finnar i pannan akneupplysningen

Finnar i pannan

Finnar i pannan dyker inte bara upp på ett ställe där de syns väldigt väl, de kan även göra fruktansvärt ont och spänna. Anledningen är att huden runt pannan inte är lika flexibel som i övriga ansiktet. Och du kan likväl få många små finnar i pannan, likt knottror som täcker stora områden.

Smärtan och obehaget är även en orsak till att många överväger att klämma just finnar i pannan, för att lätta på trycket eller "rensa" bort. Vilket sällan är en bra idé.

Här berättar vi varför och du hittar råd och information kring orsak och hur man på bästa sätt kan förebygga, behandla och efterbehandla om du får finnar i pannan.

Bland informationen på den här sidan så förekommer annonser över rekommenderade produkter.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar i pannan?

 • Symtom: Böldliknande finnar i pannan

 • Symtom: Små knottriga finnar i pannan

 • 3 steg för att bli av med finnar i pannan

 • Steg 1: Förebygg

 • Steg 2: Behandla

 • Steg 3: Efterbehandla

 • Läkarvård - När självbehandling inte hjälper

Varför får man finnar i pannan?

Finnar i pannan uppträder oftast under tonåren där främst hormonnivåer ställer till det. Men pannan är även ett av de områden som det är vanligt att ha fet hy och är en del av den så kallade T-zonen.

T-zonen är ett av de ställen där produktionen av talg är som störst på grund av större porer där fett och smuts fastnar och samlas. Det blir därför en boplats för aknebakterien vars fettsyror täpper även till talgkörtlarnas porer, ibland riktigt ordentligt.

Därför finns det många vuxna som med fetare hy (på grund av stora porer) också dras med symtom av akne - långt upp i åldrarna. 

Att få finnar i pannan har ingenting med att man inte tvättar sig tillräckligt. Fet hy eller blandad hy i pannan klarar nämligen bara av en viss rengöring innan den istället torkar ut vilket kan leda till större besvär och uppkomst av nya utslag.

t-zonen där finnar kan dyka upp

T-zonen (rosa markeringen) är ett område med större porer som ger fetare hy, där också pannan ingår. På grund av det löper man därför större risk att få utbrott av kvisslor och pormaskar i det området - oavsett om man är tonåring eller vuxen.

Symtom: Vanliga utslag

I pannan kan det utvecklas blemmor av de båda typerna (papler som är röda bulor och pustler med en vit varfylld blåsa) som ett symtom på akne. Pormaskar är också ett vanligt förekommande symtom.

symtom på akne pustel och papel acne papulopustulosa

Symtom: Små finnar i pannan

Man har inte bara stora porer i pannan - närmare mot näsan (mellan ögonbrynen) och ut mot tinningarna så blir de också väldigt många som sitter tätt. Just på grund av detta så händer det för många att man plötsligt drabbas av en hel drös av knottriga, små finnar i pannan.

Att de dyker upp så pass plötsligt har att göra med att talgproduktionen skett inom ett koncentrerat område. Och därmed täpps flera av dessa mindre porer igen samtidigt.

Dessa mindre utslag går ofta väldigt bra att förebygga - med rengöring och peeling (genom att försöka rensa porerna) - Längre ned tipsar vi om sådana produkter.

Symtom: Böldliknande (stora) utslag i pannan

En inflammation som sitter i pannan kan leda till en skarp smärta.

Minsta lilla utväxt spänner ut huden runt det drabbade området och är något som kan få de flesta att vilja klämma den. Men resultatet kan då bli att finnen blir ännu mer inflammerad och djupgående. 

På grund av att huden i pannan inte är lika flexibel, med tanke på det underliggande skallbenet, så kan en värre inflammation ge upphov till böldliknande finnar under huden.

Har man riktig otur så kan det bildas en så kallad cystisk finne som inte beror på att en por är tilltäppt - utan att inflammationen har satt sig ner i läderhuden. Dessa bölder gör ännu ondare, blir ofta fyllda med mycket var och kan dessutom skada hudlagren och i slutändan leda till ärr.

Det går inte att behandla en cysta på traditionellt sätt utan antingen får den läka av sig själv eller så får man söka läkarhjälp för att tömma och behandla den.

Ärr efter finnar i pannan kan också vara svårare att slipa eller laserbehandla än andra ärr från akne.

Så kläm aldrig en finne i pannan!

3 steg för att få bort finnar i pannan

Har man problem med allt från porisar till blemmor i området runt panna eller tinning och även upp mot hårfästet som man vill få bort så finns det 3 stycken enkla steg att börja med. 

Förebygg, behandla (under ett utbrott) och efterbehandla.

