mallorca akne acne aestivalis

Mallorca akne (Acne aestivalis)

Mallorca akne är en typ av akne som kommer från att den uppträder i samband med eller efter en solsemester. Det har dock ingenting med att göra vilket land man är i eller att vistas i värme över huvud taget.

Här går vi igenom orsak, symtom och hur du gör för att förhindra, behandla och efterbehandla så kallad mallorca akne.

Orsak och utlösande faktorer för mallorca acne

Mallorca akne är nära besläktad med då man utvecklar finnar när man använder smink. Och på samma sätt är det oftast kvinnor som drabbas.

Främst uppträder mallorca akne på ställen där det sitter större porer som är mer utsatta för att sättas igen av talg än på övriga kroppen. Vanliga ställen är att man får utslag över bröstet. Men det kan även spridas (genom svett och krämer) till andra ställen, exempelvis genom att man får finnar på rumpan

Det som sedan utlöser själva aknen och blir till symtom är oftast:

  • Användning solkräm som är så kallat komedogen, det vill säga fet eller oljig och som har liknande uppbyggnad som kroppens eget talg
  • Parfymerade produkter som kan utlösa irritation på ett större område
  • Återanvändning av kläder, oftast badkläder som är svettiga och/eller har tidigare solkräm på sig
fel solkräm kan ge dig mallorca-akne

Fel solkräm under sommar eller solresor kan täppa till de stora porerna på kroppen och är en av anledningarna till att man utvecklar Mallorca akne.

Bli av med Mallorca akne

För att slippa problem och därmed bli av med mallorca-akne under sommar och solresor så gäller det att använda rätt produkter. Det gäller då först och främst vilka solskyddskrämer du smörjer in dig med

Glöm heller inte att byta eller tvätta (om du kan) dina badkläder ofta under solsemestern. Kvarvarande rester av olika krämer på kläderna kan lätt tas upp av huden.

Det finns inte jättemånga solkrämer som fungerar tillräckligt bra, men vi har samlat ett urval effektiva solskydd som inte bidrar till att utlösa utslag eller som till och med förebygger med hjälp av verksamma ämnen. 

spf 30 fysikaliskt mallorca acne

Solskydd för känslig hud (SPF 30+)

Eco Cosmetic Solutions är en ekologisk och vegansk produkt som gör skäl för namnet. Kommer med ett fysikaliskt skydd av titandioxid med ett skydd på SPF 30. Förutom att förhindra mallorca-acne är det särskilt anpassad för dig som lider av:

  • allergisk hud
  • hud som lätt blir röd
  • har extra känslig hud
Du köper ECO SPF 30 här (meds.se)
spf 30 fysikaliskt mallorca acne

Solkräm för ansiktet (SPF30)

Photoderm AKN Fluid är otroligt matt och märks knappt av tack vare det fysikaliska filtret. Den ger även ett skyddande lager som förhindrar att du bygger upp talg. En solskyddskräm som är speciellt framtagen för dig som lätt får finnar i ansiktet.

Du hittar AKN Fluid från Photoderm här (meds.se)
spf 50 mot akne

Hög solskyddsfaktor mot akne (SPF 50)

Från La-Roche Posay kommer här en solskyddskräm med en extra boost av salicylsyra som är bakteriehämmande och förebygger därmed mallorca akne.

Du köper LRP Anti-imperfections SPF50 här (meds.se)

Mineraler före kemikalier

Det du annars ska leta efter (annat än de vi har listat) är fysikaliska solskydd före de som är kemikaliska.

Med fysikaliskt solskydd menas att skyddet utgörs av ett mineralinnehåll som reflekterar solens strålar på ytan. I motsats till det kemikaliska som på molekylär väg omvandlar solstrålningen till ofarliga partiklar.

Ett tips är att de som anges vara matta och innehåller zinkoxid eller titaniumoxid är ofta fysikaliska. Du slipper igentäppta porer och minskar kraftigt risken att få utslag.

Mildra symtomen av Mallorca akne

De utslag man får i samband med Mallorca akne gör man bäst i att försöka förebygga med rätt solskyddskräm. Men vissa gånger kan de vara riktigt envisa och komma tillbaka, trots att det har gått flera veckor sedan man var utomlands eller först fick utslag.

Därför är kan rengöring med rätt sorts produkt och verksamma ämnen var på sin plats. Med en låg koncentration av salicylsyra så kan du lösa upp de igentäppta porerna och hämma de bakterier som gror i talgkörtlarna.

basiderm rengöring

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Basiderm Oil Control Foam Wash är en rengöringskräm som minskar produktionen av talg och som dessutom innehåller zink som skyddar och förstärker. Tvålen löddrar vilket är utmärkt om man vill tvätta större ytor, exempelvis när man drabbats av finnar på bröstet - som är ett vanligt symtom på mallorca-acne.

Du hittar Basidem Oil Control Wash här (meds.se)

Mallorca akne eller acne aestivalis är bara en av många olika sorters akne som du kan drabbas av. Med kunskap och information så hjälper vi på Akneupplysningen dig som upplever problem av lindrig och medelsvår akne, oavsett typ och placering. 

Har du någon fråga eller vill kommentera artikeln så kan du skriva nedan. 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Misslo
Misslo
5 years ago

Visste inte ens att det fanns något som hette mallorca acne… Bra information där! Har ni tips på vad för ingredienser man ska undvika i solkräm också?
Ganska dyrt med rätt grejer för en fattig student…