Friktionsakne - Acne Mechanica

Friktionsakne eller friktionsfinnar är en egen sorts akne som uppträder främst under hormonförändringar men där det finns yttre utlösande faktorer så som tryck, friktion eller hetta mot huden.

Acne mechanica kan därför drabba både gammal som ung. Behandlingen mot den beror helt på vart utslag och finnar dyker upp. 

Orsak och utlösande faktorer för friktionsakne

Friktionsakne kan dyka upp på alla de ställen på kroppen där risken för mikroinflammationer i hudens porer (talgkörtlar) finns.

Orsaken till dessa inflammationer är ofta hormonförändringar, särskilt i puberteten. Men för friktionsakne så finns det en hel del andra utlösande faktorer som gör att man får finnar, exempelvis:

  • Finnar på rumpan vid mycket stillasittande eller om man använder underkläder av grovt tyg.
  • Finnar på rygg och axlar på grund av åtsittande behå eller t-shirt samt vanligt från träning där huden gnider mot kläder.

Vad som händer när man får finnar av friktionsakne är att först svett och hudrester som innehåller talg gnids in i porerna och man får en ökad koncentration av talg på vissa ställen.

I nästa steg så täpps porerna igen och risken för en inflammation ökar tills dess att man utvecklar ett utslag eller en finne.

Vem kan få friktionsakne?

Vanligast att få friktionsakne är i tonåren eller puberteten men finnar kan dyka upp på en del knepiga ställen långt upp i åldern. Det finns därför risk att man kan utveckla friktionsakne även när man är i 40- och 50-årsåldern. 

Som vuxen kan du riskera få finnar av friktionsakne om du har ett stillasittande jobb (chaufför, kontor et c) eller bär skyddskläder (exempelvis bygghjälm) i arbetet.

Gravida kvinnor är också kända för att utveckla friktionsakne eftersom de är ofta i viloläge (sittande eller halvliggande). Trycket mot huden i kombination med hormonförändringar utlöser på så sätt finnar och utslag.

Behandling av friktionsakne

Friktionsakne kräver sällan medicinsk behandling eller läkemedel.  Området eller platsen på kroppen som drabbats av friktionsakne kan till och med vara det direkt olämpligt att använda starka läkemedel på.

Vilken behandling och efterbehandling som fungerar beror helt på vart du har fått utslag och finnar. Med rätt behandling och kunskap så är det ganska enkelt att bli av med och undvika friktionsakne.

Nedan har vi listat de vanligaste ställena att drabbas av friktionsakne. Klicka på bild eller text för att läsa mer om hur du förhindrar, behandlar och efterbehandlar just akne och finnar för det området.

finnar på axlarna legend
Finnar på axlarna
finnar på ryggen legend
Finnar på ryggen
finnar på bröstet legend
Finnar på bröstet
finnar på rumpan legend
Finnar på rumpan
finnar på benen legend
Finnar på benen

Friktionsakne eller Acne Mechanica är bara en av många olika sorters akne som finns. Med kunskap och information så hjälper vi på Akneupplysningen dig som drabbas av akne och finnar, oavsett typ och placering. 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Therese
Therese
5 years ago

Är det samma som händer om man får finnar under armen? Tänkte värme och fuktigt då.