Nedan tar vi upp vad du bör tänka på under de olika stegen (tips och råd) samt rekommenderar produkter för dessa steg. 

cicamed asd 3-in-1 helhetslösning för aknebehandling

Tips: Helhetslösning

Cicamed ASD komplett är en relativt ny produkt (ett kit) som tar hand om alla tre stegen.

Cicameds produkter är veganska och innehåller alla bra ämnen som hämmar bakterier, förstärker huden och lämnar en skön känsla på huden. Den kommer från och tillverkas i Sverige och är anpassad för nordisk fet och blandhy.

Otroligt prisvärt kit eftersom om du köper produkterna var och en så är kostnaden nästan den dubbla.

Läs mer och köp kittet här (Meds.se)

Steg 1: Förebygg - innan inflammationen bryter ut

Det första steget i kampen för att få bort finnar i pannan (och övriga ansiktet) är att förhindra uppkomsten av inflammationer så bra som det går.

Det gör man bäst genom kontinuerlig rengöring med tvätt som hämmar eller dödar bakterierna i huden. 

OBS! Normalt så ska man bara rengöra huden maximalt två gånger på en dag (morgon och kväll). Om huden blir för torr av rengöring så riskerar man att bli av med sitt naturliga och nödvändiga skydd. Ännu en effekt är att huden kan börja överproducera eget fett (talg) som en motreaktion.

Och eftersom fet hy och stora porer kan behöva djuprengöras så kan det vara en god idé att använda en ansiktsmask som verkar genom att lösa upp talg. Ytterligare saker du kan tänka på för att förebygga kvisslor är:

 • Pilla eller ta inte onödigt mycket i ansiktet. Särskilt inte mot slutet av dagen då dina fingrar och händer kan vara smutsiga och skyddet från rengöringen är som minst. Se även till att hålla dina händer rena, så bra som möjligt.
spotless daily face wash-200ml

Prisvärd rengöring

ACO har en hel serie produkter som passar dig med aknebenägen hud. Här en daglig rengöring som innehåller salicylsyra (bakteriehämmande) som dessutom är billig. Är milt parfymerad så är du känslig så får du prova dig fram.

Köp eller läs mer om tvålen (och andra ACO-produkter) här.
bha-syra peeling

Peeling med BHA-syra

Genom en kemisk peeling (med BHA-syra - vilket är ett annat namn för salicylsyra) så gör du en djupare rengöring än vid daglig tvätt. 

Just denna från Eucerin innehåller inga korn eller partiklar som river i huden. Så du kan fortsätta använda den även under ett pågående utbrott av finnar i pannan. 

Du hittar Eucerin kemiska peeling här (meds.se)
ansiktsmask för pormaskar och finnar på näsan

Ansiktsmasker som förebygger

Dermalogica har tagit fram en ansiktsmask som löser upp och hämmar produktionen av talg genom det verksamma ämnet salicylsyra. Tack vare att den löddrar så är den också dryg och prisvärd. Fungerar för att förebygga allt från pormaskar till stora och små utslag från akne i pannan.

Du hittar den på här på Meds.se eller på Babyface.se

Steg 2: Behandla en pågående inflammation

Om du redan har drabbats av en eller flera finnar i pannan och har ett pågående utbrott så tänk i första hand på det här:

 • Kläm aldrig eller pilla på en finne i pannan med risk för inflammation och bölder som sedan riskerar att bli till ärr
 • Använd inte produkter som är feta eller innehåller olja - det täpper till och kan förvärra utbrottet
 • Använd inte överdrivet med adstringerande (uttorkande) produkter i pannan - det kan göra så att huden reagerar med att producera ännu mera fett

 • Har du en finne i pannan som spänner och gör ont?

Ett tips är att hålla en isbit mot området där det smärtar. Kylan från isen bedövar smärtan och det får även porerna att dra ihop sig så att utslaget inte är lika utsatt för smuts och fett. Se bara till att tvätta händerna innan så att du inte riskerar att inflammera huden ännu mer.

basiron 5procent lokalbehandling av akne

Läkemedel (receptfria) som lokalbehandlar

Basiron är ett receptfritt läkemedel som även rekommenderas som lokalbehandling om man medicinerar mot akne. Den finns i två olika styrkor och du bör alltid börja med den svagare (5%) eftersom känslig hud kan reagera på det verksamma ämnet bensoylperoxid (den är mycket potent). Läs bipacksedeln för rätt användning.

Köp Basiron på Meds.se - det mobila apoteket.
dermalogica punktbehandla finnar

Mild punktbehandling av finnar i ansiktet

Starka läkemedel kan enkelt torka ut och irritera huden. Dermalogica Breakout Clearing Booster, som är ett syrabaserat medel i form av en toner passar dig med lite känsligare hud.

