Finnar under huden- Innebrännare
Många upplever att de får finnar under huden, där i vissa fall en inflammation sitter kvar och vill inte försvinna. Särskilt utbredda är problemen med finnar på kroppen där porerna inte är lika ytliga som övriga ställen.
Här går vi igenom varför man får de, och hur man kan förebygga (och i slutändan bli av med) så kallade innebrännare eller inbyggda finnar.
Typiskt för finnar under huden är att de uppträder som en röd och ömmande punkt, ibland med en upphöjning.
Varför får man finnar under huden?
En inkapslad finne under huden som inte får en vit prick (som kan brista eller gå sönder på ytan) kallas för papel och kan vara mer eller mindre sluten. I dagligt tal så kallar många även en sådan finne för innebrännare eller inåtväxande finne som inte går att klämma ut något var från (vilket du ska undvika).
Just innebrännare är en målande beskrivning då det kan verkligen upplevas som att det brinner av smärta under huden. Och ju djupare porer och mindre porer (exempelvis på armarna) desto längre ner under huden kan en inflammation bildas.
Den bakomliggande orsaken till att få inkapslade finnar är hormoner som ger oss olika förutsättningar för att utveckla akne. Vissa påverkas inte alls medan andra upplever att de får symtom överallt på kroppen.
Däremot så kommer själva utslaget på grund av att porer täpps igen av talg. Tillsammans med den fettrika blandningen finns en speciell typ av bakterie (som finns naturligt över hela kroppen) som livnär sig på talget. Kombinationen kan leda till att det blir en inflammation som utvecklas till olika former av utslag.
Därför är det i steget innan utslaget uppkommer som man måste sätta in olika förebyggande steg för att bli av med finnar under huden.
Symtom: Hård knuta under huden
En inflammation i form av en finne under huden innehåller var och rester från talg, även om det inte syns. Om man då klämmer eller trycker på det drabbade området så är risken stor att den brister.
Då man inte inte kan behandla en inflammation så långt ner så bildas det ofta en knuta eller förhårdnad som kan ta väldigt lång tid att läka. Många upplever att sådana inkapslade finnar aldrig försvinner - men själva inflammationen försvinner alltid - det som är kvar är istället en ärrvävnad.
Denna ärrvävnad är i sin tur mycket svår eller omöjlig att bli av med. Så om du får en finne under huden - kläm den aldrig!
Symtom: Innebrännare i örat
Inbyggda finnar kan dyka upp som en hård knuta i örat eller i själva örsnibben.
Anledningen är att även i örat finns det porer och det produceras naturligt med sebum (talg) för att hålla örat rent. En överproduktion av talg sker normalt på örats baksida och ner mot örsnibben som då kan täppa till och skapa en inflammation.
Det går att tvätta rent öronen med talgreducerande ämnen (se längre ned för förslag på tvätt). Om du har aknebenägen hud så tänk på även rengöra området runt örat 2-3 gånger i veckan (vid daglig tvätt). Undvik däremot att tvätta nära eller inne i hörselgången - håll dig till örats yttre delar.
Bild: En inflammation kan vara helt eller delvis inkapslad i huden där varbildningen (det gula på sidorna) inte når upp till ytan. Det gör det hela svårt eller omöjligt att klämma ut något innehåll utan att göra stor skada på hudens lager.
Symtom: Inkapslad böld under huden
I vissa fall kan det bildas en böldliknande finne under huden. Detta är om det blir en större inflammation där huden försöker skydda omkringliggande vävnad genom att kapsla in den inbyggda finnen (eller det som är kvar av den). Detta kallas för talgcysta eller aterom.
Dessa bölder kan bildas överallt på kroppen men särskilt vanligt är det hos de som får mycket finnar på ryggen.
En böld är, till skillnad från en hård och liten knuta, betydligt större (över 5 millimeter) och känns mjuk - nästan som att det går att klämma ut något, fast den ligger helt enkelt för djupt.
Det bästa sättet är att låta kroppen självläka, så vida inte inflammationen sprider sig och man får större problem. Då bör du alltid kontakta läkare för att se om det går att eventuellt tömma bölden.
Bli av med finnar under huden
Har man aknebenägen hud på kroppen så är risken stor att man någon drabbas av inbyggda finnar som sätter sig långt ner i huden och på de allra konstigaste ställen.
Det som begränsar antalet inflammationer som du kan drabbas av - både på ytan av och under huden - är nämligen genom att få bort överskottet av talg och därmed hämma bakterietillväxten (du tar helt enkelt bort födan).
Det uppnår man bäst genom rengöring av huden i syfte att reducera talg - vilket kan åstadkommas på olika sätt.
Rengöring för hela kroppen
Inbyggda finnar dyker gärna upp runtom på kroppen, allt från armar till finnar på benen. Genom att använda en tvål som är dryg och löddrar så kommer man åt både stora partier till minsta veck där talg annars riskerar att ligga kvar på ytan.
Basiderm Oil Control är både bakteriehämmande och innehåller zink som stärker upp din hy. En beprövad produkt som gör vad den lovar i längden.
För ansiktet - Salicylsyra mot talg
Upplever du att du får inkapslade finnar som aldrig riktigt blommar ut? ACO Spotless Face Wash är trots det låga priset en utmärkt produkt för daglig rengöring av ansiktet. Det verksamma ämnet är salicylsyra som löser upp fett och därmed talg som annars kan proppa igen.
Mild spray med syralösning
Salicylsyra har både smärtlindrande och talgreducerande effekt. Den finns även på sprayflaska som man kan applicera efter exempelvis en dusch. På så sätt håller den bakteriehämmande effekten i sig längre och du får ett längre förebyggande skydd.
Aknicare Spray är en mild lösning som är speciellt framtagen för att motverka igenproppade porer. Till skillnad från andra, starkare läkemedel, så bleker den inte kläderna eller irriterar huden.
Aknebehandling som boost
Aknicare Synchroline är den första antibiotikafria behandlingen som tillsammans med tvätt eller andra utvärtes behandlingar ger en extra boost.
Särskilt betydelsefull kan extra ämnen ge dig som lider av inbyggda finnar på svåråtkomliga delar av kroppen.
Synchroline innehåller bland annat B5 och zink, vilka har bevisad effekt för att bygga upp och stärka hudens motstånds- och läkekraft.
(En förpackning innehåller en 30-dagars behandling)
Läkarvård - vid svåra och återkommande inflammationer
Får du stora utslag (bölder) under huden som dessutom smärtar eller leder till annat obehag?
Har du provat med tvätt och rengöring av de drabbade områden i minst 6-8 veckor men det hjälper inte?
Om du svarar ja på ovanstående så rekommenderar vi att du kontaktar läkare för att diskutera problemet vidare.
Genom dagens onlinelösningar så finns bland annat appen genom doktor.se. Där har man stor erfarenhet av att göra bedömningar på olika utslag. Det går utmärkt att fotografera sina utslag i förväg för att få en bedömning gjord.
Hela tjänsten är gratis - det som kan kosta är eventuella mediciner om det föreskrivs.
Du kan registrera dig så länge du är minst 16 år fyllda och har ett Bank-ID.
På Akneupplysningen.se så förklarar vi olika symtom på akne och hur du kan bli av med dessa. Här har vi tagit upp information för dig som drabbas av finnar under huden och hur du med tips och prisvärda produkter kan bli av med dessa.
Har du en fråga eller kommentar så kan du ställa den nedanför. Du är helt anonym och vi delar aldrig din information med någon annan part.