finnar på rumpan akneupplysningen

Finnar på rumpan

Finnar på rumpan kan vara obehagligt när de skaver mot underkläder eller när det till och med gör ont att sitta. 

Orsaken till att man får finnar på rumpan är vanligtvis förändringar i hormonnivåer men det är också en helt egen sorts akne som utlöses. Något som både tonåringar och vuxna kan drabbas av.

Här går vi igenom orsaken genom tips och råd till hur du kan bli av med akneutslag på rumpan. 

På den här sidan så återfinns annonslänkar till olika produkter som rekommenderas mot finnar på rumpan.

 • Snabbvalsmeny:

 • Varför får man finnar på rumpan?
 • Symtom: Papler på rumpan
 • Symtom: Finne eller follikulit?
 • Symtom: Finnar på rumpan som gravid?
 • Bli av med finnar på rumpan - Råd och egenbehandling
 • Steg 1: Förebygg finnarna på rumpan
 • Steg 2: Behandla symtomen på skinkan
 • Steg 3: Efterbehandla huden
 • Viktiga ämnen kan hjälpa mot akne på rumpan
 • Läkarhjälp mot finnar på rumpan

Varför får man finnar på rumpan?

Finnar på rumpan har ofta sin orsak i förändrade hormonnivåer, särskilt i pubertetsåldern. Och det kan drabba både tjej som kille.

Men många vuxna har också problem med plitar och blemmor på eller mellan skinkorna. Det är inte ovanligt att de som aldrig har haft problem under tonåren helt plötsligt får akneutslag på de allra konstigaste ställen i vuxen ålder.

För även på rumpan så sitter det porer som producerar talg som senare kan täppa till och skapa en inflammation.

En vanlig typ av akne som ger finnar på rumpan är acne mechanica, vilket är den medicinska termen för akne som utlöses av att:

 • Det blir friktion eller tryck mot ett och samma ställe, exempelvis av åtsittande kläder eller underlag.
 • Det blir varmt och ibland fuktigt, exempelvis vid träning.
 • Huden inte är i kontakt med luft eller vädras ordentligt (på grund av ovanstående)

Det är alltså en helt annan sorts akne och inte samma som man vanligtvis får när det dyker upp finnar i ansiktet. Du kan dock drabbas av det i ansiktet, exempelvis om du har hjälm eller åtsittande remmar och dylikt när du jobbar. Däremot är behandlingen och de verksamma ämnena som förebygger eller mildrar symtomen desamma. 

papel vid akne, finnar under huden och innebrännare

Symtom: Papler på rumpan

Det allra vanligaste utslaget är så kallade papler - vilket är det medicinska namnet på helt vanliga finnar på rumpan. Dessa ligger djupare och skapar en röd upphöjning utan att ha en ytlig ingång (i form av en vit prick).

Denna typ av finnar under huden skapar ofta obehag genom att trycka och smärta. Särskilt smärtsamt är det om man belastar den vid sittande ställning eller om finnen sitter mellan skinkorna samt där underkläder kan skava.

Papler och finnar på rumpan är generellt något mer svåra att komma åt att behandla - men det går.

Symtom: Finne eller follikulit?

Många gånger kan det vara svårt att säga om det verkligen är en finne på rumpan eller en inflammerad hårsäck (follikulit). Ett bra råd är att hålla koll på om man får fler än bara en eller två utslag och att det återkommer under en längre tid (om det hela tiden kommer nya) - då är det troligtvis ett akneutslag på rumpan.

gravid och stillasittande kan ge finnar

Symtom: Finnar på rumpan som gravid

Gravida har väldigt lätt att utveckla blemmor på stjärten och då i form av  utslag som inte bildar en vit prick eller var. De ligger istället under huden som en röd och smärtande böld.

Orsakerna är ofta dubbelt upp; dels så spökar hormonerna med kroppen under graviditeten och dels så sitter man mer och mer stilla ju större magen blir.

Om det går så försök minska trycket genom att byta position ofta (även om det är tungt), tänk på vad du klär dig i (tygmaterial - ju grövre desto sämre) och tvätta med kroppstvätt som reducerar talg (undvik dock helt att tillföra extra A-vitamin till din kropp).