Köp Clearing Booster på Meds.se
hudkräm under pågående utbrott av finnar

Hudkräm under aknebehandling

Eucerin Dermopurifyer OC Cream kan du använda om du använder starkare aknebehandlingar från exempelvis läkemedel (om läkare föreskriver det). Krämen lindrar och verkar mot uttorkning under hela behandlingen. Krämen är relativt dryg med en kostnad om cirka 3.80 kronor/ml.

Köp Dermopurifyer OC Cream här (Meds.se)

Steg 3: Efterbehandla huden

Förhoppningsvis har du klarat dig från att klämma någon finne i pannan. Om inte så finns risken för att det blir kvar ärr. Ju större finne desto djupare går ärret.

Om man nu ändå har klämt och pillat så kan det också finnas kvar en mörk eller röd fläck av melatonin (pigment). Har man otur så sitter de fläckarna kvar där för alltid i form av en ärrvävnad, om man inte behandlar de. Du kan läsa mer om behandling av ärr efter finnar här.

Vid all behandling av finnar så stressar man tyvärr huden.

Att tillföra ämnen som piggar upp och stärker huden så att den är fortsatt smidig vid en efterbehandling är därför viktigt. En hudkräm som innehåller antingen vitamin B5 eller A-vitaminpreparat är alltid att föredra då de hjälper även till att förhindra nya utbrott.

spotless mjukgörande kräm för finnar och fet hy

Prisvärd hudkräm för fet och oren hy

Från ACO kommer ytterligare en prisvärd produkt som motverkar fet hy (som de flesta har i pannan). Hudkrämen är fettfri vilket uppfyller kraven för en bra lotion för aknebenägen hud.

Du hittar hudkrämen och andra ACO-produkter här på Meds.se
cicamed hudkräm för fet och blandhy

Hudkräm för blandhy

Från Cicamed (som också är en serie) kommer en mycket lätt hudkräm som både förebygger nya finnar i pannan och som fungerar både för fet och blandhy. Känns fräsch på huden tack vare mentol och aloe vera ger en skön mjuk känsla. 

Köp den och andra Cicamed-produkter ur deras serie här (meds.se)
cicamed mot akneärr

Har du ärr från finnar i pannan?

Ju yngre du är och ju snabbare du behandlar ett ärr efter en kvissla - desto enklare är det att bli av med (eller minska) ärret.

Silikonprodukter som låter huden repareras i fred (och andas) har länge funnits på den amerikanska marknaden och nu finns det även ett svenskt alternativ genom Cicamed Scar.

Samtidigt som du låter huden vara i fred så skyddar den också mot bakterier under behandlingen. Ännu en vegansk produkt från Cicamed vilket gillas.

Behandla akneärr med Cicamed som du hittar här (meds.se)

Läkarvård - När självbehandling inte hjälper

Får du stora utslag (bölder) i pannan som verkar växa ihop i varandra och som dessutom leder till smärta över ett större område?

Har du provat självbehandling (produkter mot själva symtomet av akne) under minst 6-8 veckor utan någon förbättring alls?

Vi rekommenderar att man alltid tar kontakt med läkare med sina frågor om man har stora problem med finnar eller om de inte går över.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

På Doktor.se är man vana att göra bedömningar av alla sorters utslag. Genom appen så går det alldeles utmärkt att fotografera sina utslag och finnar för att sedan beskriva problemet. Dessutom är det helt gratis att få en bedömning utförd. En läkare kan senare hjälpa dig skriva ut medicin eller skicka dig vidare till en hudspecialist (om du lider av svår akne).

Ett stort plus är att man behöver inte vara myndig för att söka hjälp, redan från 16 år kan du registrera dig (med hjälp av Bank-ID).

På Akneupplysningen så har vi som mål att hjälpa folk till att bli av med finnar. Det gör vi genom att publicera samlad information om tips, råd och hur man kan arbeta förebyggande. Här tar vi upp råd och tips för dig som ofta lider av utbrott av finnar i pannan.

Har du en kommentar eller fråga så kan du ställa den nedan. En kommentar kräver godkännande av oss och det är bara vi som kommer att se din e-postadress (och den delar vi inte med någon annan).

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Johannes
Johannes
3 years ago

Hej och tack för bra information.

Jag är en kille (22) och jag får ganska mycket finnar vid tinningen och även upp mot håret. Är det samma sak där att huden har stora porer och producerar talg? Funkar det då att rengöra med det som ni skriver om här på samma sätt som om dom skulle sitta smack i pannan? Det är inga överdrivet stora plitar vi pratar om utan mer enstaka på någon millimeter. Bara att det hela tiden dyker upp där.

Tacksam för svar!

/Johannes