Akneupplysningen

Pormaskar - Acne Comedonica

Pormaskar, eller komedon som det heter, är ett symtom på akne och är en helt egen och en något lindrigare kategori för hudsjukdomen.

Pormaskar börjar på samma sätt som en finne genom överproduktion av talg i huden som blir växtplats för en helt vanlig hudbakterie. Skillnaden är att en pormask inte är lika inflammerad som en finne kan vara.

Denna talgfyllda ficka kan vara första steget och en varningsklocka att det kan komma ett utbrott av finnar. Särskilt om man behandlar den fel.

Här går vi igenom pormaskar, det allra lindrigaste symtomet av akne, och hur du med rätt behandling och kunskap kan förhindra eller lindra uppkomsten av pormaskar.

  • Snabbvalsmeny:

  • Orsak till att man får pormaskar

  • Två typer av pormaskar

  • Behandling av pormaskar

  • Ärr efter pormaskar

Orsak till att man får pormaskar

Pormaskar bildas i kroppens porer (talgkörtlarna) och är till en början en mikroinflammation.

Pormaskar är ett lindrigt symtom på akne, men som kan bli inflammerade till att bli en finne. Oftast så försvinner de efter en tids rengöring eller genom att tömma sig själva.

När det sker en överproduktion av talg, oftast på grund av hormoner, så finns alltid risken att huden blir för fet och täpps igen av resterna från bakterier.

Det är vid sådana tillfällen som en pormask riskerar att bildas och blir som en propp där inget nytt talg kan komma upp till ytan.

Porer finns över hela kroppen i form av små gropar, en del mikroskopiska i storlek. I dessa porer så transporteras svett från svettkörtlar för att kyla ner huden och talg från talgkörtlarna som smörjer och fuktar upp för att huden ska behålla sin elasticitet. Talg bildar även en skyddande hinna som hjälper till att behålla rätt pH-nivå i huden och hålla smuts borta från vår känsliga hud.

Två typer av pormaskar

Det talg som trycker på underifrån huden kan bilda två typer av pormaskar.

Man pratar om dels en öppen pormask vilket är de som syns med en svart prick. Det svarta är inte smuts utan melanin som när det kommer i kontakt med syre oxiderar till en liten pigmentfläck. 

Och så finns det även en så kallad sluten pormask, som har en liten vit och svagt upphöjd prick i huden. Som en liten mini-finne. En sluten pormask kan ha lite eller ingen rodnad kring sig - helt beroende på hur känslig hud man har.

Just namnet pormask kommer från den öppna sorten med en svart prick. För om man klämmer runt den så kommer det ut en gulvit sträng av talg som då kan se ut som en mask.

pormask svart och öppen

En pormask med svart yta (det är inte smuts utan pigment) räknas som öppen. Det vill säga att talg som har läckt ut ur poren syns öppet (i det fria).

 

pormask sluten och vit

Pormaskar med en vit prick kallas för sluten. På en sluten pormask så har talg försökt läcka ut men på grund av "proppen"  har den istället tryckt upp den tunna hud som finns inne i en por.

Behandling av pormaskar

Pormaskar är tack och lov ganska enkelt att bli av med. Och därmed så kan man förhindra att det utvecklas en större inflammation.

✅ Rengöring är den mest grundläggande behandlingen, gärna med medel som innehåller salicylsyra som då minskar talg på din hud.

✅ Exfoliering, peeling eller scrub, med syror fungerar för att förhindra och få bort talg och hudrester som täpper igen porer.

✅ Med rätt ansiktsmask så kan du effektivt förhindra och lösa upp det talg som blockerar och bildar pormaskar.

Det finns även en del saker som du bör undvika eller som fungerar sämre som behandling av pormaskar. En del löser inte problemet på sikt och andra kan göra saken värre och till och med ge akneärr.

❌ Kläm eller pilla inte på en pormask, särskilt inte med naglar och fingrar som kan innehålla bakterier som förvärrar inflammationen.

❌ Ansiktsmasker, strips eller klämmor som drar ut pormaskar fungerar dåligt och kan i längden blir dyrt eftersom de inte förebygger tillväxten alls.

❌ Undvik receptfria läkemedel (benzoylperoxid) och starka rengöringsprodukter för något så lindrigt som pormaskar. De fungerar förvisso men lämnar din hud i ett ofta dåligt tillstånd. En mild koncentration av salicylsyra fungerar bättre.

dermalogica produkter mot finnar daglig rengöring

Daglig rengöring mot pormaskar

Dermalogica har i sina serier flertalet produkter som riktar in sig på akne. Med en daglig rengöring med en liten dos salicylsyra så håller du din hud fri från talg och därmed pormaskar.

ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Lös upp dina pormaskar

Från Dermalogicas Clear Start-serie kommer en löddrande ansiktsmask som du bara behöver lägga på där pormaskarna finns, exempelvis pannan eller näsan.  Ansiktsmasken innehåller salicylsyra som då effektivt förhindrar ny produktion av talg och nya pormaskar.

Ärr efter pormaskar

Det är svårt att få ärr efter pormaskar, men inte omöjligt. I de fall man pillar och förvärrar så att inflammationen blir större så ökar riskerna.

På Akneupplysningen så tar vi upp information och råd om olika behandlingar för alla sorters akne. I den här artikeln har vi gått igenom orsak och behandling av pormaskar, som är ett ofta väldigt milt symtom på akne.

Har du några frågor eller kommentarer kring pormaskar? Skriv nedan så svarar vi så fort vi kan!

2
Har du en fråga eller kommentar?

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Rikard-AkneupplysningenReb Recent comment authors
Reb
Reb

Jag har något som typ ser ut som pormaskar på benen, både insidan och utsida lår… svart prick i mitten men det går inte att klämma ut något vitt. Kan man få pormaskar på benen och går det att få bort?