finnar på bröstet akneupplysningen

Finnar på bröstet

Det är ganska vanligt att få finnar på bröstet, cirka 20% av de som drabbas av akne får utslag över bröstkorgen. 

Här tar vi upp varför akneblemmor dyker upp på bröstet och vad man kan göra för i längden bli av med de, och även göra ett utbrott mildare.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på bröstet?

 • Symtom: Finnar på bröstet i samband med träning

 • Symtom: Finnar på bröstet under sommaren

 • Symtom: Utslag under bröstet

 • Bli av med finnar på bröstet - Stegen och råden att följa

 • Steg 1: Förebygg uppkomsten av en inflammation

 • Steg 2: Behandla bröstet under ett pågående utbrott

 • Läkarvård för svår akne

Varför får man finnar på bröstet?

Den övre halvan av bröstet är ett av de ställen där man normalt har större porer. Det är därför ett av de vanligare ställena som man kan få finnar.

I dessa porer så bildas nämligen talg, ett övre lager av hudfett som hjälper till att hålla huden smidig. Men talgproduktionen kan bli förhöjd, ofta på grund av hormoner, och är en orsak till att porerna täpps igen. I samband med en bakterie så skapas i slutändan en inflammation som leder till att man får finnar.

Särskilt utsatt är området mitt på bröstbenet där dessutom huden är tunn och ligger spänd över bröstkorgen. Utslag här kan ofta göra ont, bli ganska stora och tar ibland längre tid på sig att läka än på andra ställen.

De utslag man får på bröstet är oftast så kallade papler, det vill säga finnar som ligger under huden och som inte utvecklar någon vit varfylld prick eller blåsa ovanpå.

Det är vanligare att man drabbas av hormonell akne under puberteten men du som vuxen kan också få utslag över bröstet, särskilt om du har haft problem med akne i yngre ålder.

Symtom: Finnar på bröstet i samband med träning

En del kan uppleva att träning ökar mängden utslag av finnar på bröstet. Det kan bero på både frigörande av hormoner som bildas när man tränar men även vara på grund av träningskläderna.

Att byta och tvätta träningskläder är a och o då dessa gärna samlar på sig talg och svett som ökar riskerna för igentäppta porer.

Har du väldigt tighta träningskläder så kan du även drabbas av så kallad friktionsakne (acne mechanica).

Oavsett varför så går det att bli av med finnar (vilket vi beskriver längre ned).

Symtom: Finnar på bröstet under sommaren

För en del (särskilt) kvinnor så kan de få utbrott av röda knottriga finnar över och mellan bröstet under sommartid eller i samband med solresor.

Den aknetypen som drabbar dig beror inte på solexponeringen utan på användningen av olika produkter och kallas för Mallorca-akne eller acne aestivalis (klicka för att läsa om det).

Symtom: Utslag under bröstet

I det fall det dyker upp utslag under bröstet i form av finnar så kan det också bero på så kallad friktionsakne.

Friktionsakne under bröstet orsakas av bland annat värme och att hud eller kläder (som exempelvis behån) gnids mot varandra. Svett, smuts och talg gnids sedan in i hudens porer och bildar grunden för att en inflammation ska drabba dig.

Får du ofta utslag under bröstet så läs mer om friktionsakne och följ de generella råden för att förebygga och behandla längre ner.

Bli av med finnar på bröstet - Stegen och råden att följa

Här tar vi upp två steg till att bli av med finnar på bröstet vilka är:

Förebygg att en inflammation bildas.
Behandla en pågående inflammation.

Överlag så bör du alltid tänka på att man:

 • Använder en mild och pH-neutral tvål som gärna innehåller råmjölksyra eller salicylsyra för att minska talgproduktionen och hämma (hålla tillbaka) bakterierna
 • Då och då exfolierar huden (bröstet och ryggen är utsatta ställen), även här med syrabaserad peeling eller scrub
 • Direkt efter träning eller en svettig aktivitet duschar och då är extra noggrann med att tvätta de ställen på kroppen som normalt har stora porer

Steg 1: Förebygg uppkomsten av nya finnar på bröstet

Finnar på grund av en förhöjd produktion av talg kan enkelt förebyggas genom talgreducerande rengöring.