Bli av med finnar på rumpan - Råd och egenbehandling

Normalt så producerar inte huden runt och i rumpan överdrivet mycket talg. Men vid förändrade hormonnivåer och i kombination med rätt utlösande faktorer (värme och friktion) så bildas akneutslag på skinkorna ändå.

Några tips för dig som drabbas då och då, eller ofta, av finnar på rumpan är därför:

 • Har du ett stillasittande jobb (eller är gravid) så försök stå upp så mycket som möjligt.
 • Använd inte åtsittande kläder för ofta och för länge.
 • Byt material på dina underkläder, grov bomull ger exempelvis ökad friktion som kan utlösa akne och syntetmaterial (polyester) kan göra att det blir för instängt.
 • Duscha och tvätta dig direkt om du har tränat eller svettats.
 • Byt tvättmedel, vissa mjukgörare i tvätt- och sköljmedel kan vara hormonstörande och parfymer kan irritera huden i onödan.
rätt tvättmedel för att slippa finnar

En del tvättmedel innehåller en större mängd ftalater, särskilt de som är kraftigt parfymerade. Just ftalater är misstänkta för att störa hormonnivåer i kroppen. Och parfym kan även irritera en känslig hud. Du kan därför prova att byta tvättmedel till ett mildare om du ofta får finnar runt rumpan.

Steg 1: Förebygg finnarna på rumpan

Lider du av att det dyker upp ovanligt mycket eller stora finnar på rumpan så kan det vara läge att använda en kroppstvål som är antiseptisk eller som innehåller BHA-syror (salicylsyra) för att minska talg kring området (se tips på produkter nedan).

Det går även bra att använda en kemisk peeling - till skillnad från en mekanisk som ofta innehåller partiklar som river i huden. Tänk på att huden på och runt rumpan (och även underlivet) kan vara många gånger känsligare än övriga kroppen.

basiderm rengöring

Löddrande daglig rengöring för utsatta partier

Rengöring för att behandla finnar på kroppen bör man göra med sådana som är utvecklade just för ändamålet. Basiderm är en av de få mild rengöringar som finns för hela kroppen. Innehåller salicylsyra som hämmar talgproduktionen och därmed ökar du chanserna att bli av med finnarna på rumpan.

Ett stort plus är att den är bland de mest beprövade och billigaste produkterna.

Du hittar Basiderm Wash här (meds.se)
aknicare sprayar bort finnarna

Spray som ligger kvar och verkar

Eftersom rumpan är ett känsligt område så behöver du undvika starkare läkemedel och punktbehandling. En del ämnen kan till och med förstöra kläderna genom att bleka de.

En lösning är Aknicare Spray, vilket är en mild spray som innehåller salicylsyra. Du kan enkelt spraya ut och låta medlet verka - gärna efter rengöring (dusch). Du får då ett skyddande och förebyggande lager som hämmar bakterierna på huden under en längre tid. 

Du köper aknesprayen här (meds.se)

Steg 2: Behandla symtomen

Det här kan du göra om du har ett pågående utbrott av plitor och blemmor på rumpan:

 • Fortsätt tvätta med mild tvål som innehåller salicylsyra, exempelvis Basiderm-tvålen.
 • Använd löst sittande kläder.
 • Stå så mycket du kan och det kan även vara ett bra tillfälle att sova naken om man vill.

Och det här ska du inte göra vid ett pågående utbrott:

 • Använda starka läkemedel som innehåller koncentrerade delar av salicylsyra eller bensoylperoxid. De kan irritera mer genom att torka ut och förstör och bleker klädesplagg.
 • Använda peeling eller scrub som river i huden (exempelvis med nötskal eller sand), det kan förvärra utslagen så att de är kvar längre.
aknicare lotion med salicylsyra

Lokalbehandling som smörjer

Aknicare Lotion är en produkt som både smörjer huden och innehåller salicylsyra som förebygger talg.

Betydligt mildare än receptfria läkemedel som annars kan vara för starka på kroppens tunnare hudpartier, så som skinkorna. Samtidigt är den kraftfull med tanke på mängden bakteriehämmande ämnen (innehåller 0,5% salicylsyra).

