finnar på benen akneupplysningen

Finnar på benen

Finnar på benen och särskilt på låren kan kännas märkligt och dyker ofta upp på samma ställen och drabbar ung som vuxen.

Ibland kan det se ut som om det är hårsäckar som har blivit inflammerade, vilket är halva sanningen. Då det är talgkörtlarna som har blivit inflammerade och bildat ett akneutslag.

Vi går igenom varför man får det och hur man blir av med utslagen - för dig som drabbas av finnar på benen.

  • Snabbvalsmeny:

  • Varför får man finnar på benen?
  • - Symtom: Pormaskar på benen
  • - Symtom: Finnar på benen efter rakning
  • Bli av med finnar på benen
  • Steg 1: Förebygg inflammationen
  • Steg 2: Behandla ett pågående utbrott

Varför får man finnar på benen?

Finnar på benen kan ibland kännas och se ut som inflammerade hårsäckar, vilket är delvis sant. För i hårsäckar sitter talgkörtlar som har till uppgift att producera kroppens ytliga fett, talg (sebum).

Det är vid överproduktion av talg eller när porerna där körtlarna sitter täpps igen. Den fettrika blandningen som täpper igen är också näring för en vanligt förekommande hudbakterie, en aknebakterie. Bakteriens fettsyror ökar riskerna för att få en inflammation, vanligtvis i form av så kallade papler och pustler.

För just området kring benen så finns det två sorters akne som du kan drabbas av.

Hormonell akne, eller acne vulgaris som de flesta får under tonåren eller puberteten och som direkt leder till överproduktion av talg. Du kan även få hormonell akne som vuxen, exempel på detta är vid graviditet, i perioder där man äter preventivmedel (eller förändring) samt till viss del om man ändrar något i sin fysik kraftigt (exempelvis träning).

Friktionsakne, eller akne på grund av tryck, friktion och hetta. Något som är det främsta skälet till att man som vuxen drabbas av finnar på ben och lår.

Oavsett vilken sorts akne du drabbas av så är det samma metod för att hindra och lindra symtomen (hoppa till → Bli av med finnar på benen)

Symtom: Svarta prickar och utslag på benen

På en del områden runt benen, särskilt lårens insida och ovansida så finns det väldigt synliga och stora porer. Även dessa kan bilda pormaskar - då på grund av att huden sätts igen. Detta kan leda till irritation, särskilt i hårsäckarna som då skapar en upphöjning i huden. Det är det första och lindrigaste steget av de olika typer av akne som finns.

En peeling som löser upp talg är ett utmärkt alternativ för att bli av med problemet. Längre ner på den här sidan (under hur du förebygger så hittar du förslag på produkt).

Symtom: Finnar på benen efter rakning

Upplever du att du får som små knottriga utslag på benen efter rakning så kan det vara flera saker. Det ena är inåtväxande hårstrån eller irritation av hårsäckens yttre kanter som ger en mindre inflammation.

Får du däremot utslag som bildar var och vita prickar (en pustel) så är det ofta på grund av att hudens exponerade porer (efter rakning) har täppts igen av talg. Dessa går att förebygga genom att tvätta med talgupplösande och bakteriehämmande medel.

finnar på benen efter rakning

Vid all rakning så tar man bort hudens naturliga skydd mot smuts och fett. Några dagar efteråt är din hud som mest känslig för igentäppta porer och det är då små inflammationer i form av finnar bildas - som senare kan bli större.

Bli av med finnar på benen

Att bli av med symtom av akne (allt från finnar till pormaskar) på benen och låren kan bli en ganska långdragen process som kan kräva att man ändrar allt från vad för material man har mot kroppen till tvättmedel - allt för att minska utlösande faktorer.

Sen finns det alltid steg för rengöring som hjälper till på vägen mot att bli av med eller åtminstone minska utslag på benen.

Steg 1: Förebygg inflammation

Det första steget för att över huvud taget ha en chans att bli av med blemmor och porisar på ben och lår är att arbeta förebyggande. 

