Akneupplysningen

mallorca-akne acne aestivalis

Mallorca-akne - Acne aestivalis

Mallorca-akne är en typ av akne som ger utslag i samband med solexponering.

Namnet kommer från att den uppträder i samband med eller efter en solsemester. Det har dock ingenting med att göra vilket land man är i eller att vistas i solen över huvud taget.

Här går vi igenom orsak, symtom och hur du gör för att förhindra, behandla och efterbehandla så kallad mallorca-akne.

Orsak och utlösande faktorer för mallorca-acne

Mallorca-akne är nära besläktad med då man utvecklar finnar när man använder smink. Och på samma sätt är det oftast kvinnor som drabbas.

Främst uppträder mallorca-akne på bröstet, axlarna och ryggen men kan även spridas över rumpan. Orsaken är att där sitter det större porer som är mer utsatta för att sättas igen av talg än på övriga kroppen. 

Det som sedan utlöser själva aknen och blir till symtom är oftast:

  • Användning solkräm som är så kallat komedon, det vill säga fet eller oljig och som har liknande uppbyggnad som kroppens eget talg
  • Parfymerade produkter som kan utlösa irritation på ett större område
  • Återanvändning av kläder, oftast badkläder som är svettiga och/eller har tidigare solkräm på sig
fel solkräm kan ge dig mallorca-akne

Fel solkräm under sommar eller solresor kan täppa till de stora porerna på kroppen och är en av anledningarna till att man utvecklar Mallorca-akne.

Förhindra Mallorca-akne

För att förhindra akne under sommar och solresor så gäller det att använda rätt produkter. Det gäller då först och främst vilka solskyddskrämer du smörjer in dig med. 

Glöm heller inte att byta eller tvätta (om du kan) dina badkläder ofta under solsemestern. Kvarvarande rester av olika krämer på kläderna kan lätt tas upp av huden.

Det finns inte jättemånga solkrämer som fungerar tillräckligt bra men vi har samlat ett urval effektiva solskydd som inte bidrar till att utlösa finnar. De finns även med på vår sida över produkter mot finnar. Klicka på rubriken nedan för att läsa.

Solskydd med låg solskyddsfaktor (under SPF 30)

maria åkerberg solskydd solkräm mot finnarEn lätt lotion från Maria Åkerberg (Outdoor Protecting Lotion) som egentligen är en anti-ageing kräm som inte innehåller oljor eller ämnen som ger finnar. Den kräm med minst solskydd (SPF12) som även kan användas under smink.

Solskydd med mellan solskyddsfaktor (30+)

solskydd solkräm mot finnar dermalogicaDermalogica Oil Free Matte SPF30 är i grunden en lotion som är mjukgörande och har en mellanhög solfaktor (SPF 30). Med ett innehåll av bland annat hästkastanj och B3-vitamin så gör den huden matt, täpper inte igen porerna och motverkar även överproduktion av talg.

Solskydd med hög solskyddsfaktor (50+)

 

solskydd med hög spf solkräm som funkar mot finnarEucerin (Sun Face Fluid SPF 50) har tagit fram en väldigt lätt kräm som verkar som solskydd med hög faktor (SPF 50) och är lämplig för dig med akne eller problemhud. Krämen tas upp väldigt lätt av huden och lämnar en matt känsla på huden.

Mineraler före kemikalier

Det du annars ska leta efter (annat än de vi har listat) är fysikaliska solskydd före de som är kemikaliska. Med fysikaliskt solskydd menas att skyddet utgörs av ett mineralinnehåll som reflekterar solens strålar på ytan. I motsats till det kemikaliska som på molekylär väg omvandlar solstrålningen till ofarliga partiklar.

Ett tips är att de som anges vara matta och innehåller zinkoxid eller titaniumoxid är ofta fysikaliska. Du slipper igentäppta porer och minskar kraftigt risken att utveckla finnar.

Behandling av Mallorca-akne

De utslag man får i samband med Mallorca-akne gör man bäst i att försöka förhindra med rätt solskyddskräm. Men vissa gånger kan de vara riktigt envisa och komma tillbaka, trots att det har gått flera veckor sedan man var utomlands eller först fick utslag.

Därför är kan rengöring med rätt sorts produkt och verksamma ämnen på sin plats. Med en låg koncentration av salicylsyra så kan du lösa upp de igentäppta porerna och hämma de bakterier som gror i talgkörtlarna.

basiderm rengöring för finnar på ryggen

Löddrande rengöring

Basiderm Oil Control Foam Wash är en rengöringskräm som minskar produktionen av talg och som dessutom innehåller zink som skyddar och förstärker. Tvålen löddrar kraftigt vilket gör det betydligt enklare (och drygare och billigare) att nå ut över stora partier hud i jämförelse med geltvålar. För dig som bara vill behandla men som inte behöver förhindra ny uppkomst av finnar i samband med Mallorca-acne.

dermalogica produkter mot finnar daglig rengöring

Rengöring med salicylsyra

Dermalogica - MediBac Clearing Skin Wash är en löddrande gel som inte innehåller tvål och irriterar därför inte huden. Det verksamma ämnet är salicylsyra (BHA) som hämmar bakterietillväxt. Gelen både behandlar utslag av finnar och motverkar framtida utbrott.

Mallorca akne eller acne aestivalis är bara en av många olika sorters akne som du kan drabbas av. Med kunskap och information så hjälper vi på Akneupplysningen dig som upplever problem av lindrig och medelsvår akne och finnar, oavsett typ och placering. 

Har du någon fråga kring Mallorca-akne eller vill kommentera artikeln så kan du skriva nedan. 

2
Har du en fråga eller kommentar?

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Rikard-AkneupplysningenMisslo Recent comment authors
Misslo
Misslo

Visste inte ens att det fanns något som hette mallorca acne… Bra information där! Har ni tips på vad för ingredienser man ska undvika i solkräm också?
Ganska dyrt med rätt grejer för en fattig student…