Akneupplysningen

finnar på rumpan akneupplysningen

Finnar på rumpan

Finnar på rumpan kan vara obehagligt när de skaver mot underkläder eller när det till och med gör ont att sitta. 

Orsaken till att man får finnar på rumpan är vanligtvis förändringar i hormonnivåer men det är också en helt egen sorts akne som utlöses. Något som både tonåringar och vuxna kan drabbas av.

Här går vi igenom orsaken till finnar på stjärten. Vi tipsar även och ger råd om hur du förhindrar och behandlar och den här typen av akne.

 • Snabbvalsmeny:

 • Orsak till finnar på rumpan

 • Förhindra finnar på rumpan

 • Behandla finnar på rumpan

 • Efterbehandla finnar på rumpan

Orsak till att man får finnar på rumpan

Finnar på rumpan har ofta sin orsak i förändrade hormonnivåer, särskilt i pubertetsåldern. Men många vuxna har också problem med finnar. Det är inte ovanligt att de som aldrig har haft problem förut helt plötsligt får akne på de allra konstigaste ställena som vuxen. Som finnar på rumpan.

En vanlig typ av akne som bildar finnar på rumpan är acne mechanica, vilket är den medicinska termen för akne som bildas då:

 • Det blir friktion eller tryck mot ett och samma ställe, exempelvis av åtsittande kläder eller underlag.
 • Det blir varmt och ibland fuktigt, exempelvis vid träning.
 • Huden inte är i kontakt med luft eller vädras ordentligt.

Det är alltså en helt egen typ av akne och inte samma akne som man vanligtvis får i ansiktet. Du kan dock få acne mechanica i ansiktet, exempelvis om du har hjälm eller åtsittande remmar och dylikt när du jobbar. Men däremot är behandlingen och de verksamma ämnena som förhindrar och behandlar finnar desamma. 

Förhindra finnar på rumpan

Normalt så producerar inte huden runt och på rumpan överdrivet mycket talg. Men vid förändrade hormonnivåer och i kombination med rätt utlösande faktorer så bildas finnar på skinkorna ändå. Det är alltså resultatet av ökad talgproduktion, bakterier och friktion eller värme.

Några tips för dig som drabbas då och då, eller ofta, av finnar på rumpan är därför:

 • Har du ett stillasittande jobb så försök stå upp så mycket som möjligt.
 • Använd inte åtsittande kläder för ofta.
 • Byt material på dina underkläder, grov bomull ger exempelvis ökad friktion som kan utlösa finnar.
 • Duscha och tvätta dig direkt om du har tränat.
 • Byt tvättmedel, vissa mjukgörare i tvätt- och sköljmedel kan vara hormonstörande och parfymer kan irritera huden och utlösa finnar.

Får du ofta finnar på rumpan så kan det vara läge att använda en kroppstvål som är antiseptisk eller som innehåller BHA-syror (salicylsyra) för att minska talg kring området (se tips på produkter nedan).

rätt tvättmedel för att slippa finnar

En del tvättmedel innehåller en större mängd ftalater, särskilt de som är kraftigt parfymerade. Just ftalater är misstänkta för att störa hormonnivåer i kroppen. Och parfym kan även irritera en känslig hud. Du kan därför prova att byta tvättmedel till ett mildare om du ofta får finnar på exempelvis rumpan eller benen.

Behandla finnar på rumpan

Om du väl har fått finnar på rumpan så handlar det om vad du ska göra och vad du inte ska göra. 

Det här kan du göra om du har ett pågående utbrott:

 • Tvätta med mild tvål som innehåller salicylsyra, mjölksyra eller annan bakteriehämmande beståndsdel.
 • Använd löst sittande kläder.
 • Stå så mycket du kan och det är även ett bra tillfälle att sova naken.

Det här ska du inte göra vid ett pågående utbrott:

 • Använda starka läkemedel som innehåller koncentrerade delar av salicylsyra (mer än 5%) eller bensoylperoxid. De irriterar genom att torka ut och förstör och bleker klädesplagg.
 • Använda peeling eller scrub som river i huden (exempelvis med nötskal eller sand), det kan förvärra utslagen så att de är kvar längre.
basiderm rengöring för finnar på ryggen

Rengöring för dig med finnar på kroppen

Rengöring för att behandla finnar på kroppen bör utgöras av medel som innehåller bakteriehämmande ämnen. Basiderm är en mild rengöring för hela kroppen. Innehåller salicylsyra som hämmar talgproduktionen och därmed riskerna för bakterier och inflammationer.

peeling för kroppen mot finnar med salicylsyra

Peeling för finnar på rumpan

Med rätt produkt så kan man exfoliera finnar på kroppen som en del av behandlingen. Från Dermalogica kommer en peelande scrub som dessutom innehåller tea tree oil som hämmar bakterietillväxten. Ett utmärkt komplement till rengöring om du ofta lider av finnar på rumpan, exempelvis i samband med ett stillasittande jobb.

Vi guidar dig till ett liv utan större besvär av akne genom råd och tips på hur du behandlar olika områden av kroppen. I den här artikeln har vi tagit upp råd för dig som lider av finnar på rumpan.

Har du någon fråga eller kommentar så är du välkommen att skriva de nedan, vi svarar så fort vi kan.

Har du en fråga eller kommentar?

avatar