Daglig tvätt i kombination med att exfoliera (peela) någon gång i veckan är för många en vinnande kombination. Särskilt om produkterna innehåller rätt sort av verksamma ämnen. 

bha-syra peeling

Peeling med BHA-syra

Den mest prisvärda av peelings som innehåller BHA-syra vilket är ett annat namn för salicylsyra. Du förebygger främst att få igentäppta porer som blir till en första inflammation på huden runt benen.

Eucerin OC Dermopurifyer är kemisk så den fungerar även under ett pågående utbrott (du ska inte skrubba eller peela med korn och dylikt på ett pågående och rödblommande utslag).

Du hittar Eucerin OC Dermopurifyer här (meds.se)
basiderm rengöring

Daglig tvätt som funkar

Basiderm Oil Control Foam Wash både stärker din hud och minskar produktionen av talg. Det genom aktiva ämnen så som salicylsyra (talgreducerande och bakteriehämmande) och zink (stärker).

Genom att löddra så når man stora partier av kroppen vilket även gör den otroligt dryg (och prisvärd). 

Här kan du köpa Basiderm och andra produkter mot akne (meds.se)

Steg 2: Behandla ett pågående utbrott

Om du ofta drabbas av utbrott och har ett pågående så finns det även sätt att skynda på för att bli av med finnar på benen.

Sen finns det vissa saker du bör tänka på om du har ett pågående utbrott:

  • Kläm aldrig - det kan förvärra situationen
  • Exfoliera inte med scrub eller peeling som innehåller partiklar som river i huden, det skadar bara den känsliga huden - särskilt insidan av lår
  • Låt huden andas, undvik tighta kläder som gnider och gnuggar mot benen
aknicare sprayar bort finnarna

Spray för större områden

Finnar på benen kan sällan punktbehandlas. Särskilt dåligt är det att använda starka läkemedel (som irriterar tunn hud och kan bleka dina kläder).

Aknicare Spray är väldigt mild mot din hud och innehåller salicylsyra som hämmar bakterier och begränsar talgproduktionen effektivt. Eftersom du bara behöver 1-2 sprayningar så räcker den väldigt länge jämfört med andra produkter.

Köp aknesprayen här (meds.se)

Läkarvård - Vid stora problem med finnar på lår och ben

 

En del får väldigt många och ibland stora utslag som känns genom kläderna. Det kan i längden vara smärtsamt och för vissa kännas psykiskt påfrestande.

Om du har själv försökt bli av med eller minska inflammationen men inte lyckats (ge det minst 6-8 veckor av självbehandling) så rekommenderar vi alltid att man tar kontakt med läkare. 

läkarvård mot finnar och akne, doktor

En helt gratis bedömning kan du få genom appen från Doktor.se. 

Du tar foton på dina finnar eller utslag och skickar in efter att du har registrerat dig. En läkare kan senare hjälpa dig vidare, antingen genom medicinering eller vidare till en hudläkare.

Du kan använda den kostnadsfria tjänsten om du är över 16 år. All registrering sker genom Bank-ID.

Vi hjälper dig med kunskap och rätt råd om behandling av olika sorters akne. I den här artikeln så har vi gått igenom varför och hur man behandlar finnar på benen.

Har du några frågor eller kommentarer så är du välkommen att skriva nedan. Vi delar inte din e-post med någon annan eller publicerar den, så du är helt anonym.

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Genesis
Genesis
5 years ago

Jag undrar vilken produkt eller kräm man kan andvända för finnar eller inflammerade hårsäckar på benen?

Marina
Marina
3 years ago

Hej! Jag har väldigt många ”finnar” på mina ben och tycker att det är jobbigt jag behöver hjälp

Poris
Poris
3 years ago

Jag har massa små svarta ”porisar” på insidan av benen, en del även större liksom avlånga där låren möter varandra. Tycker det ser vidrigt ut & funderat på om nån hudterapeut kan tänka sig porrengöring där men skäms för att ens ringa och fråga Vilka produkter rekommenderar du?