Det finns även ämnen som direkt hämmar bakterietillväxten om man har en tendens till att få väldigt fet hy på vissa ställen av kroppen.

exfoliering med salicylsyra

Exfoliering för bröstet med tillsatt salicylsyra

Bästa effekten för att motverka finnar på bröstet genom exfoliering får man med bakteriehämmande ämnen. BP Clinical Super 3 Exfoliator är mild och torkar inte ut huden. Du skonar även huden om du har ett pågående utbrott då den inte innehåller korn eller partiklar som river.

Det verksamma ämnet är salicylsyra som motverkar de bakterier som livnär sig på talg i vår hud. 

Du hittar BP Exfoliator här på Meds.se
basiderm rengöring

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Genom att minska produktionen av talg med hjälp av tillsatt salicylsyra så kan du förebygga att kvisslor poppar upp över bröstet. Basiderm Oil Control Foam Wash fungerar precis så, dessutom innehåller den zink som stärker din hud. 

Tvålen löddrar och är därför också väldigt dryg att använda på stora hudområden.

Köp Basiderm här (meds.se)

Steg 2: Behandla bröstet under ett pågående utbrott

På samma sätt som man förhindrar akneutslag på bröstet så behandlar man även ett pågående utbrott. Det vill säga med fortsatt rengöring (exempelvis med Basiderm Oil Control Wash).

Då blemmor på bröstet ofta ligger något djupare i huden (papler) så ger punktbehandling med starka krämer och läkemedel sällan någon vidare bra effekt. De kan ha motsatt effekt genom att torka ut och irritera huden att ge nya (och ibland värre) utslag och även bleka och förstöra kläder.

Att exfoliera/scrubba på en redan utvecklad finne rekommenderas dock generellt inte eftersom du kan riva upp och irritera utslaget ännu mer.

aknicare sprayar bort finnarna

Spray som täcker större områden

Då starka läkemedel kan irritera känslig hud så är det bättre att använda en svagare koncentration av salicylsyra. Med en spray från Aknicare så täcker du stora områden med en eller två sprayningar. 

Aknicare spray är främst till för kroppen men fungerar också i ansiktet (om du sprayar först i händerna). 

En dyr men dryg produkt som räcker länge för dig som får finnar över exempelvis bröstkorgen.

Du hittar aknesprayen här (meds.se)

Läkarvård för svår akne

Lider du (fysiskt och/eller psykiskt) av stora, smärtande finnar eller utslag över stora områden?

Har du genomgått egen behandling med tvätt och lokalbehandling men det märks ingen skillnad efter 6 till 8 veckor? 

Många går länge runt utan att söka hjälp och lägger ner stora pengar på olika produkter - utan några större resultat. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med läkare med dina frågor och problem kring akne om det inte blir bättre.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Låt en professionell och van läkare genom appen från Doktor.se göra en bedömning av dina utslag.

Det går att fotografera eller använda videolänk. Efter bedömning så kan du antingen få receptbelagd medicin eller så skickas du vidare till en specialist.

Att registrera sig och få en bedömning kostar ingenting! 

Ett stort plus är att man som tonåring, om du är över 16 år, själv kan registrera sig - så länge du har ett Bank-ID.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv utan finnar.  Här tar vi upp råd och tips för dig som undrar över finnar på bröstet.

Om du har några frågor eller vill kommentera något så är du välkommen att skriva nedan. Vi svarar så fort vi kan och du är alltid anonym (din e-postadress syns inte och vi lämnar inte heller ut den till någon annan).

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina Lovby
Ewelina Lovby
3 years ago

Hej! Jag har följt era råd här ang finnar på bröstet men jag börjar bli otåligt pga mitt utbrott som pågått nu i över 4 månader. Jag vet inte vad jag gör för fel, kört dessa produkter som ni rekommenderar och tänkt på alla tips men finnarna återkommer mellan brösten. Jag vill ju ex inte sluta träna för att se om de ska hjälpa? ”Undvika att bli svättig osv” det är ju lite svårt generellt i livet. Jag har även märkt att de blir värre vid socker intag och slutat även med det och de funkar bättre. Har ni något… Read more »

Seb
Seb
3 years ago

Hej!

Kan det bli värre om man rakar bröstet? Hade inga jätteproblem tidigare och har rakat mig då och då och efter några veckor (typ, har inte hållt räkningen) så blir det som utslag som ser ut som finnar. Har inte haft jätteproblem på andra ställen men just på bröstet så kan det komma 3-4 stycken på en gång.