Fungerar även utmärkt om man vill förhindra utslag efter rakning (som bildas när hårsäckarna blir irriterade).

Köp Aknicare Lotion här (meds.se)

Steg 3: Efterbehandla huden (och fortsätt förebygg)

Huden på kroppens större områden mår också bra av att tillföra ämnen som reparerar och gör den spänstig igen. Extra bra är det om man på samma gång kan förebygga nya utslag - vilket du gör genom att fortsätta tvätta eller använda lotion som innehåller bakteriehämmande ingredienser.

body lotion efterbehandla

Kroppslotion

Med ingredienser så som e-vitamin och aloe vera (som fuktar) i kombination med naturliga oljor skapas en intensiv lotion för kroppens större områden.

En lotion från Cicamed som är specialiserade på andra akneförebyggande produkter. 

Du hittar Cicamed Body här (meds.se)

Viktiga ämnen kan hjälpa mot akne på rumpan

Det finns även metoder för att kombinera tvätt och rengöring av utslag på rumpan genom invärtes behandling. Det är om du exempelvis har dåligt intag av olika vitaminer och ämnen och vill uppnå en friskare hy överlag.

Det finns några specialutvecklade preparat som har bevisad effekt, helt fria från antibiotika, och som har tillsatta som är kända för att gynna huden. Sen ska vi inte glömma det viktiga D-vitaminet som är en av grundstenarna för vår huds välmående.

kosttillskott mot akne

Antibiotikafri aknebehandling

Aknicare Synchroline är ett preparat som kompletterar utvärtes behandling om du lider av exempelvis finnar på skinkan eller andra svåråtkomliga eller svårbehandlade delar av kroppen.

I samband med tvätt och punktbehandling så får man en optimal synergieffekt genom att boosta kroppen med zink och b-vitamin. En förpackning innehåller tillräckligt för en 30-dagars behandling.

Köp Acnicare tabletter (30 stycken) här på Meds.se
d-vitamin mot finnar hög dos

Behandling under höst och vinter

Är du en av många som upplever att antalet utslag och finnar på rumpan ökar under höst och vinter så är du inte ensam. De flesta lider nämligen av ett underskott av vitamin D som vi under sommaren får i oss från solen.

Det är en bevisad effekt att man ökar hudens välmående genom att bibehålla (eller höja) nivåerna av vitaminet, särskilt för oss som lever i norden. 

Du hittar olika styrkor på vitamin här (meds.se)

Läkarhjälp mot finnar på rumpan

För vissa så hjälper egen behandling med hjälp av tvätt och receptfria produkter bara en bit på vägen. Särskilt gäller det för dig där utslagen är stora och leder till besvär i vardagen; exempelvis om du inte kan sitta eller ligga ordentligt. 

Som tur är så finns det hjälp att få - genom att först börja med att kontakta läkare.

Du rekommenderas dock att alltid prova med självbehandling i minst 6-8 veckor. Ser du inga resultat eller känner att det hjälper så kan du behöva medicinera i kombination med tvätt och lokalbehandling.

läkarvård mot finnar och akne, doktor

Det första steget innan man ens börjar diskutera medicin är att komma i kontakt med en läkare.

Genom appen från Doktor.se så går det alldeles utmärkt att fotografera något av dina utslag på rumpan och få en gratis bedömning. Även om det känns konstigt så tillhör det läkaryrket att vara professionell även när det gäller kroppens mer intima områden. I nästa steg så avgörs det om medicin kommer att hjälpa, eller om du behöver komma i kontakt med en specialist.

Du behöver vara 16 år för att registrera dig - vilket du gör med Bank-ID.

Läs mer om aknesymtom på andra delar av kroppen:

Vi guidar dig till ett liv utan större besvär av akne genom råd och tips på hur du behandlar olika områden av kroppen. I den här artikeln har vi tagit upp råd för dig som vill bli av med finnar på rumpan.

Har du någon fråga eller kommentar så är du välkommen att skriva de nedan, vi svarar så fort vi kan. Och du är alltid anonym, då vi visar eller delar inte din e-postadress till någon annan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments