofta olika metoder, medel och kunskap - allt beroende på vart man främst drabbas av utslag och finnar.

I vår meny och sida över problemområden för akne så finns information om hur du bäst förhindrar, behandlar och efterbehandlar symtomen på tonårsakne (och annan akne) beroende på vart du främst, eller mer specifikt, får finnar.

Vi tipsar även om mer generella rengöringsmedel och behandlingar under produkter mot finnar i det fall man lider av akne på fler än ett ställe och behöver exempelvis tips på bra och fungerande daglig rengöring för kropp och ansikte.

Akne under tonårstiden - en psykisk påfrestning

Tidigare har man trott att depression eller ångest var en utlösande faktor för att få problem med akne - just för att många tonåringar som mår dåligt även lider av akne. 

Idag vet man att det är istället aknen som påverkar hur man mår och förstärker både oro och depression. Det drabbar en i en period i livet där man ska skapa sin egen identitet och där utseende och livsstil är en viktig ingrediens.

Oavsett om du är tonåring och har akne eller är förälder till ett barn med akne så finns det olika sätt att tackla problemet. Kunskap och information är en bra början (varför Akneupplysningen finns).

För dig som är tonåring och lider av akne

Till att börja med så är du långt ifrån ensam. Det är en liten tröst men det kan vara bra att tänka på då och då.

Och ytterligare en tröst är att det sannolikt mest du själv som tänker och märker av din egen akne. För alla andra har lika fullt upp med sig själva.

Vid en undersökning i USA  där ungdomar fick svara på frågor så fick frågan om hur ens utseende själv uppfattas av andra väldigt höga poäng. Det ansågs vara det näst mest viktiga, det första var att få bra studieresultat.

Medan hur man uppfattade andras utseende och olika stilar som mindre viktigt. Exempelvis kläd- och musikstilar hos andra ansågs vara mer viktigt än utseende förknippat med hud och hår.

Och om du lider av akne så tänk också på att:

  • Prata med dina föräldrar. Det är mycket stor chans att de också hade problem med akne när de var yngre och har tips och knep att ta till.
  • Låt behandlingar och produkter ta tid. Räkna med att det tar åtminstone 2-3 månader innan en behandling ger resultat.
  • Att bara behandla akne under utbrott hjälper inte i längden. Se till att förhindra genom att reglera talgproduktionen i din hud med rätt verksamma ämnen.

Tonårsakne eller Acne Vulgaris är bara en av många olika sorters akne som finns. Med kunskap och information så hjälper vi på Akneupplysningen dig som drabbas av akne och finnar, oavsett typ och placering. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments