Vuxenakne - Acne Tarda

Vuxenakne är en egen kategori inom hudsjukdomen akne som egentligen bara bestämmer två saker:

  1. Den som drabbas är över 30 år gammal, och
  2. denne får utslag i form av exempelvis pormaskar och finnar som är symtom på någon sorts akne.

Som vuxen så kan du alltså få mängder av olika typer av akne, allt från hormonell akne (acne vulgaris) som påverkas av din kropp till yttre omständigheter så som vid exempelvis friktionsakne (acne mechanica). Här går vi igenom råd och orsak till vuxenakne samt hur du bäst behandlar den - beroende på vart du är drabbad.

Olika sorters akne som vuxen

Vuxenakne är alltså all akne som drabbar dig om du är över 30 år gammal. Det är vid den åldern som man krasst räknar med att det inte finns några risker att förväxla den med tonårsakne (acne vulgaris).

Ändå så kan du drabbas av hormonell akne (acne vulgaris) precis som de i pubertetsåldern. Särskilt om du är kvinna. Kvinnor löper nämligen högre risk att utveckla akne senare i åldern än män (som däremot rent generellt har fyra gånger svårare besvär under tonåren). Utlösande faktorer för hormonell akne hos kvinnor är utpekade att vara exempelvis p-piller (särskilt när man slutar använda det), graviditet och fertila perioder samt störningar i menstruationscykeln. 

Som vuxen kan du även drabbas av en mängd andra typer av akne. Helt beroende på hur de uppträder, vart du får symtomen (utslag och finnar) och vilka utlösande faktorer som finns.

Nedan listar vi några av de vanligare typerna av akne som du som vuxen kan råka ut för:

  • Friktionsakne
  • Mallorca-akne (solakne)
  • Make-up-akne (finnar av smink)
  • Hormonell akne (tonårsakne - acne vulgaris)

Orsak till att man får vuxenakne

Oavsett typ av akne och vid vilken ålder så har orsaken till all akne sin början i att huden genom hormonförändringar eller yttre omständigheter får en överproduktion av talg.

Överproduktionen leder till att en hudbakterie (aknebakterie) förökar sig och bildar fettsyror som täpper till talgkörtlarna.

Till en början bildas en mikroinflammation och sen avgör utlösande faktorer om och vad det blir för utslag - allt från pormaskar till stora och smärtsamma finnar.

Kvinnor löper störst risk att få vuxenakne

Cirka 30 procent av alla kvinnor drabbas av vuxenakne. Det finns ingen samlad information men man misstänker att den största delen är från hormonpåverkan emedan det är färre som drabbas på grund av yttre omständigheter (friktionsakne, sol- och makeup-akne m.m).

Hormonell akne hos vuxna kvinnor dyker ofta upp som finnar eller knottror koncentrerat till området runt mun och käke.

Förebygg vuxenakne

Vuxenakne kan förebyggas generellt med samma metoder som man har att röra sig med även som tonåring, med några skillnader. I vissa lägen är det alltså inte fel att prova på det som marknadsförs och riktas mot ungdomar - orsakerna med exempelvis överproduktion av talg är ju fortfarande desamma.

Några skillnader att tänka på om du som vuxen får symtom på akne i form av finnar och pormaskar är:

  • A-vitaminberikade medel, krämer eller behandlingar har dokumenterats leda till fosterskador. Om du planerar att bli gravid eller redan är det så är den allmänna rekommendationen att undvika allt som tillför A-vitamin till din kropp.
  • En del medel för rengöring är anpassade för en yngre hud som har lättare att läka, undvik därför att överanvända starka receptfria läkemedel (ex. bensoylperoxid)
  • Vuxenakne tar ofta längre tid att läka och behandla, ytterligare en anledning att inte stressa huden med starka medel - särskilt om du genomgår hormonförändringar som kan ta lång tid (6-12 månader) för kroppen att vänja sig vid.

Skydda dig mot solen!

En del upplever att huden blir bättre ju mer man solar. 

Det kan dock vara förrädiskt eftersom ju äldre hud du har desto lättare har den att bilda ärrvävnad i form av pigment (svarta ytor eller prickar). Dessa ärr kan också bli större och djupare om du dessutom har finnar.

Solskydd är därför ett måste.

Det är annars helt rätt att solen hjälper till. Men det genom tillskottet av D-vitamin som sker under sommarhalvåret. 

Vuxenakne eller Acne Tarda är samlingsnamnet på alla sorters akne, från hormonell till yttre påverkan, men som enbart drabbar den som är över 30 år.  Här har vi tagit upp orsaker till att du som vuxen kan drabbas av akne och råd hur du bäst behandlar den.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments