Akneupplysningen

finnar på bröstet akneupplysningen

Finnar på bröstet

Bröstet är ett ganska vanligt ställe att få finnar på. Cirka 20% av de som drabbas av akne får utslag över bröstet. 

  • Snabbvalsmeny:

  • Orsak till att man får finnar på bröstet

  • Förhindra finnar på bröstet

  • Behandla finnar på bröstet

Orsak till att man får finnar på bröstet

Den övre halvan av bröstet är ett av de ställen där man normalt har större porer. Det är därför ett av de vanligare ställena som man kan få finnar.

I dessa porer så bildas nämligen talg, ett övre lager av hudfett som hjälper till att hålla huden smidig. Men talgproduktionen kan bli förhöjd, ofta på grund av hormoner, och är en orsak till att porerna täpps igen. I samband med en bakterie så skapas i slutändan en inflammation som leder till att man får finnar.

Särskilt utsatt är området mitt på bröstbenet där dessutom huden är tunn och ligger spänd över bröstkorgen. Utslag här kan ofta göra ont, bli ganska stora och tar ibland längre tid på sig att läka än på andra ställen.

De utslag man får på bröstet är oftast så kallade papler, det vill säga finnar som ligger under huden och som inte utvecklar någon vit varfylld prick eller blåsa ovanpå.

Det är vanligare att man drabbas av hormonell akne under puberteten men du som vuxen kan också få utslag över bröstet, särskilt om du har haft problem med akne i yngre ålder.

Finnar på bröstet i samband med träning

En del kan uppleva att träning ökar mängden utslag av finnar på bröstet. Det kan bero på både frigörande av hormoner som bildas när man tränar men även vara på grund av träningskläderna.

Att byta och tvätta träningskläder är a och o då dessa gärna samlar på sig talg och svett som ökar riskerna för igentäppta porer. Har du väldigt tighta träningskläder så kan du även drabbas av så kallad friktionsakne (acne mechanica).

Finnar på bröstet under sommaren

För en del kvinnor så kan de få utbrott av röda knottriga finnar över bröstet under sommartid eller i samband med solresor.

Den aknetypen som drabbar dig beror inte på solexponeringen utan på användningen av olika produkter och kallas för Mallorca-akne eller acne aestivalis (klicka för att läsa om det).

Förhindra finnar på bröstet

Finnar på grund av en förhöjd produktion av talg kan enkelt förhindras genom talgreducerande rengöring. Det finns även ämnen som direkt hämmar bakterietillväxten om man har en tendens till att få väldigt fet hy på vissa ställen av kroppen.

För att förhindra uppkomst av finnar på bröstet så rekommenderas det därför att man vid rengöring:

  • Använder en mild och pH-neutral tvål som gärna innehåller råmjölksyra eller salicylsyra för att minska talgproduktionen
  • Då och då exfolierar huden (bröstet och ryggen är utsatta ställen), även här med syrabaserad peeling eller scrub
  • Direkt efter träning duschar och då är extra noggrann med att tvätta de ställen på kroppen som normalt har stora porer
peeling för kroppen mot finnar med salicylsyra

Exfoliering för kroppen med tillsatt salicylsyra

Bästa effekten för att motverka finnar på bröstet genom exfoliering får man med bakteriehämmande ämnen. Dermalogica's Body Scrub är mild och torkar inte ut. Den innehåller salicylsyra som motverkar de bakterier som livnär sig på talg i vår hud. 

basiderm rengöring för finnar på ryggen

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Basiderm Oil Control Foam Wash minskar produktionen av talg och  innehåller zink som skyddar och förstärker. Tvålen löddrar kraftigt vilket gör det betydligt enklare (och drygare och billigare) att nå ut över stora partier hud i jämförelse med geltvålar. Kan med fördel användas enbart på de ställen där du ofta får finnar på kroppen.

Behandla finnar på bröstet

På samma sätt som man förhindrar akneutslag på bröstet så behandlar man även ett pågående utbrott. Det vill säga med rengöring.

Att exfoliera på en redan utvecklad finne rekommenderas dock generellt inte eftersom du kan riva upp och irritera utslaget ännu mer.

Då finnar på bröstet ofta ligger något djupare i huden (papler) så ger punktbehandling med starka krämer och läkemedel sällan någon vidare bra effekt. De kan ha motsatt effekt genom att torka ut och irritera huden att ge nya (och ibland värre) utslag.

spray mot finnar på ryggen

Spraya bort finnarna på kroppen

Istället för att punktbehandla så går det att med Dermalogicas Clear Start All Over Toner spraya över större områden. Sprayen är mild och innehåller salicylsyra som hämmar bakterier och begränsar talgproduktionen. Sprayen är framtagen för ansiktet men fungerar utmärkt att använda över hela kroppen.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar.  Här tar vi upp råd och tips för dig som undrar över finnar på bröstet.

Om du har några frågor eller vill kommentera något så är du välkommen att skriva nedan. Vi svarar så fort vi kan!

Har du en fråga eller kommentar?

avatar