finnar på halsen akneupplysningen

Finnar på halsen

Finnar på halsen är ofta beroende på hormonförändringar och kan helt plötsligt dyka upp hos vuxna som aldrig har haft akne tidigare, särskilt vanligt är det att man får akne på halsen hos vuxna kvinnor.

Om du däremot är man och har skäggväxt ner över halsen så ska du vara uppmärksam så att det inte handlar om en inflammerad hårsäck innan du påbörjar någon behandling.

Här tar vi upp orsaker till varför man får finnar på halsen samt hur du kan bli av med de.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på halsen?

 • Symtom: Finnar efter rakning av halsen

 • Bli av med finnar på halsen - 3 steg för aknefri hud

 • Steg 1: Förebygg finnarna!

 • Steg 2: Behandla finnar på halsen

 • Steg 3: Efterbehandla alltid din hud

 • Sista utvägen - Ta hjälp av läkare

Varför får man finnar på halsen?

Utslag av akne på halsen kommer från en kombination av förutsättning och orsak (som leder till en verkan).

Förutsättningarna är oftast på grund av hormoner och orsaken är en ökad talgproduktion i halsens porer. Själva talget (tillsammans med fett och smuts) i sig kan i många fall proppa igen och utgör näring åt en vanlig hudbakterie. Sedan startar en slags mikroinflammation - som om den förblir obehandlad - leder till en större inflammation.

Men så finns det saker som förvärrar tillståndet och ökar på riskerna för att vara en orsak till finnar på halsen:

 • Om man pillar eller tar sig mycket på halsen
 • Om man har klädesplagg (särskilt halsdukar på vintern) som irriterar och skapar värme och friktion
 • Om man har skäggväxt som irriterar eller leder till inflammerade porer

Symtom: Finnar efter rakning på halsen

Om man rakar halsen så kan det efter några dagar (ibland efter bara ett dygn) bildas inflammerade områden. 

I vissa fall är det inåtväxande hårstrån som leder till en hårsäcksinflammation. Dessa kan vara helt omöjliga att särskilja från en por som blivit igentäppt av talg - därför skadar det inte att behandla i förebyggande syfte efter rakning.

Får du fler än ett par utslag och det dessutom bildas vita prickar som är fyllda med var (kallas för pustler) är det med största sannolikhet ett symtom på akne

pustel vid akne, acne papulopostula

Flera så kallade pustler (varfyllda utslag med en vit prick ovanpå) kan vara en tydlig indikation på att det handlar om akneutslag på halsen och inte en inflammerad hårsäck.

Bli av med finnar på halsen - 3 steg mot aknefri hud

Steg 1: Förebygg finnarna!

Billigt och bra

ACO har en hel serie produkter som passar dig med aknebenägen hud. Här en daglig rengöring som innehåller salicylsyra (bakteriehämmande) som dessutom är billig. Är milt parfymerad så är du känslig så får du prova dig fram.

Köp eller läs mer om tvålen (och andra ACO-produkter) här.
basiderm rengöring

Daglig rengöring som når överallt

Genom att minska produktionen av talg och dessutom skydda och förstärka huden så får de flesta ett bra resultat. Basiderm Oil Control Foam Wash löddrar och den är därför dryg att använda.

En populär tvätt med bevisad effekt att förebygga utslag av akne som kan användas på både halsen så väl som på övriga kroppen.

Här kan du köpa Basiderm och andra produkter mot akne (Apotek Meds)

Steg 2: Behandla finnar på halsen

basiron 5procent lokalbehandling av akne

Läkemedel mot finnar på halsen

Basiron går att köpa receptfritt på apotek och är ett komplement till om man medicinerar mot akne. Det går lika bra att punktbehandla som egenvård. Den innehåller det aktiva ämnet bensoylperoxid från 5 till 10%. Du bör alltid börja svagt om du har känslig hud eller använder det nära slemhinnor.  

Läs alltid informationen (bipacksedeln) när du köper läkemedel.

Köp Basiron här (meds.se)
dermalogica punktbehandla finnar

Mild punktbehandling av finnar på halsen

Starka läkemedel kan enkelt torka ut och irritera huden. Dermalogica Breakout Clearing Booster, som är ett syrabaserat medel i form av en toner passar dig med lite känsligare hud.

Köp Clearing Booster på Meds.se
hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm som förebygger och mildrar

Ett utmärkt val att använda efter exempelvis rakning av halsen och om du ofta får problem med utslag efteråt.

Eucerin Dermopurifyer OC Cream innehåller inga fetter eller oljor utan det verksamma ämnet är salicylsyra som hämmar bakterier och samtidigt mjukar upp huden. 

Den rekommenderas också om du genomgår medicinsk behandling mot akne då den har utmärkta egenskaper för att motverka uttorkning.

Köp Dermopurifyer OC Cream här (Meds.se)

Steg 3: Efterbehandla alltid din hud

cicamed hudkräm för fet och blandhy

Hudkräm för blandhy

Från Cicamed (som också är en serie) kommer en mycket lätt hudkräm som både förebygger nya finnar på halsen och som fungerar både för fet och blandhy. Känns fräsch på huden tack vare mentol och aloe vera ger en skön mjuk känsla. 

Köp den och andra Cicamed-produkter ur deras serie här (meds.se)
cicamed mot akneärr

Éfterbehandla eventuella ärr

Även om det inte är lika farligt eller vanligt att få ärr efter finnar på halsen så kan man vid svårare utslag, eller över större områden, behöva reparera huden. 

Med hjälp av silikon så får huden vara i fred samtidigt som du skyddar dig mot nya bakterier. 

Cicamed Scar är en svensk produkt och gör just allt det - den är också helt vegansk (d v s inga animaliska produkter).

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Sista utvägen - Hjälp från specialist

Har du problem med att finnar på halsen blir stora bölder eller växer ihop och täcker stora områden?

Fungerar det inte med att på egen hand behandla med olika produkter under en period av 6-8 veckor? 

Det finns alltid hjälp från specialister. I Sverige har vi en väl medveten och erfaren läkarkår som kan ge allt från rätt medicin till att skjutsa dig vidare till hudvårdsspecialister. 

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Med dagens lösningar för appar och online-besök hos läkare så kan du enkelt och snabbt få hjälp. Genom Doktor.se så kan du ta foton eller ha videokonferens med en läkare.

Nästa steg är att du antingen får medicin att hämta (eller beställa hem) från ett apotek eller så hamnar du hos en specialist.

Det kostar ingenting att registrera sig och få hjälp - en helt gratis bedömning alltså. Som tonåring så behöver du vara 16 år, annars får du fråga dina föräldrar. Appen kräver inloggning med hjälp av Bank-ID.

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till ett liv med minsta möjliga problem från aknebenägen hud. Det gör vi genom att publicera väl undersökt information, baserad på fungerande metoder och forskning. Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta lider av utbrott av finnar på halsen.

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Patrik
Patrik
3 years ago

Hej!

Jag är en vuxen man (33 år) och får små knottror eller finnar på halsen även långt efter att jag har rakat mig (3-4 dagar). Det gör att jag inte rakar mig lika ofta. Hur vet jag om det är finnar eller irritation som är problemet?

Tersie
Tersie
3 years ago

Hej!

Jag får ofta röda finnar som inte går att klämma utan istället är en hård knuta precis under örsnibben det vill säga ner på sidorna av halsen. De brukar göra ganska ont och sitter kvar rätt länge. Annars får jag väldigt lite blemmor över lag. Så jag undrar om ni vet varför det blir så och finns det något tips på hur jag kan bli av med det?